446
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων | InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣτΕ: «Παράθυρο» για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 17:08
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων
| InTimeNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣτΕ: «Παράθυρο» για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 17:08

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας για την Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους (31/12/2022) λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ ανέφερε ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η παραπάνω απόφαση ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των υγειονομικών του ΕΣΥ Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε για «πλήρη δικαίωση της στάσης της ΠΟΕΔΗΝ της υπέρ του εμβολιασμού και κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων»

«Οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022», προσέθεσε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Γιαννάκος.

Πλεύρης: Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της αποφασης», η οποία θα εκτιμηθεί στο σύνολό της προσεχώς, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πλεύρη με αφορμή την ετυμηγορία του ΣτΕ:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου», ανέφερε από

Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της αποφασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...