286
Τα δύο νεότευκτα ταχύπλοα του Λιμενικού | ΛΣ

Στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος δύο νέα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 10:16
Τα δύο νεότευκτα ταχύπλοα του Λιμενικού
|ΛΣ

Στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος δύο νέα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 10:16

Δύο νέα υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά ιταλικής κατασκευής, τύπου Ρ355, τα ΠΠΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» και ΠΠΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας», παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο της ενίσχυσής του για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Πρόκειται για τα δύο εκ των συνολικά τεσσάρων περιπολικών σκαφών που αναμένεται να παραλάβει το Λιμενικό Σώμα έως το τέλος του 2021 (σ.σ. το τρίτο αναμένεται να παραδοθεί τέλη Μαΐου και το τέταρτο τέλη Νοεμβρίου).

Αμφότερα ναυπηγήθηκαν στην Ιταλία, στα ναυπηγεία της Cantiere Navale Vittoria, έχουν μήκος 36,3 μέτρα και η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν ξεπερνά τους 35 κόμβους. Διαθέτουν αυτονομία κίνησης που υπερβαίνει τα 1.000 μίλια.

Η επίσημη επιχειρησιακή ένταξή τους υπολογίζεται περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τα τέσσερα περιπολικά σκάφη έγινε στις 22.01.2019 ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.», με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 55.560.000 ευρώ.

Η αγορά τους χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής 90% και Εθνικής Συμμετοχής 10%.

Τα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Ιταλία με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές του ανάγκες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ολικό Μήκος: 36,30 μέτρα.
Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.
Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.
Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.
Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.
Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.
Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).
Μέσο πρόωσης: Δύο σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.
Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Τα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και Τ/Χ παρακολούθημα (Tender) μήκους: 7,5 μ. και ταχύτητας άνω των 40 κόμβων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News