389
Ενα μπαλόνι του θριαμβευτή Μπόρις Τζόνσον δεσπόζει στο κέντρο του Χάρτλπουλ | REUTERS/Lee Smith

Στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον ακόμη ένα προπύργιο των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 12:28
Ενα μπαλόνι του θριαμβευτή Μπόρις Τζόνσον δεσπόζει στο κέντρο του Χάρτλπουλ
|REUTERS/Lee Smith

Στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον ακόμη ένα προπύργιο των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 12:28

Οσοι περίμεναν ότι η πολιτική ηγεμονία των Τόρις στη Βρετανία θα τρωθεί από τα πρόσφατα σκάνδαλα στην αυλή του Μπόρις Τζόνσον ή ότι το Εργατικό Κόμμα θα συνερχόταν επειδή τον αμετροεπή Τζέρεμι Κόρμπιν διαδέχτηκε ο μετριοπαθής Κιρ Στάρμερ, διαψεύδονται. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά μια ιστορικών διαστάσεων εκλογή στο Χάρτλπουλ όπου το Συντηρητικό Κόμμα κατάφερε να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια!

Η περιφέρεια του Χάρτλπουλ είναι μία ακόμη από το περίφημο «Κόκκινο τείχος» στη βόρεια Αγγλία που πέφτει στα χέρια των Τόρις, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τις γενικές εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019 και ανέδειξαν σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η υποψήφια των Τόρις Τζιλ Μόρτιμερ συγκέντρωσε 15.529 ψήφους, έναντι 8.589 για τον αντίπαλό της των Εργατικών, τον Πολ Ουίλιαμς.

Η νίκη αυτή, που προσφέρει στον Τζόνσον ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δέχεται επικρίσεις ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε η συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Αμάντα Μίλινγκ.

Οι εκλογές προέκυψαν μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του βουλευτή των Εργατικών που είχε εκλεγεί στο Χάρτλπουλ έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Τζιλ Μόρτιμερ πανηγυρίζει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (REUTERS/Lee Smith)

Η νίκη στο Χάρτλπουλ ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Τζόνσον και τις πολιτικές του, παρά τις ανησυχίες κάποιων λόγω των σκιών που πλανώνται πάνω από το κεφάλι του Βρετανού πρωθυπουργού, ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας, ο απολογισμός των 127.000 νεκρών της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου η νίκη αυτή φαίνεται να συνεχίζει την τάση που ξεκίνησε ο Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όταν κέρδισε σε πολλά παλαιά προπύργια των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τις χθεσινές εκλογές και να μην εμφανιστούν να έχουν πολλές φιλοδοξίες, επισημαίνοντας ότι μια ψηφοφορία εν μέσω πανδημίας θα είναι δύσκολη και εκτιμώντας ότι η στήριξη στην κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...