Ένας σούπερ-υπολογιστής που θα δίνει μέχρι 100 εκατ. δεδομένα ημερησίως πρόκειται να λύσει, σε δυο χρόνια, από τώρα τα χέρια των ευρωπαίων μετεωρολόγων.
Μέσω της εισαγωγής του νέου υπερυπολογιστή στο European Centre for Medium-range Weather Forecasts (ECMWF) στη Μπολόνια, οι πολίτες στην Ευρώπη θα μπορούν να σχεδιάζουν την καθημερινότητά τους σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ενώ οι κυβερνήσεις θα βελτιώσουν τα συστήματα προειδοποίησης και τα μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο νέος μετεωρολογικός υπερυπολογιστής έχει εγκατασταθεί στο κέντρο, που στεγάζεται μέσα σε ένα παλιό καπνεργοστάσιο στα περίχωρα της ιταλικής πόλης, και ήδη γίνονται οι πρώτες δοκιμές προκειμένου να γίνει όσο πιο αξιόπιστος κι αποτελεσματικός στις προγνώσεις του.
«Θέλουμε πραγματικά να ωθήσουμε την επιστήμη, να ωθήσουμε την υπολογιστική ισχύ, ώστε να μπορούμε να δούμε αν αυτό το θερμό κύμα ή αν εκείνο το ψυχρό κύμα θα έρθει στην Ευρώπη στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν θα είναι κάτι εύκολο, όμως είναι μια πρόκληση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε», λέει η Φλοράνς Ραμπιέ, γενική διευθύντρια του ECMWF, ενός ανεξάρτητου διακυβερνητικού οργανισμού με τη συμμετοχή 22 χωρών μελών από την Ευρώπη.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος των επιστημόνων δεν είναι άλλος από την πρόληψη καθώς όσο πιο έγκαιρη και έγκυρη είναι η πρόγνωση, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επαρκούς προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως ένα απρόσμενο κύμα ψύχους ή μια σφοδρή καταιγίδα που θα επιφέρει πλημμύρες.
Σύμφωνα με τη Ραμπιέ, «το ζητούμενο είναι να σωθούν ζωές και περιουσίες. Για παράδειγμα, αν μπορέσουμε να δούμε εκ των προτέρων ένα θερμό κύμα, τόσο οι πολίτες όσο και οι αρχές μπορούν να συστήσουν κλιματιζόμενους χώρους και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον κόσμο».
Η όλη εγκατάσταση κόστισε περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ κι αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές δομές που φιλοξενούν τον υπερυπολογιστή, τα συστήματα ψύξης του, τις παροχές ρεύματος και τους διακομιστές του.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής Πληροφορικής της ECMWF Μάρτιν Πάλκοβιτς, «η επίδοση που πρέπει να εξομοιώσουμε είναι αντίστοιχη εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών, ώστε να ανταποκριθούμε σε κάτι τόσο περίπλοκο όσο μια μετεωρολογική πρόγνωση».
«Όταν επενδύεις ένα ευρώ σε έναν υπερυπολογιστή, η εξοικονόμηση χρημάτων και το όφελος για την κοινωνία είναι 12 φορές η επένδυση. Είναι το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητα αυτής της επένδυσης», επισημαίνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Météo-France Ζαν-Μαρκ Λακάβ.
Να σημειωθεί εδώ πως η Μπολόνια θα γίνει το ευρωπαϊκό κέντρο για τις μετεωρολογικές προγνώσεις, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Ρέντινγκ της Μ. Βρετανίας, όπου έδρευε μέχρι πρότινος ο οργανισμός.
Οι χώρες – μέλη του European Centre for Medium-range Weather Forecasts (ECMWF) προέβησαν στην απόφαση μετακίνησης των εγκαταστάσεων για λόγους εκσυγχρονισμού καθώς οι εγκαταστάσεις στο Σίνφιλντ Παρκ του Ρέντιγκ ήταν απαρχαιωμένες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News