417
Αιμοδότης προσφέρει αίμα (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Στέρεψαν οι τράπεζες αίματος λόγω της μετάλλαξης Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 14:34
Αιμοδότης προσφέρει αίμα (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Στέρεψαν οι τράπεζες αίματος λόγω της μετάλλαξης Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 14:34

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ, ιδιαίτερα σε δύσκολες για τη δημόσια υγεία εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, όπου οι επιπτώσεις του νέου κύματος της πανδημίας και ειδικά της μετάλλαξης Ομικρον, είναι εμφανείς στην μείωση της επάρκεια αίματος στη χώρα μας.

Τα αποθέματα αίματος έχουν μειωθεί αισθητά, καθώς ιδιαίτερα το τελευταίο κύμα της πανδημίας, έπληξε κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των εθελοντών αιμοδοτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Ο κίνδυνος για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη από αίμα προκειμένου να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, είναι υπαρκτός, κυρίως και μετά την τελευταία κακοκαιρία που ήρθε να δώσει το τελειωτικό «χτύπημα» στην αιμοδοσία.

Ειδικά οι πολυμεταγγιζόμενοι συμπολίτες μας, ζουν καθημερινά με το άγχος της εξασφάλισης ομαλότητας στις μεταγγίσεις που υποβάλλονται, δημιουργώντας ανασφάλεια στον προγραμματισμό των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, προσκαλεί νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου και να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144, www.serafio.gr) και ώρες 11.00 το πρωί με 4.00 το απόγευμα.

Ασφαλής αιμοδοσία με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της Covid-19

Το Σεράφειο, είναι ένα σύγχρονο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας πολλαπλής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), που εξασφαλίζει  την τήρηση όλων των  μέτρων ασφαλείας που έχουν οριστεί για τη διαδικασία της αιμοληψίας.

Η αιμοληψία επιτελείται αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του συνεργείου του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

  • χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)
  • για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
  • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

Οσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα επτά ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Στο χώρο λειτουργεί δωρεάν πάρκινγκ για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών.

Για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716-2132146726.

Για να δώσει κάποιος αίμα θα πρέπει:
  • Να είναι 18-65 ετών
  • Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον για πέντε ώρες
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News