416
O υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή των Παπαχλιμίτζου - Βίδου | ΥouTube/ΕΡΤ

Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:33
O υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή των Παπαχλιμίτζου - Βίδου
|ΥouTube/ΕΡΤ

Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 09:33

Στην Ελλάδα, οι παρατάσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο είναι πιο βέβαιες και από την ανατολή από τον Υμηττό. Το πρωί της Δευτέρας, λοιπόν, δύο 24ωρα μετά την πανηγυρική υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε στην ΕΡΤ1 και ανακοίνωσε δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Ετσι η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Η σχετική επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο αναμένεται εντός της εβδομάδας, όπως εξηγήθηκε.

Στην ίδια συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το λεγόμενο «market pass», ένας ευφημισμός για το επίδομα τροφίμων που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόρους και εισφορές απ’ ό,τι το 2018.

«Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη […] Είμαστε σταθερά κοντά στην κοινωνία κάθε μήνα», τόνισε, την ώρα που όπως είπε, «ο πληθωρισμός, αν και μειώνεται, παραμένει υψηλός και επίμονος».

Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, πιστώνονται το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέφερε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας, ενώ η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να υλοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το περασμένο Σάββατο. Η διάταξη θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Το ποσό θα πιστώνεται, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Κλείνοντας, ο υπουργός επεσήμανε ότι market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...