830
Ζλάταν. Ενας 39χρονος που παίζει σαν 20χρονος | REUTERS/Ciro De Luca

Ζλάταν τι πίνεις (και τρως) και δεν μας δίνεις;

Sportscaster Sportscaster 24 Νοεμβρίου 2020, 14:16
Ζλάταν. Ενας 39χρονος που παίζει σαν 20χρονος
|REUTERS/Ciro De Luca

Ζλάταν τι πίνεις (και τρως) και δεν μας δίνεις;

Sportscaster Sportscaster 24 Νοεμβρίου 2020, 14:16

Στις 6 του περασμένου Ιανουαρίου πάνω από 60.000 θεατές γέμισαν το «Σαν Σίρο» για να ξαναδούν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με τη φανέλα της Μίλαν. Ο σουηδός σούπερ-σταρ μπήκε στο ματς στο 55′, αποθεώθηκε, όμως δεν σκόραρε. Η επιστροφή του στο ιταλικό πρωτάθλημα έπειτα από 2.794 μέρες περιπλάνησης στη Γαλλία (Παρί Σεν-Ζερμέν), την Αγγλία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τις ΗΠΑ (Λος Αντζελες Γκάλαξι) είχε θεωρηθεί, τότε, καθαρά συμβολική. Ολοι πίστευαν ότι ο «Ιμπρα» γύρισε στο Μιλάνο για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα της καριέρας του στην ομάδα με την οποία το 2011 είχε κατακτήσει το «Σκουντέτο» – το τελευταίο που δεν κατέληξε στα χέρια της Γιουβέντους.

Ο Ιμπραΐμοβιτς βάδιζε, ήδη, στα 39, ενώ τον Απρίλιο του 2017 είχε διαλύσει το γόνατό του. Οι γιατροί τού είχαν συστήσει να τα παρατήσει. Εκείνος, όμως, έκανε (πάλι) του κεφαλιού του. «Επεισα τον εαυτό μου πως δεν είχα τραυματιστεί. Κι αποφάσισα ότι, το πότε θα και πώς θα τελειώσει η ιστορία μου στα γήπεδα, θα το επιλέξω εγώ», είχε τονίσει σε συνέντευξή του λίγο καιρό αργότερα. Συνέχισε στις ΗΠΑ, όπου η κλάση του τον βοήθησε να δώσει μερικές υπέροχες παραστάσεις χωρίς να ζοριστεί ιδιαιτέρως. Αλλά κανείς δεν περίμενε οτι ο «βιονικός» φορ θα… τολμούσε να δοκιμάσει, ξανά, τις αντοχές του σε ένα από τα πιο απαιτητικά πρωταθλήματα του Κόσμου, το ιταλικό.

Σε μια από τις χειρότερες χρονιές της Μίλαν, ο Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε 10 γκολ (σε μισή σεζόν) – περισσότερα απ’ όσα σημείωσαν χρυσοπληρωμένοι παίκτες που είναι 10 και 15 χρόνια νεότεροι. Μάλιστα, έγινε ο πέμπτος γηραιότερος σκόρερ στα χρονικά του Καμπιονάτο. Η ταχύτητά του σε σπριντ μετρήθηκε στα 32 χιλιόμετρα την ώρα. Παρά την αρχική τους συμφωνία, που ήταν εξάμηνης διάρκειας, οι «Ροσονέρι» ανανέωσαν το συμβόλαιό του λίγο πριν πατήσει τα 40. Οπως αποδεικνύεται, έπραξαν σοφά.

 

Πέρυσι οι Ιταλοί μιλούσαν με θαυμασμό για τον Ζλάταν της Μίλαν. Τώρα συζητούν για τη Μίλαν του Ζλάταν, η οποία οδηγεί αήττητη την κούρσα του εφετινού πρωταθλήματος με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. Την Κυριακή ο «Μπέντζαμιν Μπάτον του ποδοσφαίρου» -έτσι τον χαρακτήρισε το Planet Football- πέτυχε ακόμη δύο γκολ, χάρη στα οποία η ομάδα του πέρασε νικηφόρα από τη Νάπολη. Εφτασε τα δέκα (σε σύνολο 19 που έχει σκοράρει η Μίλαν) και έγινε ο πρώτος παίκτης στον 21ο αιώνα που συμπλήρωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων μετά τα 38 του χρόνια, στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αλλά και ο πρώτος στην ιστορία της Μίλαν που «κουνάει τα δίχτυα» σε οκτώ διαδοχικά παιχνίδια στη Serie A.

