490
| REUTERS/Brendan McDermid/ΑBIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo/CreativeProtagon

Στα άκρα Ερντογάν και Νετανιάχου: «Είσαι ξοφλημένος» – «Μιλάς εσύ, που βομβάρδισες τουρκικά χωριά;»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 07:33
|REUTERS/Brendan McDermid/ΑBIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo/CreativeProtagon

Στα άκρα Ερντογάν και Νετανιάχου: «Είσαι ξοφλημένος» – «Μιλάς εσύ, που βομβάρδισες τουρκικά χωριά;»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 07:33

Στα άκρα –τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής– έχει οδηγηθεί η αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ, με φόντο τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών της Χαμάς –μιας τρομοκρατικής οργάνωσης την οποία, βέβαια, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «απελευθερωτικό κίνημα» και «πολιτικό κόμμα», ξεπλένοντας έτσι τις φρικαλεότητες που αυτή διαπράττει.

Την Τετάρτη και λίγο πριν το ταξίδι του στη Γερμανία, ο τούρκος πρόεδρος μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα. Φυσικά έβαλε στο στόχαστρο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον οποίο, μεταξύ άλλων, προκάλεσε να γνωστοποιήσει αν το Ισραήλ διαθέτει ή όχι πυρηνικές βόμβες, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα, «ξοφλημένο».

«Τώρα από εδώ, απευθύνομαι στον Νετανιάχου! Διαθέτεις ατομική βόμβα ή όχι; Εχεις ή όχι; Αν βαστάς… ανακοίνωσέ το. Δεν μπορεί. Εϊ Ισραήλ! Εσύ έχεις ατομική-πυρηνική βόμβα και απειλείς με αυτήν! Εμείς αυτό το ξέρουμε, όμως έρχεται ο θάνατός σου! Οσες ατομικές βόμβες και να έχεις, οτιδήποτε και να έχεις, φεύγεις», είπε με τη χαρακτηριστική του οίηση ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «επειδή το θέλουν κάποιοι, δεν θα διστάσουμε ποτέ να εκφράσουμε πως τα μέλη της Χαμάς είναι αντιστασιακοί που προσπαθούν να προστατεύσουν τη ζωή, το μέλλον τους και την πατρίδα τους απέναντι στους εισβολείς. Mε ήσυχη τη συνείδησή μου, εδώ και τώρα, λέω πως το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης».

Ο Νετανιάχου έδωσε μια απάντηση σε υψηλούς τόνους.

«Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Eνας από αυτούς είναι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αποκαλεί το Ισραήλ “τρομοκρατικό κράτος” αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει το τρομοκρατικό κράτος της Χαμάς. Ο ίδιος βομβάρδισε τουρκικά χωριά. Δεν θα δεχτούμε κήρυγμα από αυτόν», είπε.

Ακολούθησε ανταπάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που έχουν γράψει το όνομά τους στις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας με την καταπίεση και τις σφαγές που διέπραξαν κατά του παλαιστινιακού λαού, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για νομιμότητα», διεμήνυσε η Αγκυρα. «O Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ελι Κοέν (η ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών) ενοχλούνται από την έκφραση της πραγματικότητας, εκφράζουν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του προέδρου μας, όμως με αυτά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα δικά τους εγκλήματα», σημειώνεται.

Οπως ανέφερε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, οι ισραηλινές Αρχές, «που έχουν ήδη χάσει τη νομιμοποίησή τους στη συνείδηση της ανθρωπότητας, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα εγκλήματα που διέπραξαν βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και δεν θα μπορέσουν να αποσπάσουν την προσοχή. Οι εμπνευστές και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που έχουν προκαλέσει βαθιά αγανάκτηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αργά ή γρήγορα θα δικαστούν. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη σφαγή στη Γάζα και να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Ολα αυτά γίνονται λίγες ώρες προτού ο Ερντογάν μεταβεί στο Βερολίνο. Ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα, είχε αναφερθεί στις θέσεις του Ερντογάν, τονίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται κατά του Ισραήλ είναι παράλογοι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...