Ενα ελβετικό μετεωρολογικό μπαλόνι χρειάστηκε να σκαρφαλώσει στα 5.300 μέτρα –ύψος άνευ προηγουμένου– προτού καταγράψει θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι, καθώς ο καύσωνας στα τέλη του καλοκαιριού και οι πυρκαγιές συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Σε μια περίοδο που πυρκαγιές φουντώνουν και βγαίνουν εκτός ελέγχου σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, ενώ η Γαλλία θέτει πάνω από τη μισή επικράτειά της σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα, η μετεωρολογική ομάδα που πραγματοποίησε το πείραμα απέδειξε και μαθηματικά την κρισιμότητα του κλιματικού κινδύνου για τη Γηραιά Ηπειρο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η MétéoSuisse ανέφερε ότι η μηδενική γραμμή –το υψόμετρο στο οποίο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, που θεωρείται βασικός μετεωρολογικός δείκτης, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές– μετρήθηκε στα 5.298 μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ένδειξη, που καταγράφηκε από ένα μετεωρολογικό αερόστατο το οποίο πέταξε από την πόλη Πεγιερνέ, στη δυτική Ελβετία, αποτελεί «ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το 1954», ανακοίνωσε η υπηρεσία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 5.184 μέτρων, που «είχε επιτευχθεί μόλις τον περασμένο Ιούλιο».
Η μηδενική γραμμή «επηρεάζει τη βλάστηση, τη χιονόπτωση και τον κύκλο του νερού, επομένως έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ενδιαιτήματα των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών» αναφέρει η MétéoSuisse. Είχε ανέβει κατά μέσο όρο 2.570 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από το 1991 έως το 2020, κυμαινόμενη μεταξύ 1.000 και 2.000 μέτρων τον χειμώνα, και 3.000 και 4.000 μέτρων το καλοκαίρι.
Τις τελευταίες δεκαετίες «η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τη σημαντική άνοδο του υψομέτρου της μηδενικής γραμμής σε κάθε εποχή» ανέφερε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι όλα τα διαδοχικά ρεκόρ για τον δείκτη έχουν σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι ειδικοί λένε ότι μια περιοχή εξαιρετικά υψηλής πίεσης σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, με κέντρο τις Αλπεις, έχει δημιουργήσει έναν θόλο θερμότητας που προβλέπεται ότι θα ωθήσει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ σε αρκετές περιοχές – τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο τραγικός θάνατος του άτυχου βοσκού την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τα ζώα του στη Βοιωτία, οι προληπτικές εκκενώσεις παραλιών, η καύση του πυροσβεστικού που επιχειρούσε στην Καβάλα και οι συνεχιζόμενες φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και στην Εύβοια υπογραμμίζουν την πανευρωπαϊκή κρίση θερμότητας του Αυγούστου.
Στην Ισπανία, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, Aemet, έθεσε πέντε επαρχίες της νότιας περιοχής της Ανδαλουσίας σε κίτρινο συναγερμό θερμότητας, προειδοποιώντας ότι οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ανέλθουν άνω των 40 βαθμών Κελσίου γύρω από τη Σεβίλλη, την Κόρδοβα και την κοιλάδα του Γκουανταλκιβίρ.
Στις Κανάριες Νήσους οι πυροσβέστες σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο δίνουν άνιση μάχη με μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Τενερίφη, που ξεκίνησε εσκεμμένα και έχει αναγκάσει περισσότερους από 12.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ενώ έχει κάψει περισσότερα από 20.800 στρέμματα πευκοδάσους.
Στη Γαλλία αναμένονται θερμοκρασίες-ρεκόρ στην κοιλάδα του Ροδανού, με τον καύσωνα να κορυφώνεται την Τετάρτη. Η πιο έντονη ζέστη έχει προβλεφθεί στα νότια της χώρας, όπου ο υδράργυρος ήδη ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Πενήντα από τα 96 ηπειρωτικά διαμερίσματα της χώρας βρίσκονται σε κίτρινο συναγερμό θερμότητας, με ορισμένα να αναμένεται να τεθούν στο μέγιστο κόκκινο προειδοποιητικό σήμα τις επόμενες ημέρες.
Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά κοντά στο χωριό Σανούς, στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Οι φλόγες έχουν ήδη καταβροχθίσει περισσότερα από 250 στρέμματα δάσους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News