354
Οι εντυπωσιακές κεντρικές σκάλες του Τιτανικού έτσι όπως κατασκευάστηκαν ξανά για τις ανάγκες της έκθεσης | Augustin de Valence

«Επιστροφή» στον Τιτανικό

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 14 Δεκεμβρίου 2015, 12:47
Οι εντυπωσιακές κεντρικές σκάλες του Τιτανικού έτσι όπως κατασκευάστηκαν ξανά για τις ανάγκες της έκθεσης
|Augustin de Valence

«Επιστροφή» στον Τιτανικό

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 14 Δεκεμβρίου 2015, 12:47

Ηταν 15 Απριλίου του 1912, όταν ο Τιτανικός, στο παρθενικό του ταξίδι, βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό παίρνοντας μαζί του 1.495 επιβάτες από τους συνολικά 2.208 που επέβαιναν σε εκείνον τον μοιραίο απόπλου.

Εχει περάσει ένας αιώνας από τότε, κι όμως το ενδιαφέρον για τα μυστήρια που κρύβει ο Τιτανικός εξακολουθούν να δονούν τη σύγχρονη εποχή. Αναλύσεις, ρεπορτάζ, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και πλείστες όσες εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για εκείνη την τραγωδία.

Η τελευταία και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση αντικειμένων που βρέθηκαν μετά τη βύθιση του υπερωκεάνιου, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Περθ της Αυστραλίας και φιλοδοξεί να είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις άλλες που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς.

2F5AF0A000000578-3358059-image-a-4_1450079585599
Το εσωτερικό των υπνοδωματίων όπως ήταν στον Τιτανικό

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, πέραν των προσωπικών αντικειμένων που έφεραν πάνω τους οι επιβάτες –διασωθέντες ή μη-, αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη έκθεση (έχει τον τίτλο «Titanic the Exhibition»), είναι ότι δημιουργήθηκαν πιστές ρέπλικες αρκετών χώρων του πλοίου, κάτι που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι περπατάει στο πλουμιστό σαλόνι του Τιτανικού ή ότι κατεβαίνει τις επιβλητικές σκάλες που οδηγούσαν στους χώρους του εστιατορίου ή της αίθουσας χορού. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί με εκπληκτική πιστότητα τα δωμάτια και τα κρεβάτια του πλοίου και διάδρομοι που οδηγούσαν στα διάφορα πατώματά του.

2F5AEF2D00000578-3358059-image-a-31_1450079954802
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής που γράφουν για το ναυάγιο

O πρόεδρος της έκθεσης, Τομ Ζάλερ, σημειώνει πως οι συγκεκριμένες κατασκευές, σε συνδυασμό με τα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν μετά το ναυάγιο, έχουν σκοπό να προκαλέσουν τον επισκέπτη να νιώσει μια οικειότητα με το πλοίο – σαν να ήταν επιβάτης του. Η έκθεση περιλαμβάνει 375 αντικείμενα. Κάποια από αυτά βρέθηκαν να επιπλέουν στη θάλασσα και άλλα δωρίσθηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό γύρω από το ναυάγιο. Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, αλλά και προσωπικές ιστορίες που διηγήθηκαν διασωθέντες, αλλά άνθρωποι που ήταν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί των εκλιπόντων.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Perth Convention and Exhibition Centre, στην Αυστραλία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...