Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2017.
Δικαστής στις ΗΠΑ ανακάλεσε την εγγύηση που είχε οριστεί για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, και διέταξε την κράτησή του στη φυλακή, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.
Τη νέα απόφαση έλαβε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ακυρώνοντας την εγγύηση που είχε οριστεί από το προηγούμενο σώμα, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να εξαγοράσει μάρτυρες της υπόθεσης των ρωσικών εμπλοκών στις αμερικανικές εκλογές.
Τις δεκάδες εκατομμύρια, που ο Πολ Μάναφορτ απέκρυψε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές μέσω ενός λαβυρίνθου εταιρικών δομών σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσιάζει με λεπτομέρεια πρόσθετο κατηγορητήριο, το οποίο κατέθεσαν οι αμερικανικές αρχές σε επαρχιακό δικαστήριο της Κολούμπια.
Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατηγορεί τον Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλτ Τραμπ, ότι προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες για να ψευδορκήσουν.
Breaking: A federal court judge has ruled that former Trump Campaign chairman Paul Manafort must go to jail ahead of his trial because he has violated the conditions of his bail.
— NPR (@NPR) June 15, 2018
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια για πληρωμές σε διάφορες εταιρείες αντιπροσώπευσης και τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες χώρες και ειδικότερα στην Κύπρο, στον ‘Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, στις Σεϋχέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι με τα διάφορα σχέδιά του ο Μάναφορτ «ξέπλυνε» πέραν των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στο σχέδιο συγκάλυψης εισοδημάτων, περιλαμβάνονταν και «υποτιθέμενα δάνεια» πέραν των 13 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν από τις εταιρείες του Μάναφορτ και συνεργατών του, που ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, σε εταιρείες ιδιοκτησίας του ιδίου στις ΗΠΑ.
«Τα δάνεια αυτά ήταν μια απάτη σχεδιασμένη για να μειώσει το δηλωμένο φορολογητέο εισόδημα του Μάναφορτ», αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ και συνεργάτες του ενέγραψαν στην Κύπρο συνολικά έντεκα εταιρείες από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2011.
Όταν ξέσπασε η υπόθεση Μάναφορτ στις ΗΠΑ, οι κυπριακές αρχές ανέθεσαν σε δικηγορικό οίκο τη διενέργεια διεθνούς εκστρατείας για αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News