Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είπε (σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα) ότι στόχος του είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος με την αντιπολίτευση, εν όψει ΔΕΘ ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα ανοίξει, μέσω του απολογισμού των πρώτων εβδομάδων διακυβέρνησής του, μέτωπο σκληρής αντιπαράθεσης για όσα έκανε (ή δεν έκανε) η κυβέρνηση Τσίπρα επί των ημερών της.
Στο πλαίσιο αυτό, απέναντι στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθούν οι πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία (φοροελαφρύνσεις, μειώσεις ΕΝΦΙΑ, παρεμβάσεις στις 120 δόσεις κτλ).
Στόχος, η σύγκριση των πρώτων δειγμάτων γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ που διέλυσε την μεσαία τάξη μέσω της υπερφορολόγησης.
Αντίστοιχη σύγκριση θα υπάρξει και στο μέτωπο των επεδύσεων, με τον Πρωθυπουργό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, την οποία -όπως θα πει- «μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης».
Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ θα είναι δομημένο πάνω σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα στο ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, στις μειώσεις φόρων για όλους – ιδίως για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης – αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, να πειστεί η κοινωνία ότι «μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την πολιτική της».
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού περιγράφουν ότι θα επιδιώξει να στείλει μηνύματα αυτοπεποίθησης και συνέπειας στη βάση του «εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα», γι’ αυτό και αναμένεται να εστιάσει στο μεταρρυθμιστικό σχέδιό του με σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».
Αλλωστε, όπως σημειώνουν και «Τα ΝΕΑ» σε δημοσίευμά τους, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως πρώην πρωθυπουργό «και όχι ως σχολιαστή της επικαιρότητας», άρα θα του επιρρίπτει ευθύνες για τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Και αυτό διαφαίνεται τα τελευταία 24ωρα με τον πόλεμο τοποθετήσεων από κυβερνητικούς κύκλους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε (τουλάχιστον) πέντε μέτωπα, σε ένα κρεσέντο αντιπαράθεσης που θα κορυφωθεί στη ΔΕΘ: Μεταναστευτικό, μείωση του ΕΝΦΙΑ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εξάρχεια και ΔΕΗ.
Εξού και οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (εδώ) και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (εδώ)περί αναζήτησης ποινικών ευθυνών όχι μόνο για το θέμα της ΔΕΗ, αλλά και για τη λεγομένη «υπερήφανη διαπραγμάτευση» το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News