359
Διαδήλωση υπέρ του Σάαμπ στο Καράκας | REUTERS/Leonardo Ferdandez Viloria

Στα χέρια των Αμερικανών το «δεξί χέρι» του Νικολάς Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:58
Διαδήλωση υπέρ του Σάαμπ στο Καράκας
|REUTERS/Leonardo Ferdandez Viloria

Στα χέρια των Αμερικανών το «δεξί χέρι» του Νικολάς Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 10:58

Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εκδόθηκε από τις Αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου στις ΗΠΑ, κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή της Βενεζουέλας.

Ο Αλεξ Σάαμπ κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και θεωρείται από τις αμερικανικές Αρχές ότι ήταν «βιτρίνα» του καθεστώτος του Μαδούρο.

Ο κολομβιανός επιχειρηματίας, 49 ετών (έχει και υπηκοότητα Βενεζουέλας και διπλωματικό διαβατήριο της Βενεζουέλας), και ο συνεταίρος του Αλβαρο Πουλίδο κατηγορούνται από τις Αρχές των ΗΠΑ ότι ηγούνταν δικτύου που επέτρεψε στον Νικολάς Μαδούρο και στην κυβέρνησή του να καταχραστούν βοήθεια σε τρόφιμα με προορισμό τη Βενεζουέλα.

Ο Σάαμπ φέρεται να αποκόμιζε μεγάλα ποσά από υπερκοστολογημένα συμβόλαια, αλλά και από την κεντρικά καθορισμένη ισοτιμία του νομίσματος και το σύστημα εισαγωγών και διανομής βασικών τροφίμων. Φέρεται να μετέφερε με τον συνεργάτη του κάπου 350 εκατομμύρια δολάρια (302 εκατ. ευρώ) από τη Βενεζουέλα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έλεγχαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Εάν καταδικαστούν, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ως και 20 ετών κάθειρξης.

Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2020 από τις Αρχές του Πρασίνου Ακρωτηρίου, όταν το αεροσκάφος του είχε προσγειωθεί εκεί για ανεφοδιασμό. Ο ίδιος εξηγούσε ότι ήταν σε επίσημη πτήση με σκοπό την αγορά ιατρικού υλικού για την πανδημία και αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Οι δικηγόροι του λένε ότι σχεδόν απήχθη από το Πράσινο Ακρωτήριο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη (μη) έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Σάαμπ μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ | Broward County Sheriffs Office/via REUTERS

Σαν αντίποινα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέκοψε τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση, η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, που διεξάγονται στο Μεξικό. Ο Σάαμπ ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης στις συνομιλίες.

Το πόσο σημαντικό ρόλο είχε για το καθεστώς το μαθαίνουμε από τα σχόλια του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Ντενίς, που έχει καλύψει την υπόθεση: «Ποτέ το Καράκας δεν είχε αγωνιστεί τόσο για κάποιον. Τι εξηγεί ότι κίνησε γη και ουρανό για αυτόν; Μπορεί να αποκαλύψει πράγματα για τις διασυνδέσεις, για την κυκλοφορία των κεφαλαίων, για τις υπερχρεώσεις. Είναι ο κινητήριος μοχλός των δοσοληψιών του καθεστώτος Μαδούρο με τις φιλικές χώρες», είχε πει πρόσφατα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...