494
O Μπόρις Πιστόριους εκ δεξιών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εν μέσω γερμανών στρατιωτών – καρέ της 11ης Ιουνίου από γερμανικό στρατόπεδο | Jens Buttner/Pool via REUTERS

Στη Γερμανία επέστρεψε η (δήθεν) υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 17:28
O Μπόρις Πιστόριους εκ δεξιών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εν μέσω γερμανών στρατιωτών – καρέ της 11ης Ιουνίου από γερμανικό στρατόπεδο
|Jens Buttner/Pool via REUTERS

Στη Γερμανία επέστρεψε η (δήθεν) υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 17:28

Μπορεί γύρω από το μικρό λουλούδι που το λένε Ερικα, ακριβώς όπως και τη ροδομάγουλη χωριατοπούλα, να ξαναμαζευτεί ένα σμάρι μελισσών που ανυπομονούν να τρυγήσουν την ολάνθιστη γλύκα του; Ποιος ξέρει; Ολα γίνονται στη ζωή. Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης Μπόρις Πιστόριους, δημοφιλέστατος σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, εκτίμησε ότι οι νέοι της πατρίδας του δεν αποκλείεται να μεθύσουν ξανά από το άρωμα του γερμανικού στρατού και να κάνουν λαμπρή καριέρα πολεμώντας τους Ρώσους.

Ετσι, ο υπουργός άλλαξε τον νόμο της χριστιανοδημοκράτισσας Ανγκελα Μέρκελ περί αμιγώς επαγγελματικού στρατού, τον οποίο θεώρησε αποτυχημένο, και εισήγαγε την… περίπου υποχρεωτική θητεία για τους άρρενες άνω των 18 ετών. Γιατί; Επειδή φοβάται μήπως το ΝΑΤΟ  εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία εντός της οκταετίας, συνεπώς ο γερμανικός στρατός χρειάζεται «χέρια».

Το κλασικό μαρς της Βέρμαχτ «Ερικα», όπου πρωταγωνιστεί η προαναφερθείσα πανδαισία (το λουλουδάκι, η επαρχιώτισσα νύφη και οι πεινασμένες μελισσούλες), είναι όντως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η στρατιωτική μουσική σε τέμπο και μελωδία διαχρονικώς, μαζί με τα σοβιετικά μαρς φυσικά, ασχέτως αν προκάλεσε τρόμο στους κατακτημένους λαούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι στίχοι του, βέβαια, είναι ξεπερασμένοι, όσο και αν αγαπά κανείς τη φύση και τις πολύφερνες καλλονές της υπαίθρου.

Οπότε η καινοτομία του Πιστόριους μπορεί να προσκρούσει στην αδιαφορία των νέων, και ας χρειάζεται η Γερμανία αύξηση του στρατιωτικού  προσωπικού της από 180.000 σε 203.000 άτομα. Διότι οι νέοι θα καλούνται να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά ένα έντυπο στο οποίο θα δηλώνουν αν ενδιαφέρονται να γίνουν φαντάροι. Αν δεν ενδιαφέρονται, δεν θα στρατεύονται – και η όποια υποχρέωσή τους απορρέει από τον νέο νόμο θα σταματάει εδώ.

Οσοι ενδιαφέρονται για τα φαιοπράσινα μιλιτέρ χιτώνια, όμως, θα καλούνται κατόπιν για ιατρικές εξετάσεις – ο Πιστόριους είπε ότι υπολογίζει τον αριθμό αυτών των νέων στις 40.000 περίπου, από τους οποίους το γερμανικό κράτος θα ντύσει στρατιώτες περί τα 5.000 άτομα για τουλάχιστον έξι μήνες βασικής θητείας. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι θα προστεθούν στους 10.000 επαγγελματίες που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Ο Πιστόριους ανακοίνωσε και πρόγραμμα «πειθούς», απευθυνόμενο σε πρώην στρατιώτες. Σε αυτούς θα προταθεί να γίνουν «ενεργοί έφερδοι» – ο υπουργός ευελπιστεί ότι θα δελεαστούν «έως 100.000 άτομα». Κατά τον ίδιο, ο νόμος θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, εντός του εφετινού θέρους, ώστε «να είμαστε έτοιμοι πριν από το τέλος του 2025». Οσον αφορά την έμπνευσή του για αυτό το μεσοβέζικο μέτρο στράτευσης, ο υπουργός είπε ότι αντέγραψε το σύστημα θητείας που έχουν επινοήσει οι Σκανδιναβοί και ειδικότερα οι Σουηδοί.

Με δεδομένα δύο πράγματα, την γκρίνια στο εσωτερικό της τριμερούς συγκυβέρνησης του Βερολίνου λόγω της αποτυχίας  των κομμάτων της στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την αρνητική τοποθέτηση στο θέμα της υποχρεωτικής θητείας του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, η επιμονή του Πιστόριους μάλλον θα προσθέσει τριγμούς στο γερμανικό κυβερνητικό οικοδόμημα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο, τον στηρίζει.

Οι γυναίκες δεν θα υποστούν καν τη βάσανο του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου –αν και ο Πιστόριους επιφυλάχτηκε για το μέλλον–, όμως στον πολιτικό χάρτη θα σημειωθεί σίγουρα ότι η «κεντροαριστερή» σοσιαλδημοκρατία έκανε ήδη δεξιά στροφή, ανατρέποντας προοδευτική νομοθεσία της «κεντροδεξιάς» χριστιανοδημοκρατίας (της Μέρκελ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...