646
Aστυνομικοί συνοδεύουν ηλικιωμένη κατά την επιχείρηση εκκένωσης στο χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα | Τwitter/@hellenicpolice

Στα πρώτα σπίτια του χωριού Λούτσες οι φλόγες στην Κέρκυρα – 112 για Βάτι στη Ρόδο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 14:20
Aστυνομικοί συνοδεύουν ηλικιωμένη κατά την επιχείρηση εκκένωσης στο χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα
|Τwitter/@hellenicpolice

Στα πρώτα σπίτια του χωριού Λούτσες οι φλόγες στην Κέρκυρα – 112 για Βάτι στη Ρόδο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 14:20

Μήνυμα  για την εκκένωση του χωριού Λούτσες στην Κέρκυρα εσταλη το μεσημέρι της Τρίτης από το 122, καθως η φωτιά στην περιοχή μαίνεται ανεξέλεγκτη και οι πρώτες φλόγες έχουν φθάσει πλέον στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Επιτόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο με 21 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που δίνουν σκληρή μάχη ώστε η φωτιά να μην περάσει μέσα από το χωριό.

«Εκκενώνουμε τις Λούτσες. Εχουμε ξεκινήσει και απομακρύνουμε τον κόσμο από σπίτια που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και ο δήμος μας κάνουμε τα πάντα να σώσουμε το χωριό το οποίο κινδυνεύει. Όλοι κατευθύνονται προς Αχαράβη που υπάρχουν χώροι να υποδεχτούν τον κόσμο.  Οι πιλότοι [των εναέριων μέσων πυρόσβεσης] με κίνδυνο της ζωής τους, προσπαθούν να μας σώσουν διότι έχει καπνό που δυσχεραίνει το έργο τους», περιέγραψε ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, επιμένοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στο νησί των Φαιάκων:

«Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού είναι αυτό που έχει ξεκινήσει από χθες με τις ταυτόχρονα έξι διαφορετικές εστίες και τα ξημερώματα τέσσερις καινούργιες. Μιλάμε για φωτιές που δεν είναι η μια κοντά στην άλλη, ώστε να πεις ότι μεταφέρθηκε από τoν αέρα ή τις κουκουνάρες. Είναι εστίες σε απόσταση 5 και 10 χιλιομέτρων. Κάποιοι θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς. Γεννήθηκα εδώ και ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο».

Συγκινητικό ένα ακόμη βίντεο από τη Ελληνική Αστυνομία με αστυνομικούς να συνοδεύουν ηλικιωμένη κατά την επιχείρηση εκκένωσης στις Λούτσες.

Ρόδος: Εκκενώνεται το Βάτι

Το ίδιο δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Βάτι της Ρόδου, όπου εστάλη μήνυμα στους κατοίκους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Λίνδο.

Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου καταθέτει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρόδο, η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)

– Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) για έξι περιφέρειες της χώρας την Τετάρτη

Για την Τετάρτη,  σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σε έξι περιφέρειες της χώρας:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Επίσης, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...