837
Ο Μέσι και ο Εμπαπέ. Το βράδυ της Τρίτης ο νεαρός Γάλλος απέδειξε ότι η εποχή του έχει ανατείλει | REUTERS/Albert Gea

Χάραξε η εποχή του Κιλιάν Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 17 Φεβρουαρίου 2021, 13:08
Ο Μέσι και ο Εμπαπέ. Το βράδυ της Τρίτης ο νεαρός Γάλλος απέδειξε ότι η εποχή του έχει ανατείλει
|REUTERS/Albert Gea

Χάραξε η εποχή του Κιλιάν Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 17 Φεβρουαρίου 2021, 13:08

Εμοιαζε με τελετή παράδοσης – παραλαβής. Με ενθρόνιση νέου βασιλιά, στην οποία ο παλιός ήταν παρών αλλά ανήμπορος να υπερασπιστεί το στέμμα του. Ο Λιονέλ Μέσι, που μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο έλαμψε εκτυφλωτικά στα γήπεδα την τελευταία 15ετία, άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι. Σκόραρε για 17η διαδοχική χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ (2005-2021), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο Ραούλ (1995-2011). Αμέσως μετά παρακολούθησε τον Κιλιάν Εμπαπέ να «διαλύει» την άμυνα της Μπαρτσελόνα, μετατρέποντας την πρώτη αναμέτρηση των Καταλανών με την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» της διοργάνωσης σε μια καταπληκτική, προσωπική του παράσταση.

Με τα τρία του γκολ το βράδυ της Τρίτης ο μόλις 22 ετών (τα έκλεισε στις 20 Δεκεμβρίου) γάλλος διεθνής έφτασε τα 111 με τα χρώματα της Παρί και έγινε ο τρίτος σκόρερ της όλων των εποχών, πίσω από τον Καβάνι και τον Ιμπραΐμοβιτς. Η τελευταία φορά που ένας αντίπαλος της Μπαρτσελόνα την είχε πληγώσει με «χατ-τρικ» στο «Καμπ Νου» ήταν πριν από 24 ολόκληρα χρόνια: ο ουκρανός «Killer» Αντρέι Σεβτσένκο, που τότε (1997) φορούσε τη φανέλα της Ντινάμο Κιέβου.

Ισως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της βραδιάς: ο Πικέ αδυνατεί να σταματήσει τον Εμπαπέ

Δεν ήταν μόνο τα γκολ. Σαν καθαρόαιμο άτι, ο Εμπαπέ σκορπούσε τον πανικό στην καταλανική άμυνα σε κάθε του επέλαση με την μπάλα στα πόδια. Εάν ο γκολκίπερ των γηπεδούχων, Τερ-Στέγκεν, δεν βρισκόταν σε τόσο καλή βραδιά, το σκορ της ήττας τους (4-1) θα είχε λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. «Πιέζετε γαμ@ την πουτ@@@ μου!», φώναζε διαρκώς στους συμπαίκτες του ο Ζεράρδ Πικέ, που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα από τρεις μήνες αποχής λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Αλλά ούτε τα δικά του, γέρικα πόδια («πάτησε» τα 35), ούτε τα αργά του Λενγκλέ, μπορούσαν να προφτάσουν τον… υπερηχητικό Γάλλο.

Μέχρι να συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα, τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε. Η Μπαρτσελόνα πήρε προβάδισμα στο 27′ και, δύο λεπτά αργότερα, ο Ντεμπελέ λίγο έλειψε να σκοράρει το 2-0. Ξαφνικά, το γήπεδο… έγειρε. Η Παρί πάτησε το γκάζι και ο Εμπαπέ «αφηνίασε». Ισοφάρισε στο 32′, έκανε το 1-2 στο 65′, και έγραψε το τελικό 1-4 στο 85′. Στον τόπο των μαρτυρίων της, εκεί όπου μετά το 2014 είχε υποστεί τρεις ταπεινωτικές ήττες (με τέρματα 2-13 στο σύνολο), χωρίς τον Νεϊμάρ και τον Ανχελ ντι Μαρία στη σύνθεσή της, πέτυχε την πρώτη της -εκκωφαντική- νίκη που, εκτός θεαματικού απροόπτου, θα της χαρίσει την πρόκριση στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Εμπαπέ με τέλειο πλασέ σφραγίζει την νίκη -και λογικά την πρόκριση- της Παρί

