594
H Τζέιν Φόντα με τις συμπρωταγωνίστριες στην ταινία «80 For Brady», Λίλι Τόμλιν και Ρίτα Μορένο | 199 Productions/Shutterstock

Στα 85 της, η Τζέιν Φόντα ξορκίζει τη συνταξιοδότηση

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:02
H Τζέιν Φόντα με τις συμπρωταγωνίστριες στην ταινία «80 For Brady», Λίλι Τόμλιν και Ρίτα Μορένο
|199 Productions/Shutterstock

Στα 85 της, η Τζέιν Φόντα ξορκίζει τη συνταξιοδότηση

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:02

Με περισσότερα από 60 χρόνια καριέρας, η Τζέιν Φόντα έχει κατακτήσει πολλές κορυφές στην πολυτάραχη ζωή της. Εχει κερδίσει όλα τα υπάρχοντα κινηματογραφικά βραβεία, απολαμβάνει τον σεβασμό τεσσάρων γενεών ερμηνευτριών, αποτελεί διεθνές σύμβολο της υγιεινής ζωής και μετράει περισσότερα «παράσημα» προοδευτικού ακτιβισμού ακόμα και από τον αιδεσιμότατο Τζέσι Τζάκσον.

Οποιαδήποτε γυναίκα στην ηλικία της θα θεωρούσε ότι δικαιούται να απολαύσει το λυκόφως της ζωής της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ομως η 85χρονη ηθοποιός δείχνει –και είναι– πιο ενεργή και γεμάτη ζωή από ποτέ. Οχι μόνο εξακολουθεί να γυρίζει ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με ρυθμούς… ντεμπιτάντ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ακτιβιστικών στόχων της με απόλυτη συνέπεια.

«Νομίζω ότι όσο μεγαλώνεις, γίνεσαι καλύτερος σχεδόν στα πάντα», αποφαίνεται στην Telegraph. «Λατρεύω τη δουλειά μου περισσότερο από ποτέ», συμπληρώνει. Μαζί με άλλες τρεις συναδέλφους της της ίδιας, πάνω-κάτω γενιάς, η Φόντα συμπρωταγωνιστεί στην κωμωδία «80 For Brady», που βγήκε στις αίθουσες τον περασμένο μήνα.

Λίλι Τόμλιν, Τζέιν Φόντα και Σάλι Φιλντ στην πρεμιέρα της ταινίας «80 For Brady»

Η 76χρονη Σάλι Φιλντ, η 91χρονη Ρίτα Μορένο και η 83χρονη Λίλι Τόμλιν –κολλητή της Τζέιν– πρωταγωνιστούν στο πλευρό της Φόντα στην ταινία. Και οι τέσσερις μαζί, έχουν στην πλάτη τους 335 χρόνια ζωής, πέντε βραβεία Οσκαρ, 13 βραβεία Εμμυ, τρία βραβεία Γκράμι και τρία θεατρικά βραβεία Τόνι. Τόσες μαζεμένες διακρίσεις δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει σε ταινία του ούτε ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Οποιος ακολουθεί την Τζέιν Φόντα στο Twitter γνωρίζει ότι η 85χρονη προωθεί περισσότερο τις ακτιβιστικές κινήσεις της, παρά τις πρεμιέρες των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών της. Η γυναίκα που κάποτε έγινε σύμβολο της αμερικανικής Αριστεράς και ανάθεμα της Δεξιάς (που την αποκαλούσε «Ανόι Τζέιν» εξαιτίας της ακραίας ρητορικής της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ), έχει πια κατασταλάξει σε έναν ακτιβιστικό στόχο: το περιβάλλον.

H Φόντα συλλαμβάνεται έξω από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της «Fire Drill Friday» για την κλιματική αλλαγή

Ανελλιπώς κάθε Παρασκευή του χρόνου, η Φόντα πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή. Μέσω της οργάνωσής της, «Fire Drill Friday», ετοιμάζει κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις, δημόσιες συζητήσεις με επώνυμους ακτιβιστές και συγκεντρώσεις έξω από το Καπιτώλιο, που συχνά ολοκληρώνονται με τη σύλληψή της από αστυνομικούς της Ουάσινγκτον, καθώς οι συγκεντρώσεις στα σκαλιά του Καπιτωλίου απαγορεύονται διά νόμου.

Η ταινία «80 For Brady» είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία μιας ομάδας γυναικών που ίδρυσαν ένα κλαμπ αφιερωμένο στον αθλητή του αμερικανικού φούτμπολ Τομ Μπρέιντι. Μετά τον χαμό των συζύγων τους, οι τέσσερις γυναίκες μαζεύονται τακτικά για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια του αγαπημένου τους παίκτη. Μάλιστα οργανώνουν και ένα οδικό ταξίδι για να τον δουν στον τελικό του πρωταθλήματος του 2017.

Η Σάλι Φιλντ λέει στην Telegraph ότι η ταινία είναι μια υπενθύμιση ότι τα σπορ δεν είναι αποκλειστικό ανδρικό προνόμιο. Η Τζέιν Φόντα συμπληρώνει ότι οι ιθύνοντες των χολιγουντιανών στούντιο πρέπει να δεχθούν ένα αντίστοιχο μάθημα. «Είμαστε τυχερές γιατί είμαστε ηλικιωμένες σε μια εποχή όπου οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι η πιο αναπτυσσόμενη δημογραφικά κατηγορία στον κόσμο», εξηγεί. «Η ψυχαγωγία είναι επιχείρηση και οφείλει να τροφοδοτεί και αυτή την δημογραφική ομάδα».

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες της οθόνης παραμένουν ακμαιότατες, καθώς ακολουθούν το πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής για το οποίο η Τζέιν Φόντα έγινε διάσημη με τις ανάρπαστες βιντεοκασέτες της τη δεκαετία του 1980. Ο Τομ Μπρέιντι, από την άλλη, που ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) αυτή την εβδομάδα, παίζει τον εαυτό του στην ταινία και δηλώνει ότι είχε μία εμπειρία ζωής, εμφανιζόμενος στο πλευρό αυτών των «απίστευτα ταλαντούχων κυριών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...