562
Το τέλος κρουαζιέρας θα κυμαίνεται ανάλογα με το λιμάνι προορισμού και βέβαια την περίοδο | INTIMEnews

Στα 8 ευρώ το τέλος διαμονής στα Airbnb – Στα 20 ευρώ το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 14:51
Το τέλος κρουαζιέρας θα κυμαίνεται ανάλογα με το λιμάνι προορισμού και βέβαια την περίοδο
|INTIMEnews

Στα 8 ευρώ το τέλος διαμονής στα Airbnb – Στα 20 ευρώ το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 14:51

Στα 2 ευρώ ανά διακτυνέρευση (από 0,5 ευρώ) για τους χειμερινούς μήνες  και στα 8 ευρώ (από 1,5 ευρώ) για το καλοκαίρι αναπροσαρμόζεται  το τέλος διαμονής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -τύπου Αirbnb- (τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, όπως αναφέρεται επίσημα στη νομοθεσία), ενώ εισάγεται και τέλος κρουαζιέρας, για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια  – αυξημένο για προορισμούς όπως η  Μύκονος και η Σαντορίνη και τη Μύκονο, με αντίστοιχη κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, εξειδικεύοντας τα μέτρα στα οποία είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, διευκρίνισε ότι το τέλος κρουαζιέρας ορίζεται σε 20 ευρώ ανα επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ορίζεται στα 5 ευρώ. για την περίοδο 1 ιουνίου εως 30 Σεπτεμβρίου, 40% μειωμένο τους μήνες Απρίλιο εως Μάιο και 80% μειωμένο από τον μήνα Νοέμβριο και Μάρτιο.

Συνολικά το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Μέρος του εσόδου αυτού, θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζεται σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για τη συνολική διαχείριση της κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Συνοπτικά, όπως σημείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη, το εν λόγω μέτρο, στοχεύει:

– Στην ανάπτυξη του homeporting

– Την ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο του berth allocation, όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.

– Σε κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων πλοίων, με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου- Καθώς επίσης και μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματος για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι αυξήσεις στο τέλος διαμονής

Οσον αφορά την αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, αυτό αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση.

Τα μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο (για 5 μήνες αντί 4 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ανθεκτικότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις νομοθετήθηκε πέρυσι, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, αν και η απόσταση παραμένει τεράστια.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών είναι:

Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

· 1-2 αστέρων, 1,50 ευρώ,

· 3 αστέρων, 3 ευρώ,

· 4 αστέρων, 7 ευρώ,

· 5 αστέρων, 10 ευρώ,

Για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 1,50 ευρώ,

Για ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ,

Για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ.

Ανακοινώθηκε τελος, παράταση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό.

Οπως αναφέρθηκε, λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) -και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει- δίνεται παράταση 10 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα σχόλια για τους ενδιαφερόμενους εγγράφονται στον σύνδεσμό ΕΔΩ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...