492
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σταϊκούρας: «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 16:18
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σταϊκούρας: «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 16:18

Το πακέτο που ανακοινώσαμε είναι αρκετά γενναιόδωρο και δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό υποστήριξε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Μιλώντας στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε η προσέγγιση που έκανε η κυβέρνηση –με στοχευμένα μέτρα αντί για οριζόντια– ήταν η πιο σωστή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αναφορικά με το επίδομα για τη βενζίνη, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως αν σε μια οικογένεια με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ υπάρχουν δύο αυτοκίνητα, θα δοθεί επιδότηση καυσίμων και για τα δύο, αρκεί να μην είναι και τα δύο στο όνομα του ίδιου ιδιοκτήτη.

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά πρέπει να ξέρεις πότε και πόσο μπορείς να παρέμβεις».

Τόνισε επίσης ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ  δεν μπορεί να καλύψει μόνο του τις ανάγκες στήριξης, γι’ αυτό απαιτούνται και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε ότι πρέπει να είναι γενναία, αλλά και ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ώστε να ανακοινωθούν οι αποφάσεις τέλος Απριλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και στη Βουλή, όπου συζητείται ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 80% των πολιτών, τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα δουν σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σε σχέση με το 2018, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, μόνιμα, ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερο φόρο ακίνητης περιουσίας, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Ερωτηθείς από τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τρύφωνα Αλεξιάδη, εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, καθώς δεν εμφανίζεται το σχετικό ποσό στην έκθεση του ΓΛΚ στο παρόν νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το ποσό αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί, και ότι τελικά, η μείωση του βεβαιωμένου φόρου είναι 360 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μικρότερο, καθώς «όταν μειώνεις τους φόρους, αυξάνεις τη εισπραξιμότητά τους».

Σημείωσε επίσης ότι το μέτρο είναι απολύτως συμφωνημένο με τους θεσμούς και ότι στην τελευταία συνάντηση της ευρωομάδας (Eurogroup) δεν υπήρξε καμία ένσταση.

Νωρίτερα, ο κ. Αλεξιάδης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τα ταμειακά διαθέσιμα, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για το συνολικό ποσό από κατασχέσεις κ.ά., ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα νομοσχέδιο χωρίς η συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ να κοστολογεί τα μέτρα που φέρνει. Δώστε εξηγήσεις για την πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε να συναινέσουμε στο να προχωρήσετε και σε περισσότερα μέτρα ανακούφισης, είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι το ΦΕΚ εισαγωγής του φόρου αυτού έχει τις υπογραφές των κ. Σταϊκούρα, Μητσοτάκη, Χατζηδάκη κ.ά., και ότι σήμερα, ακόμα και ο ΠΟΜΙΔΑ μιλά για πολυπλοκότητα του νέου μέτρου που δεν επιτρέπει στον απλό πολίτη να το κατανοήσει.

Απαντώντας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 39,7 δισ. ευρώ και ότι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και της γενικής κυβέρνησης δημοσιοποιούνται κάθε μήνα από το 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...