591
Η Χέιλι Αρσενό έτοιμη για το μεγάλο ταξίδι της στο Διάστημα | St. Jude Children's Research Hospital

Στα 10 της νίκησε τον καρκίνο και στα 29 της θα φτάσει στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:15
Η Χέιλι Αρσενό έτοιμη για το μεγάλο ταξίδι της στο Διάστημα
|St. Jude Children's Research Hospital

Στα 10 της νίκησε τον καρκίνο και στα 29 της θα φτάσει στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:15

Ο πρώτος άνθρωπος που επιβίωσε από καρκίνο των οστών και έγινε αστροναύτης. Ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικό μέλος που επισκέπτεται το Διάστημα. Και η νεότερη Αμερικανίδα που θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στα 29 της, η Χέιλι Αρσενό θα γίνει σύντομα όλα τα παραπάνω.

Τον Ιανουάριο, η νοσηλεύτρια επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην πρώτη διαστημική αποστολή που θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες.

«Το έχω κρατήσει μυστικό εδώ και ενάμιση μήνα και τώρα επιτέλους το μοιράζομαι με τον κόσμο», είπε ενθουσιασμένη στο BBC.

Η επιλογή της ανακοινώθηκε δημόσια από το ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων Σεντ Τζουντ, στο Μέμφις του Τενεσί, όπου εργάζεται η Αρσενό. Στο ίδιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και έκανε τις θεραπείες της όταν ήταν παιδί.

Η Χέιλι Αρσενό έχει ξεκινήσει την ετοιμασία για την αποστολή της SpaceX

Σε λίγο καιρό, θα βρίσκεται μέσα στο διαστημόπλοιο της SpaceX του Ελον Μασκ, το οποίο θα εκτοξευθεί από τη Φλόριντα χωρίς κανέναν επαγγελματία αστροναύτη ανάμεσα στους επιβάτες του.

«Η αποστολή αυτή θα εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους, δείχνοντάς τους ότι όλα είναι πιθανά», τόνισε.

Στο διαστημόπλοιο θα βρίσκονται, εκτός από την Αρσενό, δύο νικητές ενός διαγωνισμού και ο αρχηγός της αποστολής, Τζάρεντ Αϊζαακμαν, ένας 38χρονος δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί ολόκληρο το κόστος της αποστολής.

Ο ίδιος είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την πτήση για να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια για το νοσοκομείο, τα μισά από τα οποία θα δωρίσει ο ίδιος.

«Από την αρχή θέλαμε ένα μέλος του πληρώματος να αντιπροσωπεύει την ελπίδα, που είναι το πνεύμα της αποστολής. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άνθρωπο που είναι πιο κατάλληλος για αυτό από τη Χέιλι», εξήγησε ο Αϊζαακμαν.

Οταν ήταν 10 ετών, η Αρσενό ήταν ασθενής με καρκίνο των οστών στο Νοσοκομείο Σεντ Τζουντ.

Η Αρσενό όταν ήταν παιδί, έκανε θεραπεία στο ίδιο νοσοκομείο, για καρκίνο στα οστά

Ως μέρος της θεραπείας της, έκανε χημειοθεραπεία και επέμβαση για να αντικαταστήσει κάποια οστά στα πόδια της με τεχνητά.

Μέχρι τώρα, τα προσθετικά οστά της την απέκλειαν από οποιαδήποτε αποστολή στο Διάστημα, λόγω των αυστηρών ιατρικών προδιαγραφών της NASA.

Ομως πλέον, οι ιδιωτικές διαστημικές αποστολές δεν βάζουν τέτοιου είδους εμπόδια σε όσους θέλουν να συμμετέχουν.

«Μέχρι τώρα, δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι αστροναύτης. Αυτή η αποστολή ανοίγει τον δρόμο για τα διαστημικά ταξίδια σε ανθρώπους που δεν είναι σωματικά τέλειοι», είπε η Αρσενό.

Η 29χρονη νοσηλεύτρια έμαθε τα νέα στις 5 Ιανουαρίου, όταν της έκαναν την πρόταση για το ταξίδι. Δέχθηκε αμέσως και ο αδελφός της με τη σύζυγό του, που είναι και οι δύο αεροναυπηγοί μηχανικοί αεροσκαφών, τη διαβεβαίωσαν ότι το ταξίδι είναι απόλυτα ασφαλές.

Τα επόμενα δύο μέλη της αποστολής θα μάθουν τα νέα τον Μάρτιο, όταν τα επιλέξει ο Αϊζαακμαν μέσω δύο διαγωνισμών που διοργανώνει.

Αμέσως μετά, το πλήρωμα θα ξεκινήσει την πολύμηνη εκπαίδευσή του ώστε να είναι έτοιμο για την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο τέλος του 2021.

Η αποστολή θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη και όταν επιστρέψει, θα πέσει στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Το Dragon θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη

Η Αρσενό τονίζει ότι δεν έχει καθόλου άγχος για τη διαστημική της περιπέτεια. «Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ ασθενείς και επιζήσαντες από καρκίνο, λέει. «Πριν από λίγα χρόνια, βρισκόμουν στη θέση τους. Οταν κάνεις θεραπεία για καρκίνο, αφοσιώνεσαι στην κάθε ημέρα που περνά. Είναι δύσκολο να σκεφτείς το μέλλον. Ελπίζω ότι αυτή η αποστολή θα τους βοηθήσει να οραματιστούν το μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...