491
Διπλή προστασία -από το κρύο και τον κορονοϊό- για αυτή τη γυναίκα στο Λονδίνο | REUTERS/Kevin Coombs

Στα νύχια της παραλλαγής Ομικρον η Ευρώπη με συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 22:49
Διπλή προστασία -από το κρύο και τον κορονοϊό- για αυτή τη γυναίκα στο Λονδίνο
|REUTERS/Kevin Coombs

Στα νύχια της παραλλαγής Ομικρον η Ευρώπη με συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 22:49

Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης -μεταξύ τους και την Ελλάδα- καταγράφηκε την Τετάρτη, με την παραλλαγή Ομικρον να ευθύνεται για μεγάλο μέρος, αν όχι την πλειονότητα των κρουσμάτων. Ενώ όμως οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πίεση στα συστήματα υγείας θα είναι μεγάλη, για την ώρα αποφεύγουν να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που είχαν πάρει για τα Χριστούγεννα – ή έστω περιορίζουν κατά το δυνατόν τους παραδοσιακά πολυπληθείς εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική στους δρόμους του Παρισιού από την Παρασκευή, ώστε να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι της παραλλαγής Ομικρον, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα 208.099 νέα κρούσματα της Covid-19 στη Γαλλία, αριθμός που αποτελεί νέο εθνικό και πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Καταγράφηκαν επίσης 184 θάνατοι ενώ αυξήθηκαν κατά 53, στους 3.469, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία 96.291 άνθρωποι.

Μάσκα θα πρέπει να φορούν στο εξής όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 11 ετών. Εξαιρούνται όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα, οι δικυκλιστές και όσοι αθλούνται, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε 183.037 κρούσματα COVID-19, νέο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να είναι 50.000 περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε μόλις χθες.

Η αύξηση των κρουσμάτων, την οποία πυροδοτεί η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον, συμπίπτει επίσης με την αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς φέτος στην Αγγλία προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της Όμικρον, η οποία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 90% όλων των μολύνσεων στην κοινότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνεται και αυτή στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους: Κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Σήμερα, 93 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται – και εδώ- στην παραλλαγή Ομικρον.

Ρεκόρ κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφει και η Πορτογαλία, με 26.867 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, από 17.172 χθες. Ταυτόχρονα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις αρχές του 2021 – μόλις 12 θανάτους σήμερα από 19 χθες ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ παραμένει σταθερός, στους 151.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο αριθμός των θανάτων ξεπερνούσε καθημερινά τους 300 και σε ΜΕΘ θεραπείας νοσηλεύονταν περισσότεροι από 900 ασθενείς.

Τα κρούσματα της Covid-19 στην Ελβετία έσπασαν και πάλι ρεκόρ σήμερα, με 17.634 περιστατικά μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές. Περισσότερα από τα μισά οφείλονται στην παραλλαγή Ομικρον.

Ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ ανέφερε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Γκι Παρμελέν και τον επικεφαλής των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης. Το υπουργείο έχει ήδη σχεδιάσει μέτρα που θα εφαρμοστούν, εφόσον χρειαστεί, καθώς αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη, με μόνο το 67% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...