387
Η χαρά του κουρέματος επέστρεψε στα γερμανικά πρόσωπα από την 1η Μαρτίου | Shutterstock

Στα γερμανικά κομμωτήρια «κούρεψαν» το… lockdown

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 07:00
Η χαρά του κουρέματος επέστρεψε στα γερμανικά πρόσωπα από την 1η Μαρτίου
|Shutterstock

Στα γερμανικά κομμωτήρια «κούρεψαν» το… lockdown

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 07:00

Είναι δυνατόν ένα σοβαρό οικονομικό έντυπο όπως ο βρετανικός Economist να ασχολείται με τρίχες; Ναι, εφ’ όσον έχουμε lockdown και τα κουρεία-κομμωτήρια έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους.

Ετσι το βρετανικό περιοδικό έριξε τους προβολείς του στους γερμανούς κομμωτές που κατάφεραν να πείσουν τις Αρχές ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους είναι φλέγον ζήτημα. Βασικά, ένα ζήτημα που αφορά το αξιοπρεπές φαίνεσθαι των ανθρώπων, και αυτό είναι κάτι απολύτως σεβαστό από το γερμανικό Σύνταγμα.

Κουρεύομαι, χτενίζομαι, ξυρίζομαι, άρα υπάρχω ως πολιτισμένος άνθρωπος. (Οι «χίπστερ» και οι τζιχαντιστές υπακούουν σε άλλον αισθητικό κανόνα, αν και κυκλοφορούν άνετα ανάμεσα σε ξυρισμένους).

Ωραίο μαλλί! Θάμνος κορονοϊού… Το σχέδιο που συνοδεύει το κείμενο στο Economist

Η έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, λοιπόν, στην οποία αναφέρεται το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Γερμανίας με τον χαρακτηρισμό «απαραβίαστη», είναι το κλειδί που ξεκλείδωσε τα λουκέτα που έβαλε ο κορονοϊός στα κομμωτήρια.

Στη Γερμανία μεγάλο μέρος του τομέα παροχής υπηρεσιών εξακολουθεί και παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης λειτουργίας –στενόχωρη κατάσταση που θα συνεχιστεί–, όμως πλέον υπάρχει μία εξαίρεση: τα κουρεία-κομμωτήρια άνοιξαν την 1η Μαρτίου. Και δεν είναι λίγα, αλλά 80.000 μικρές επιχειρήσεις.

Η απόφαση υπέρ του κομμωτικού επαγγέλματος ελήφθη περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, λέει το περιοδικό. Οι κομμωτές υποστηρίχθηκαν ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, αφού αυτός μίλησε για την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής περί αξιοπρεπείας.

Κλειστά από τα Χριστούγεννα τα κομμωτήρια, έδωσαν την ευκαιρία στις τρίχες της κεφαλής να σηκώσουν (το) κεφάλι. Η κεφαλή του καθενός φούντωσε, αλλά χειμώνας ήταν και το κακό, συνεπώς, σχετικά μικρό. Οσοι δεν μπορούσαν να περιμένουν να έρθει η άνοιξη με τα χελιδόνια της και τα ψαλίδια της πήγαν να κουρευτούν, κρυφά, στο Λουξεμβούργο.

Αλλοι, πάλι, ήρθαν σε συνεννόηση με τους κομμωτές τους για περιποίηση κατ’ οίκον, διακινδυνεύοντας πρόστιμα. Κάποιοι κομμωτές δήλωσαν στο περιοδικό ότι στο πρώτο lockdown, πριν από έναν χρόνο, τα ραντεβού τους είχαν ακυρωθεί μεμιάς, ενώ τώρα οι περισσότεροι πελάτες και πελάτισσες τους βγήκαν στην παρανομία για να κουρευτούν. «Δεν αντέχουν άλλο κλείδωμα οι άνθρωποι», είπαν.

Αν και ο κόσμος χαίρεται με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, οι υπόλοιποι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειδωμένοι, ιδίως οι ξενοδόχοι και οι ταβερνιάρηδες, είναι έξαλλοι με τα δύο μέτρα και σταθμά. Αλλά η από εδώ πλευρά αντιτείνει στις επικρίσεις των χολωμένων ότι στην περίπτωση των τριχών τίθεται ζήτημα «προσωπικής υγιεινής» πάνω απ’ όλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...