576
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 17:26
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 17:26

Τον Σταύρο Μπένο, πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τεθεί επικεφαλής της ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει το τιτάνιο και πολυπαραγοντικό έργο της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μπένος είναι γνώριμος του κ. Μητσοτάκη –μαζί είχαν αναβαθμίσει τον θεσμό των ΚΕΠ το 2014 όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ομως αυτή η προ ετών συνεργασία με τον πατέρα των ΚΕΠ (ο κ. Μπένος τα είχε δημιουργήσει ως υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη) δεν ήταν φυσικά αυτό που βάρυνε στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μπένος υπήρξε ένας doer πριν καν εφευρεθεί ο πολιτικός όρος του ανθρώπου των έργων. Ηταν ο δήμαρχος που είδε την πόλη του να ξεθεμελιώνεται από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 και είδε την αναπόφευκτη αυτή καταστροφή ως ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μετέτρεψε την Καλαμάτα σε πόλη-κόσμημα, με καινούργια και γερά κτίρια, με τα υπέροχα νεοκλασσικά της αναπαλαιωμένα, με νέους όρους δόμησης, μια πόλη φιλική προς τον κάτοικο και προς τον επισκέπτη, μια πόλη με έντονη οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Τώρα καλείται να φέρει εις πέρας ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο, την αναγέννηση της καμένης βόρειας Εύβοιας.

Οπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό ο κ. Μπένος είναι «ένας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως υφυπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ποιος είναι

Ο Σταύρος Μπένος (30 Δεκεμβρίου 1947) είναι τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ (1990-2004) και βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ (2004-2007), υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσε κορυφαία καινοτομία στον τομέα της δημόσιας διοίκησης της χώρας.

O κ. Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.  Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).\

Για τον κ. Μπένο έκανε και μια κατατοπιστική ανάρτηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όχι μόνο γιατί έχει συνδεθεί με την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας και τη δημιουργία των ΚΕΠ, αλλά διότι χάρη στη δουλειά που έχει κάνει στο Diazoma είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα θιασώτης -και ίσως ο πιο βαθύς γνώστης- του εργαλείου που ονομάζεται “Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...