436
Πυροσβέστες συμμετέχουν, την Κυριακή, στην επιχείρηση απομάκρυνσης των βαγονιών από το σημείο του δυστυχήματος | ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime

Σταθμάρχης Λάρισας: «Την πάτησα» – τι είπε τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2023, 14:04
Πυροσβέστες συμμετέχουν, την Κυριακή, στην επιχείρηση απομάκρυνσης των βαγονιών από το σημείο του δυστυχήματος
|ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime

Σταθμάρχης Λάρισας: «Την πάτησα» – τι είπε τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2023, 14:04

Πολύ αγχωμένος και νευρικός ήταν ο σταθμάρχης Λάρισας όταν άκουσε για το τραγικό δυστύχημα, το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οταν έφτασαν τα νέα για τους πρώτους νεκρούς, φέρεται να είπε «την πάτησα», σε συνάδελφο που ήταν μαζί του.

Πληροφορίες για τις κινήσεις του σταθμάρχη λίγο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, που συνομίλησε με έναν συνάδελφο του σταθμάρχη, ο οποίος ήταν μαζί του τις ώρες που ακολούθησαν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνάδελφός του, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, ο σταθμάρχης άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος και νευρικός, μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς.

Οπως είπε ο μάρτυρας στην ΕΡΤ, δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης εκείνο το βράδυ στο γραφείο. Απλά είχε ειπωθεί ότι επειδή ήταν άπειρος, ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοί του να μπορούσαν να έχουν και αυτοί «τον νου τους» προκειμένου να μη γίνει κάποιο λάθος.

Οσον αφορά τις έρευνες, οι κάμερες ασφαλείας του ΟΣΕ, θα δείξουν όλες τις κινήσεις του σταθμάρχη και θα επαληθεύσουν ή θα διαψεύσουν όλες αυτές τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε με το ότι μπορεί να μετακινήθηκε από το σταθμαρχείο είτε το αν ο οποιοσδήποτε είχε βάλει μουσική στο γραφείο -αν και δεν έχει βρεθεί κάποια πληροφορία που να το επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επίσης, από την έρευνα από το καταγραφικό, θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί αν λίγη ώρα πριν το μοιραίο λάθος που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, είχε γίνει και ένα άλλο παρόμοιο λάθος.

Να σημειωθεί ότι στη θέση «Κουλούρι», κοντά στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα στήνεται ένα άτυπο επιχειρησιακό κέντρο προκειμένου να φτάσουν όλα τα κομμάτια από το μοιραίο τρένο.

Το κλειδί που «ξεχάστηκε»

Παράλληλα, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, βρέθηκε την Κυριακή στο Κλειδί 118, δίπλα από τη διασταύρωση Καραγάτση στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι το κλειδί που αφέθηκε λανθασμένα διαγωνίως και έτσι η μοιραία αμαξοστοιχία βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα. Είναι ένα κλειδί το οποίο είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή δεν χρειάζεται κλειδούχος να το αλλάξει.

Αν είχε γίνει χάραξη πορείας αυτόματη, όπως μας λένε άνθρωποι που είναι γνώστες του αντικειμένου της σιδηροδρομικής λειτουργίας, με δύο κουμπιά αν είχε πατηθεί η χάραξη απευθείας της γραμμής, αυτό το κλειδί μόνο του θα είχε έρθει στη σωστή θέση. Θα είχε μπει δηλαδή στην ευθεία γραμμή και η αμαξοστοιχία θα πήγαινε κανονικά, θα κατευθυνόταν από το σωστό ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό το κλειδί είχε αφεθεί προηγουμένως διαγωνίως για να περάσει το τρένο του προαστιακού και επίσης άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα πρωτόκολλα μας λένε ότι όλα συγκλίνουν, ότι αυτό το κλειδί είχε ξεχαστεί διαγωνίως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...