Το πρώτο (χρονικά) επεισόδιο «Star Wars», που εμφανίστηκε στις ζωές μας πριν από 40 χρόνια, στις 25 Μαΐου το 1977, ήταν πολλά. Ηταν η ταινία που έκανε είδωλο τον Χάρισον Φορντ. Ηταν το άνοιγμα σε μία νέα εποχή, σε έναν μακρινό γαλαξία που άρχισαν να εξερευνούν εκατομμύρια μικρά παιδιά του κόσμου, σε έναν κόσμο που ακόμη νοσταλγούν εκατομμύρια μεσήλικες του κόσμου, σε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην Ιστορία του κινηματογράφου. Βασικά ήταν η πιο πετυχημένη, έξυπνη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.
Η παραγωγή του «Star Wars» -αργότερα μετονομάστηκε «Star Wars Episode IV: A New Hope»- κόστισε συνολικά 11 μόλις εκατ. δολάρια (9,8 εκατ. ευρώ). Ας πούμε ότι τα ίδια χρήματα, σήμερα, λόγω πληθωρισμού, θα αντιστοιχούσαν σε 45 εκατ. δολάρια, δηλαδή μόλις το 20% του προϋπολογισμού που είχε η έβδομη ταινία «The Force Awakens»! Και πολύ λιγότερα από τα 200 δολάρια που κόστισε η υπερπαραγωγή «Φύλακες του Γαλαξία vol. 2» (2017).
Με άλλα λόγια τα 11 εκατ. δολάρια ήταν ένα μηδαμινό ποσό για το μέγεθος, τα εφέ και τις (άγνωστες τότε) λαμπρές προοπτικές της ταινίας, η οποία είναι ακόμη μέχρι και σήμερα η τρίτη πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών.
Τα έσοδα της ταινίας -προσαρμοσμένα στη σημερινή αξία του δολαρίου- άγγιξαν τα 2 δισ. δολάρια. Πρώτη στην κατάταξη είναι ακόμη μέχρι σήμερα το δραματικό έπος του 1939, «Οσα παίρνει ο άνεμος» με 3,47 δισ. δολάρια (προσαρμοσμένα) και ύστερα η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» (3,21 δισ. δολάρια). Αλλά καμία παραγωγή, είτε του 1930 είτε του 2010 είτε του μέλλοντος, δεν μπορεί να συγκριθεί με το βασίλειο πλούτου που δημιούργησε η κινηματογραφική σειρά του «Πολέμου των Αστρων».
Αλλωστε, στη λίστα με τις 15 πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών βρίσκονται άλλα δύο επεισόδια της κινηματογραφικής σειράς, το «Force Awakens» (2015) με 0,97 δισ. δολάρια και το «Empire Strikes Back» (1980) με 0,87 δισ. δολάρια.
Πού να το φανταζόταν τότε ο Λούκας ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα ακολουθούσαν δέκα σίκουελ και πρίκουελ, πέντε τηλεοπτικές σειρές, δεκάδες τηλεοπτικές ταινίες, άπειρα βιβλία… Τότε, όταν είχε μόλις ολοκληρώσει το 14σέλιδο σενάριο της πρώτης ταινίας, εμπνευσμένος από τον «Αρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τόκιν και τον κινηματογραφικό κόσμο του ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα, δεν έπειθε σχεδόν κανέναν για τον δικό του κόσμο, για τον μικρό αγρότη που θα ανακάλυπτε μία διαφορετική θρησκεία (τζενταϊσμός) και θα άρχιζε έναν αγώνα κατά του κακού. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός της ταινίας δεν ξεπέρασε τα 11 εκατ. δολάρια. Γιατί οι άνθρωποι της FOX δεν έδιναν ούτε δολάριο παραπάνω. Μάλιστα υπήρξαν αρκετές φορές που σκέφτηκαν να ακυρώσουν ολόκληρη την παραγωγή!
Φαίνεται όμως ότι ο 33χρονος τότε Λούκας είχε πείσει, τουλάχιστον, τον εαυτό του. Φρόντισε να θέσει ως όρο στο συμβόλαιό του με την εταιρεία παραγωγής να έχει το 40% στα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευση της επωνυμίας «Star Wars». Γιατί τελικά εκεί βρίσκεται ο πλούτος της κινηματογραφικής σειράς: παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, εκδρομές, ρούχα, κάλτσες (αυτές που αγαπά ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό), φαγητά, τσάντες, ξενοδοχεία, πάρκα…
Η εξοικειωμένη με το branding μίας ταινίας, Disney, εννοείται, μυρίστηκε χρήμα. Γι’ αυτό έδωσε 4 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει τη Lucasfilm το 2012 -δηλαδή σχεδόν όσα έδωσε για να αγοράσει ολόκληρο το σύμπαν της Marvel. Και τώρα ύστερα από δύο παραγωγές που της απέφεραν συνολικά κέρδη 1,4 δισ. δολαρίων -μόνο από τα εισιτήρια!- θα φέρει τον μακρινό γαλαξία στη Ντίσνεϊλαντ και στον πιο προσιτό κόσμο της Disney στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα. Εκεί τα μικρά παιδιά θα παίζουν παιχνίδια «Star Wars», θα πίνουν ποτά «Star Wars», θα τρώνε φαγητό «Star Wars» θα κοιμούνται σε «Star Wars» κρεβάτια…
Με άλλα λόγια, ακόμη και όταν -αν ποτέ- τελειώσουν οι παραγωγές της κινηματογραφικής σειράς, ακόμη και όταν φύγουν από αυτόν τον κόσμο για έναν άλλο γαλαξία οι πρώτοι και πιο φανατικοί οπαδοί των τζεντάι, των φωτόσπαθων, του R2-D2, της πριγκίπισσας Λέια, του Τζάμπα Χατ, ο κόσμος του Λούκας θα επιβιώσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία που είχαν τότε τα 11 εκατ. δολάρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News