Εκεί όπου σήμερα υπάρχουν μόνο λειχήνες και βρύα, κάποτε, πριν από 2 εκατ. έτη, ζούσαν μαστόδοντες, οι πρόγονοι των ελεφάντων, που διέθεταν τεράστιους χαυλιόδοντες. Εκεί όπου σήμερα εκτείνεται μια νεκρή από ζωή πολική έρημος, εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε ένα οικοσύστημα με τροπικά χαρακτηριστικά.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τα ευρήματα μιας πολυετούς μελέτης δειγμάτων DNA από έναμ γεωλογικό σχηματισμό σε βόρεια περιοχή της Γροιλανδίας. «Η περιοχή είναι παρόμοια με τη Σαχάρα, αλλά με πολικούς όρους. Δεν υπάρχει εκεί κανενός είδους ιδιαίτερης σημασίας ζωντανός οργανισμός,» αναφέρει ο Εσκε Γουίρλσλεβ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η έρευνα έδειξε ότι τα δείγματα DNA είναι ηλικίας 2 εκατ. ετών και είναι τα αρχαιότερα που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο αρχαιότερο DNA ζωής έχει ηλικία 1 εκατ. έτη, γεγονός που αλλάζει πολύ τα δεδομένα ως προς τη μελέτη της εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι στη σημερινή πολική έρημο βρισκόταν ένα οικοσύστημα με πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων, από μαστόδοντες μέχρι ταράνδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή αυτή είχε περιβαλλοντικές συνθήκες 10-20 βαθμών Κελσίου.
Ειδικά η ανακάλυψη της ύπαρξης μαστόδοντων στη Γροιλανδία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος στοιχεία οι μαστόδοντες ήταν ενδημικά είδη της αμερικανικής ηπείρου. Η παρουσία τους σε ένα αρκτικό νησί είναι από μόνη της ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δείχνει ότι πιθανότατα βρίσκονταν σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από την ανακάλυψή τους και κάνουν λόγο για ένα βουκολικό σκηνικό σε μια περιοχή που δεν θα φανταζόταν κανείς σήμερα ότι θα μπορούσε να υπάρχει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News