Aναστολή καταβολής φόρων και εισφορών από επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των νέων εξειδικευμένων μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
Προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις (εδώ).
Ο εργοδότης, ανέφερε χαρακτηριστικά, αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και ο εργαζόμενος να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον. «Την κρίση πρέπει να την περάσουμε και να την ξεπεράσουμε ενωμένοι», διεμήνυσε.
Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.
Τα μέτρα, διευκρίνισε ο υπουργός, δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Αναλυτικά οι ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών.
Ενοίκια
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οσες επιχειρήσεις πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους των οποίων αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας και εφόσον πρόκειται για α΄ κατοικία.
Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.
Eργαζόμενοι
Ολοι οι εργαζόμενοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων καθώς και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα το μέτρο αφορά περίπου 500.000 άτομα, με συνολικό κόστος 400.000.000 ευρώ. Για τους εργαζόμενους αυτούς αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Ομοίως ενίσχυση 800 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση, ανακοίνωσε με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Αναλυτικά:
– Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
– Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες σε κλάδους οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό
– Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ. ευρώ.
– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 2 δισ. ευρώ.
– Σε συνεργασία με τον όμιλο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
– Απλοποιούμε το ταμείο επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αυξάνουμε τους πόρους του κατά 200 εκατ. για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση έως 100% του επιτοκίου τους για δύο χρόνια.
Μήνυμα στις τράπεζες
Στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να συμβάλει και ο τραπεζικός κλάδος, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, αναγνωρίζοντας πως ένα πρώτο βήμα έγινε με την αναστολή καταβολής χρεολυσιών για νομικά πρόσωπα. Απαιτούνται όμως και άλλες κινήσεις, σημείωσε με νόημα ο υπουργός, καλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό, π.χ σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα θα ισχύει έως τέλη του έτους.
Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ανακοίνωσε τέλος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εικόνα της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική.
«Οπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας», επανέλαβε ο κ. Βρούτσης και ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων:
Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
«Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.
Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου
Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Ε. ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
ΣΤ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News