678
Σταλινικού τύπου δικτατορία γίνεται η Ρωσία του Πούτιν | REUTERS/ CreativeProtagon

Σταλινικού τύπου δικτατορία γίνεται η Ρωσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2023, 10:20
Σταλινικού τύπου δικτατορία γίνεται η Ρωσία του Πούτιν
|REUTERS/ CreativeProtagon

Σταλινικού τύπου δικτατορία γίνεται η Ρωσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2023, 10:20

«Σε σταλινική δικτατορία επιστρέφει η Ρωσία με τον Πούτιν» έγραψαν οι λονδρέζικοι Times σε κύριο άρθρο τους το οποίο βασίστηκε στον πολλαπλασιασμό των ρωσικών αμυντικών δαπανών. Η φράση «οι δαπάνες του ρωσικού στρατού επιστρέφουν στα σοβιετικά ύψη» συνοψίζει το πνεύμα του κειμένου. Πού στοχεύει το άρθρο; Η βασική συμβουλή του προς το πολιτικό προσωπικό των Δυτικών/ΝΑΤΟϊκών χωρών είναι ξεκάθαρη: «Αυξήστε και εσείς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς σας, με επιτάχυνση της παράδοσης όπλων στο Κίεβο. Είναι επείγον!» Να τι έγραψαν επακριβώς οι Βρετανοί.

«Η εισβολή στην Ουκρανία κοστίζει ακριβά στη Ρωσία. Οχι μόνο έχει υποστεί περίπου 300.000 απώλειες (τις χειρότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), αλλά πρέπει να μειώσει τα κονδύλια για τη φροντίδα των παιδιών, για την επιστημονική έρευνα κ.ά., ώστε να χρηματοδοτηθεί ο στρατός. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατά 70%, είναι τριπλάσιες εκείνων του 2021. Αλλά και η Αστυνομία, η Εθνοφρουρά, οι μυστικές υπηρεσίες και οι φυλακές θα απορροφήσουν τεράστια ποσά. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για να πατάξουν κάθε διαφωνία.

»Τα επιπλέον χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει κατεχόμενα εδάφη, να αναπληρώσει τις θεαματικές στρατιωτικές αποτυχίες των τελευταίων 21 μηνών και να εκμεταλλευτεί τη φθίνουσα Δυτική υποστήριξη, και πολιτική και στρατιωτική, προς την Ουκρανία». Οι Times εκτίμησαν ότι «τα κρατικά μέσα ενημέρωσης» θα εξαπολύσουν την προπαγάνδα υπέρ «της στρατιωτικοποίησης του ρωσικού κράτους» ώστε «να συντριβεί κάθε ανοιχτή αντίθεση στον πόλεμο» και όχι μόνο. Τι άλλο; «Ο ρωσικός λαός πρέπει να πειστεί να δει τον πόλεμο ως επανάληψη της ηρωικής σοβιετικής αντίστασης στη ναζιστική εισβολή».

Κατόπιν οι Βρετανοί έγραψαν ότι κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού από τον ρώσο υπουργό Οικονομικών έγινε σαφές ότι «η έμφαση θα δοθεί στη διασφάλιση της νίκης στην Ουκρανία». Μάλιστα «χρησιμοποιήθηκε μια παραλλαγή του συνθήματος του Στάλιν ‘‘τα πάντα για το μέτωπο, τα πάντα για τη νίκη’’, η φράση ‘‘ό,τι είναι απαραίτητο για το μέτωπο’’». Τώρα, συνέχισαν, «θα δαπανηθούν περισσότερα για την Αμυνα παρά για την Υγεία. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός φθάνει σε επίπεδο ρεκόρ, όπως το 1990, λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης».

Το θέμα είναι πού θα βρει ο Πούτιν τόσα λεφτά. «Θα υπάρξει κάποια δυσκολία. Η Ρωσία μπόρεσε να μεταφέρει τις ενεργειακές εξαγωγές της στην Ινδία και στην Κίνα, η οποία τώρα αγοράζει σε ποσότητες-ρεκόρ το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα επέδειξε οξυδέρκεια στην παράκαμψη των Δυτικών κυρώσεων, βρίσκοντας νέες αγορές σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και αξιοποιώντας πλήρως την άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις. Χρησιμοποίησε αυτό το αμφιταλαντευόμενο μέλος του ΝΑΤΟ ως βασικό κέντρο εξασφάλισης πρόσβασης σε αγαθά και χρηματοδότηση».

Το λονδρέζικο Μέσο επισήμανε ότι «οι Ρώσοι ενδέχεται να μη δουν άμεσα τις οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων στρατιωτικών δαπανών, όμως σίγουρα θα δουν να αυξάνεται ο έλεγχος του λόγου τους και της σκέψης τους». Πόσο μάλλον που «ο Πούτιν, έχοντας ενθαρρυνθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι και μάχη κατά των ‘‘σατανικών’’ Δυτικών επιρροών». Οι Βρετανοί επικέντρωσαν στην κριτική του Πούτιν όσον αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ, για το κίνημα των οποίων «λέει ότι στοχεύει στην καταστροφή της ρωσικής οικογενείας και στην υπονόμευση των παραδοσιακών αξιών»

Ετσι, ο Πούτιν κατέληξε να ισχυρίζεται ότι «αυτός είναι ο υπερασπιστής των αξιών, ότι η Ρωσία παλεύει τώρα όχι μόνο για τη δική της ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία όλου του κόσμου». Ομως «το αποτέλεσμα, φυσικά, θα είναι μια νέα καταστολή κάθε ανεξάρτητης σκέψης, ένας νέος γύρος καταπίεσης των ομοφυλοφίλων, το άπλωμα του φόβου ότι αυτοί που δεν μπαίνουν στη γραμμή μπορεί να καταγγελθούν και να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εξτρεμισμό ή για υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας».

Και κατέληξαν οι Λονδρέζοι: «Ο Στάλιν επέστρεψε από τον τάφο του! Η αντίθεση μεταξύ των ρωσικών αμυντικών δαπανών και του αγώνα της Ουκρανίας να αποκτήσει όπλα για την άμυνά της είναι ιδιαίτερα σκληρή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟϊκή σύσκεψη εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αργή παράδοση όπλων που του υποσχέθηκε η Δύση. ‘‘Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η Ουκρανία δεν θα κάνει πίσω’’ είπε. Η Δύση πρέπει να εξετάσει την αύξηση των δικών της αμυντικών δαπανών και να επιταχύνει την παράδοση όπλων. Η Μόσχα έδειξε ότι η ανάγκη είναι επείγουσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...