Δέκα γκολ σε οκτώ αγωνιστικές είναι επίδοση αδιανόητη στο ιταλικό πρωτάθλημα με τις φημισμένες άμυνες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πετύχει δύο λιγότερα. Επιπλέον, ο γερο-Ζλάταν αγωνίζεται ακατάπαυστα. Δεν τον πτόησε ούτε ο κορονοϊός, που… τον επισκέφθηκε πρόσφατα. Είναι αρκετοί οι κατέχοντες την τέχνη του γκολ, που ενδεχομένως υπερτερούν στη σύγκριση μαζί του, όμως δύσκολα θα βρεις έναν «στράικερ» τόσο διαχρονικό. Ο Σουηδός έχει σκοράρει σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες (το πρώτο του τέρμα σε επαγγελματική διοργάνωση το πέτυχε τον Οκτώβριο του 1999), και είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει στο Τσάμπιονς Λιγκ με έξι διαφορετικούς συλλόγους (Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Παρί Σεν Ζερμέν). Σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται, από το 2000 κι έπειτα κατακτά (τουλάχιστον) ένα τρόπαιο κάθε σεζόν.

Τι… πίνει (και τρώει), και δεν μας δίνει; Αυτό ήταν το θέμα, σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση, της ετήσιας ειδικής έκδοσης του περιοδικού Body Issue (ανήκει στον όμιλο του ESPN), που τον Ιούνιο του 2018 είχε παρουσιάσει τον Ζλάταν ως τον σούπερ-σταρ της αμερικανικής λίγκας που κατάφερε να νικήσει το χρόνο. «Το μυστικό μου φίλτρο είναι η δύναμη που μου δίνουν όσοι με μισούν», είχε απαντήσει ο Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος ήταν 37 ετών τότε. «Για να κάνω καλά τη δουλειά μου, πρέπει να είμαι θυμωμένος – και οι haters μού δίνουν ενέργεια», είχε εξηγήσει. «Η ηλικία είναι ένας αριθμός. Το πόσο νέος και δυνατός είσαι, είναι στο μυαλό».

Η Μίλαν, όμως, αποκάλυψε -με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook- οτι ο Ζλάταν κοπιάζει πολύ για να βρίσκεται σε τέτοια φυσική κατάσταση, σε τέτοια ηλικία. «Λιώνει» στο γυμναστήριο και ασχολείται με το σώμα του 365 μέρες το χρόνο, υπό την επιτήρηση ειδικών επιστημόνων, τους οποίους πληρώνει από την τσέπη του. Επιπλέον, την τελευταία 15ετία ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τα προγράμματα διατροφής που του ετοιμάζουν, θυσιάζοντας στο βωμό του fitness κάποιες ιταλικές γεύσεις που λατρεύει, αλλά και το falukorv, το αγαπημένο του σουηδικό λουκάνικο.

«Είναι αθάνατος, σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο», σχολίασε ο Κάρλο Αντσελότι στην εκπομπή «Tiki Taka» της ιταλικής τηλεόρασης. «Το να συνεχίσεις να παίζεις είναι εύκολο, όμως αυτοί δεν παίζουν, απλά. Σκοράρουν συνέχεια. Κι αυτό είναι δύσκολο, ακόμη και για τους πολύ νεότερους».

Η ζωή του θα γίνει ταινία: «I am Zlatan». Την ετοιμάζει η ιταλική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών «Lucky Red», και θα είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του σουηδού άσου. Τα γυρίσματα άρχισαν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν στο Αμστερνταμ. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες το Φθινόπωρο του 2021. Η ιστορία του είναι από αυτές που αξίζουν να τις αφηγηθεί η έβδομη τέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...