Μόλις τελείωσε το παιχνίδι, ο πρωταγωνιστής της βραδιάς δεν είχε καμία διάθεση να αφήσει την μπάλα από τα χέρια του. Λογικό. Ηθελε να την πάρει στο σπίτι του, να την κρατήσει για πάντα, για να του θυμίζει το ματς που πιστοποίησε οτι είναι ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής της γενιάς του και το «next big thing» του παγκόσμιου φουτμπόλ. Ο χθεσινός του αντίπαλος και συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, Αντουάν Γκριεζμάν, δεν δίστασε να το πει ξεκάθαρα (με κίνδυνο να ψυχρανθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις του με τον «Λίο»: «Πρέπει όλοι μας να απολαμβάνουμε τον Κιλιάν. Η Παρί έχει έναν παίκτη, που βρίσκεται στο επίπεδο του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο».

Το ρεσιτάλ του νεαρού Γάλλου σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, που ονειρεύονται να τον δουν σύντομα με τη φανέλα της «Βασίλισσας». Το σλόγκαν «Florentino ficha a Mbappe» (Φλορεντίνο πάρε τον Εμπαπέ) στο Twitter έγινε Trending Topic στην Ισπανία. Ιδίως ένα βιντεάκι του 2017 με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να προτρέπει τον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, να αποκτήσει τον γάλλο σούπερ-σταρ. Ο «Ντιεγκίτο» είχε αποκαλύψει, τότε, στην As: «Το είπα στον Φλορεντίνο, οτι πρέπει να πάρει τον Εμπαπέ. Του το είπα όταν βρεθήκαμε στη FIFA. Μου είπε “ξέρεις, έχουμε τον Κριστιάνο και τον άλλον… Και πού να βάλουμε τον Μπέιλ…”. Πούλα τον Μπέιλ, δώσ’ τον. Πιστεύω οτι πρέπει να αγοράσουν τον Εμπαπέ».

As και Marca έχουν αφιερώσει τα σημερινά τους πρωτοσέλιδα στο «τρομερό παιδί» του γαλλικού ποδοσφαίρου. «Τυφώνας Εμπαπέ» είναι ο κεντρικός τίτλος της As, που στην ιστοσελίδα της γράφει: «Νέος σερίφης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Εμπαπέ». Τονίζει, επίσης, οτι σε ένα ακόμη κρίσιμο ματς ο Μέσι έμεινε σε ρηχά νερά. Η Marca κάνει λόγο για νέο ρεζιλίκι της Μπαρτσελόνα.

Τα σπορ «διψούν» για νέους πρωταγωνιστές. Γι’ αυτό, πολλές φορές, αδικούν τους παλιούς. Ο Μέσι πλησιάζει τα 34, όμως κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται οτι «ξόφλησε», οτι δεν έχει μπροστά του άλλα δύο τρία χρόνια καλής μπάλας. Αυτό που πραγματικά έχει συμβεί, είναι πως η παρακμή της Μπαρτσελόνα τον έχει επηρεάσει αρνητικά. Αγωνιστικά και ψυχολογικά. Ισως χρειάζεται ένα καινούργιο περιβάλλον, ώστε να γράψει τον επίλογο που αξίζει στη μυθική του καριέρα. Που μπορεί να είναι το Παρίσι, το Μιλάνο, ή η γνώριμη, στοργική «αγκαλιά» του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ενα είναι βέβαιο: πως όταν ο Μέσι και ο Κριστιάνο θα έχουν εκλείψει από τα γήπεδα, ο υπέροχος Εμπαπέ θα είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους το ποδόσφαιρο θα αναζητήσει παρηγοριά. Μετά το χθεσινό του «σόου» δεν υπάρχει, πια, καμία αμφιβολία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...