Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να είναι έτοιμη για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του την Τετάρτη στα «Παραπολιτικά FM».
Την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είχε προαναγγείλει ουσιαστικά την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα ο κ. Σταϊκούρας έγινε πιο συγκεκριμένος διευκρινίζοντας ότι θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Η αναθεώρηση ενδέχεται να προβλέπει και υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα, όχι όμως κατά 2 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέχεια της επισήμανσης του Πρωθυπουργού ότι «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή».
Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει, την εξέλιξη της κατάστασης δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να καταθέσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν με νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2023, και βεβαίως τη διασφάλιση ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στην τσέπη των πολιτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δύο είναι οι βασικές προκλήσεις για φέτος:
· Να βρεθούν τα 250 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση έως το τέλος του έτους
· Η πορεία των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τους επόμενους μήνες, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Αν δεν επαρκούν τότε θα χρειαστεί να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης παραμένουν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων αλλά και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023.
Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι περίπου 40 δισ. ευρώ, ότι βασικός στόχος της χώρας θα πρέπει να παραμένει η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω του υψηλού χρέους που έχει, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική», ενώ τέλος παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης η οριστική κατάργηση (για όλους) της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News