960
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η προδρεύουσα της ΕΕ Ανγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση της Παρασκευής | INTIMEnews

Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις στην Αγκυρα συνεχίζονται – ζήτημα εμπάργκο όπλων έθεσε ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 15:16
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η προδρεύουσα της ΕΕ Ανγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση της Παρασκευής
|INTIMEnews

Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις στην Αγκυρα συνεχίζονται – ζήτημα εμπάργκο όπλων έθεσε ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 15:16

Oι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΕ (εδώ) δεν ανετράπησαν και όπως ήταν αναμενόμενο, η λέξη «κυρώσεις» ή κάτι αντίστοιχο έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο, δεν ενεμφανίσθη στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την τελική διατύπωση, το Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία  να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Δηλώνει επίσης ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμενου να υπαρξει συνέχεια στα συμπερασματα της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου.

Η ΕΕ είναι σαν ένα υπερωκεάνιο, δυσκολεύεται να στρίψει, αλλά όταν το κάνει, κρατάει σταθερή ρότα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοτάκης, κληθείς να σχολιάσει στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τη δυσκολία που παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων (βλ. κυρώσεων) από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την Τουρκία.

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη ζήτησαν να υπάρξει ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στη συγκεκριμένη διατύπωση (δείτε ολόκληρη στο τέλος) και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις προκλητικές ενέργειες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης τη ρητή αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τα Βαρώσια, ενώ όπως είπε, στα συμπεράσματα αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει στο δρόμο των προκλήσεων.

Στο τραπέζι εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία

«Οταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε. Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις», τόνισε ο Πρωυπουργός για να προσθέσει: 

«Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύηςε θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία . Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη».

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ δυσαρεστήθηκαν από την απόφαση της Τουρκίας να βγάλει ξανά στη Μεσόγειο το «Oruc Reis».  Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, επανέλαβε, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο περισσότερες χώρες γίνονται πιο σκεπτικές απέναντί της.

«Χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του “Oruc Reis”. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί, είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε στη σχετική αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε νέα ερώτηση για το κατά πόσο το χρονικό διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο είναι εύλογο για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως θα είναι αργά μέχρι τότε, ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. «Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία», παρατήρησε, θέλοντας να καταδείξει τη δυσκολία που υπάρχει στη λήψη αποφάσεων για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας «για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή», συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους».

Επέκταση χωρικών υδάτων

Ερώτηση δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια – στο οποίο δείχνει ιδιαίτερη επιμονή εσχάτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας (περισσότερα εδώ).

Συγκεκριμένα κληθείς να διευκρινίσει αν η «κόκκινη γραμμή» στην επιχειρησιακή δράση του «Οruc Reis» είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι γνωστό», σημείωσε,  «ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Οπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά».

«Ολη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».

«Ολοι γνωρίζουν γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη… Και είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο», κατέληξε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η αναφορά για την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...