488
| Getty Images

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές και τις προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 20:42
|Getty Images

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές και τις προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 20:42

Απάντηση στο νέο τουρκικό casus belli, δια στόματος του τούκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτή τη φορά, έδωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Χριστόδουλος Αθανασάτος, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και επανέλαβε το αίτημα για συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. 

»Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε, συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται πως αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αναφέρονται στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δε θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων «ούτε ένα μίλι παραπάνω» στο Αιγαίο.

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα: Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», προσέθεσε στις σχετικές δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον έλληνα Πρωθυπουργό: «Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Ομως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα».

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Στις απειλές Τσαβούσογλου απάντησε άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονομου, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων στην οποία επιδίδονται οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου. «Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», κατέληξε στη σχετική δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Αρναούτη, ο οποίος περιέγραψε τις απειλές πολέμου από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ως ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, στην οποία, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...