885
Ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας την Τρίτη στο Βουκουρέστι στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24. | YouTube

Στάσσης: Η ΔΕΗ κορυφαίος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη – Επενδύσεις €2,5 δισ. στη Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 13:48
Ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας την Τρίτη στο Βουκουρέστι στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24.
|YouTube

Στάσσης: Η ΔΕΗ κορυφαίος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη – Επενδύσεις €2,5 δισ. στη Ρουμανία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 13:48

Στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των κρίσιμων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που θα προσθέτει αξία σε όλες τις χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Τρίτη στο Βουκουρέστι στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24.

«Η Ρουμανία –σημείωσε– αποτελεί βασικό μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς στη Ρουμανία και κυρίως σε νέα καθαρή δυναμικότητα και να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τα δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποδοτικά, σταθερά και ανθεκτικά ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μας μετάβασης».

«Η Ρουμανία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτή τη νέα εποχή, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια. Είμαι σίγουρος για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης της Ρουμανίας. Ο Όμιλος ΔEΗ και ιδιαίτερα η τοπική μας ομάδα είναι εδώ για να κάνει το καθήκον της», κατέληξε στην  παρέμβασή του ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.

Ο Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε εκτενώς στα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία, με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και τη στρατηγική της ΔΕΗ για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

«Θα μειώσουμε το κενό ανισότητας με τη Δύση, θα στηρίξουμε τη Ρουμανία σε αυτήν την προσπάθεια. Να είστε τολμηροί στα όνειρά σας. Η Ρουμανία όπως και η Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και αν συνεχίσουμε έτσι, κλείνουμε την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2030 θα είμαστε ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως σημείωσε, η ενεργειακή αγορά συνέρχεται ακόμη από την ενεργειακή κρίση, που άλλαξε πολλά και λειτούργησε σαν μηχανισμός αφύπνισης επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

«Οι καλύτερες μέρες όμως –τόνισε– είναι μπροστά μας και αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται δυστυχώς, έγινε η αφορμή οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές στην ενέργεια. Είναι εντυπωσιακό με πόση ενότητα αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση και πόσο κατάλαβαν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση τόσο λιγότερο θα κοστίσει».

Αντίστοιχα και στη Ρουμανία, παρατήρησε, «λειτούργησε το ίδιο η κρίση και σήμερα όλοι μιλάνε για επενδύσεις στις ΑΠΕ και ερχόμενος απέξω, μπορώ να δω την αλλαγή στη Ρουμανία και θα δούμε και ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή τα επόμενα χρόνια».

«Θα κάνουμε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές», ανακοίνωσε για τα σχέδια της ΔΕΗ. «Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Στη ΔΕΗ έχουμε περισσότερη ζήτηση και χρειαζόμαστε παραγωγή ενέργειας και για αυτό θα επενδύσουμε πολύ».

«Η παραγωγή ενέργειας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γίνεται από ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό, μπαταρίες, πολλές ΑΠΕ και όχι από ένα μεγάλο εργοστάσιο.

Στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε, χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια, αλλά για να διαχειρίζεται τη ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ, που επιστρέφει στον λογαριασμό σαν μείωση κόστους.

Ολοι στοχεύουμε στη φθηνή ενέργεια αλλά θα χρειαστούμε 10-15 χρόνια να φτάσουμε εκεί. Και την περίοδο μετάβασης οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις, όμως η επένδυση  στα δίκτυα είναι απαραίτητη.

Εξετάζουμε το υδρογόνο στο πλαίσιο έρευνας και δοκιμών, έχουμε ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα και θα είμαστε παρόντες και στη Ρουμανία όταν ανοίξει η αγορά αποθήκευσης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Περιγράφοντας εξάλλου τη στρατηγική της ΔΕΗ, υπογράμμισε:

«Από το 2019 προχωράμε σε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στη ΔΕΗ προς την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργούμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα που θα συνεργάζεται, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φ/β, μπαταρίες. Επίσης, προχωράμε την απανθρακοποίηση και εγκαθιστούμε ΑΠΕ, όμως δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μέρος μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Μιας αγοράς που πρέπει να λειτουργεί και περιφερειακά για να αποκτήσουμε ρυθμό και ανταγωνιστικότητα. Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας».

«Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία, δημιουργεί συνέργειες στο trading και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συνέπειες επικερδείς για τις δύο χώρες», θέλησε να επισημάνει για να προσθέσει ότι και «η  ηλεκτρική  διασύνδεση  με Ρουμανία Βουλγαρία Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στάσσης εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία, και ανάλογα θα κινηθεί η ζήτηση σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της  ενεργειακής κρίσης, εξήγησε και τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες η ζήτηση θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ  η ενεργειακή αποδοτικότητα και η στροφή στον ηλεκτρισμό θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος –τόνισε– είναι να παράγουμε φθηνότερη ενέργεια και ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τις ΑΠΕ όπως και την ενεργειακή ασφάλεια. «Κάθε μεγαβατώρα από ΑΠΕ είναι φθηνότερη από τη θερμική μεγαβατώρα», σημείωσε, «όμως από την άλλη χρειαζόμαστε και τη θερμική ενέργεια».

Ο χαρακτήρας της θερμικής ενέργειας όμως αλλάζει, και από φορτίο βάσης, θα γίνει φορτίο ευελιξίας, καλύπτοντας την ανάγκη  εξισορρόπησης. Σταδιακά το φορτίο βάσης  θα καλύπτεται από τις  ΑΠΕ και κάποιες ώρες μόνο θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες, τις μονάδες αερίου, τις μπαταρίες και το υδρογόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...