233
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο | Mike Pompeo/Twitter

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: Μην διανοηθείτε να κάνετε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 11:59
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο
|Mike Pompeo/Twitter

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αγκυρα: Μην διανοηθείτε να κάνετε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 11:59

Aγριεύει η κατάσταση με την επικίνδυνη επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις Βρυξέλλες, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την Αγκυρα να μην τολμήσει να κάνει πράξη τις εξαγγελθείσες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προκλητικό βήμα της Τουρκίας και αποσταθεροποιητικές ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», ήταν η διατύπωση που επελέγη για τη σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά:

U.S. DEPARTMENT OF STATE – Office of the Spokesperson STATEMENT BY MORGAN ORTAGUS, SPOKESPERSON

Τurkish Drilling in Cypriot Waters The United States is deeply concerned by Turkey’s announced intentions to begin offshore drilling operations in an area claimed by the Republic of Cyprus as its Exclusive Economic Zone. This step is highly provocative and risks raising tensions in the region. We urge Turkish authorities to halt these operations and encourage all parties to act with restraint.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...