Αποεπενδύσεων συνέχεια καθώς μία από τις ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, το εργοστάσιο της Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas), πρώην «Πίτσος», στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, βάζει λουκέτο ύστερα από δεκαετίες.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανησυχεί, σπεύδοντας να επισημάνει πως το κλείσιμο του εργοστασίου της πρώην «Πίτσος» και η απώλεια άλλων 250 θέσεων εργασίας, δεν αποτελεί δείγμα ελλείμματος (επενδυτικής) εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Θέλοντας να υποβαθμίσει την είδηση για το κλείσιμο του εργοστασίου, ο υπουργός Ενέργειας -ο οποίος ως υπ. Ανάπτυξης είχε χειριστεί το όλο θέμα- είπε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου στα τέλη του επόμενου έτους εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η παγωτοβιομηχανία «Froneri Hellas» είχε ανακοινώσει ότι κλείνει το εργοστάσιό της στον Ταύρο και η παύση της λειτουργίας της μονάδας της πρώην «Πίτσος» δείχνει μια τάση αποεπένδυσης, που ακυρώνει το κυβερνητικό success story.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η BSH Hellas εξασφάλισε μια προσωρινή παραγωγή που θα επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας για περίπου ένα ακόμα έτος. Αυτή η προσωρινή παραγωγή αφορά 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch. Μετά θα μπουν οι τίτλοι του τέλους σε μία από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της χώρας, με ιστορία άνω των 150 ετών. Κατά πάσα πιθανότητα, η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Τουρκία ή σε εργοστάσια του ομίλιου στην Ισπανία.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας διευκρίνισε ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει τη λειτουργία του για έναν ακόμα χρόνο πριν βάλει οριστικό «λουκέτο» στα τέλη του 2018. Στο πλαίσιο αυτό ήδη ανακοινώθηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπου προβλέπεται η αποζημίωση των 250 εργαζομένων στο 100% των προβλεπομένων, συν μπόνους 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης στο εργοστάσιο με ανώτατο όριο τις 120.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.
Τα τελευταία χρόνια τα στελέχη του ομίλου BSH επέλεγαν να μην απαντούν αναφορικά με το μέλλον της μονάδας του Ρέντη. Επισήμως, η πολυεθνική εταιρεία έλεγε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν ότι αν το εργοστάσιο δεν εκσυγχρονιστεί, μοιραία θα οδηγηθεί σε μαρασμό και τελικά στο κλείσιμο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε εμμέσως αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο το 2012 (για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας). Η συμφωνία -που δεν υλοποιήθηκε ποτέ- προέβλεπε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την απασχόληση 700 εργαζομένων. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Siemens Γερμανίας πώλησε τη συμμετοχή της στην Bosch και έτσι η Bosch κατέστη ο μοναδικός μέτοχος της BSH GmbH, που είναι η μητρική εταιρεία της BSH Hellas.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News