872
Ο Αλισον Μπέκερ έχει πάρει την κεφαλιά. Η μπάλα κατευθύνεται προς τα δίχτυα. Μία στιγμή που -ειδικά οι φίλοι της Λίβερπουλ- θα κάνουν χρόνια να ξεχάσουν | REUTERS/Laurence Griffiths

«Το χέρι του Θεού» στο κεφάλι του τερματοφύλακα

Sportscaster Sportscaster 17 Μαΐου 2021, 16:14
Ο Αλισον Μπέκερ έχει πάρει την κεφαλιά. Η μπάλα κατευθύνεται προς τα δίχτυα. Μία στιγμή που -ειδικά οι φίλοι της Λίβερπουλ- θα κάνουν χρόνια να ξεχάσουν
|REUTERS/Laurence Griffiths

«Το χέρι του Θεού» στο κεφάλι του τερματοφύλακα

Sportscaster Sportscaster 17 Μαΐου 2021, 16:14

Δεν συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο, ο τερματοφύλακας μιας ομάδας να σκοράρει στην απέναντι εστία. Εκτός κι αν είναι σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των πέναλτι, αλλά κι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Στη Λίβερπουλ, πάντως, δεν είχε τύχει ποτέ, στα 129 χρόνια της ύπαρξής της, ένας γκολκίπερ της να πετύχει γκολ. Μέχρι χθες (Κυριακή), που ο Αλισον Μπέκερ τη λύτρωσε με μια άπιαστη κεφαλιά στις καθυστερήσεις (95′) του αγώνα της με τη Γουέστ Μπρόμιτς στο «Χόθορνς».

Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 15′ με το πρώτο γκολ του Ρόμπσον – Κανού στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ. Η Λίβερπουλ είχε ισοφαρίσει στο 33′ με το 22ο τέρμα του Σαλάχ στο πρωτάθλημα και ασίστ του Μανέ, έπειτα από τη (μόλις) δεύτερη φορά σε αυτή τη σεζόν που οι δύο παίκτες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους διαφορές και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Είχε και ένα δοκάρι, με τον Φιρμίνο στο 35′. Στη συνέχεια, όμως, το γεμάτο πάθος παιχνίδι της Γουέστ Μπρομ (που έχει, ήδη, υποβιβαστεί) κρατούσε τους «Κόκκινους» μακριά από τη νίκη, και από τον μίνιμουμ εφετινό τους στόχο: τη συμμετοχή τους στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ.

Δευτερόλεπτα πριν από το σφύριγμα της λήξης, η Λίβερπουλ κέρδισε ένα κόρνερ. Οπως γράφει ο Guardian, ο βραζιλιάνος γκολκίπερ έστρεψε το βλέμμα του στον πάγκο της ομάδας του, περιμένοντας κάποιο σινιάλο. Τον είδε μόνον ο γυμναστής τερματοφυλάκων, και του φώναξε να προωθηθεί προς την αντίπαλη εστία. Ετρεξε μέσα στην καταρρακτώδη βροχή και πήρε θέση στο ύψος της μικρής περιοχής. Ο Αλεξάντερ – Αρνολντ εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε σε εκείνον, και με ένα άλμα που θα το ζήλευε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πανύψηλος (1,93) Αλισον την έστειλε -με κεφαλιά- στα δίχτυα του συναδέλφου του, Τζόνστον.

Δεν ήταν, απλώς, ένα γκολ. Ηταν ΤΟ γκολ. Αυτό που κράτησε ζωντανές τις ελπίδες της Λίβερπουλ, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν θα στερηθεί τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προσδοκά από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα ήταν «αυτοχειρία», αν μετά τη θριαμβευτική της νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», έχανε το εισιτήριό της για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση από την «αδιάφορη» Γουέστ Μπρόμιτς, προτελευταία στη βαθμολογική κατάταξη.

Ο Γίργκεν Κλοπ χοροπηδούσε σαν μικρό παιδί, και αγκάλιαζε τους συνεργάτες του. Την ίδια στιγμή ο 28χρονος Αλισον αφιέρωνε το γκολ που πέτυχε στον πατέρα του, τον οποίο «έχασε» τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Χοσέ Μπέκερ πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε μια τεχνητή λίμνη μέσα στο ράντσο του, κοντά στην πόλη Ρινκάο ντε Ινφέρνο της Βραζιλίας. Ηταν μόλις 57 ετών, και ο γιος του τον λάτρευε. Αλλά δεν μπόρεσε, ούτε στην κηδεία του να παραστεί, λόγω της πανδημίας. Αν ταξίδευε στη Βραζιλία, θα έπρεπε, επιστρέφοντας, να μπει σε πολυήμερη καραντίνα. Για τον ίδιο λόγο δεν είχε πάει και ο Κλοπ στην κηδεία της μητέρας του. «Ξέρω πολύ καλά πώς νιώθει», τόνισε, σχολιάζοντας την αντίδραση του παίκτη του μετά το γκολ.

Ο Αλισον σήκωσε τα μάτια του προς τον γκρίζο ουρανό, ύψωσε το ένα του χέρι, και ψιθύρισε: «Σήμερα ο Θεός ακούμπησε την παλάμη του στο κεφάλι μου». «Ηταν συγκινητικό», πρόσθεσε ο γερμανός προπονητής. «Το ποδόσφαιρο είναι, απλώς, ένα παιχνίδι, όμως για εμάς είναι ο Κόσμος ολόκληρος. Το άξιζε. Ο τρόπος με τον οποίο οι συμπαίκτες του πανηγύρισαν μαζί του, φανερώνει πόσο πολύ νοιάζονται για ‘κείνον. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος: έξυπνος, δοτικός, αστείος, ευαίσθητος. Ενα καταπληκτικό παιδί. Μια τέτοια, ξεχωριστή στιγμή του τη χρωστούσε η Τύχη, περισσότερο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον».

Πέρασε μια δύσκολη σεζόν. Τραυματίστηκε, έχασε τη φόρμα του κι έκανε μερικά άσχημα παιχνίδια, με πολλά λάθη. Μετά τον χαμό του πατέρα του δεν ήταν το «γελαστό παιδί», που όλοι στο Λίβερπουλ είχαν συνηθίσει να βλέπουν. Αυτό το γκολ του έδωσε την πρώτη του μεγάλη χαρά εδώ και πολύ καιρό. Αλλά και την ευκαιρία να αναφερθεί δημοσίως στον άνθρωπο που υπήρξε το πρότυπό του: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δίπλα στον πατέρα μου. Μακάρι να ήταν εδώ, να παρακολουθεί και να χαίρεται. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και είμαι ευτυχής που κατάφερα να βοηθήσω. Δεν μπορείς να εξηγήσεις τα πάντα στη ζωή. Για μένα, η μόνη απάντηση είναι ο Θεός, που επέτρεψε να γίνει αυτό σήμερα. Τον τελευταίο καιρό έχω δεχτεί απίστευτη υποστήριξη (από την ποδοσφαιρική κοινότητα). Το “ευχαριστώ” δεν είναι αρκετό».

Στις δύο αγωνιστικές που απομένουν για να ολοκληρωθεί η εφετινή Πρέμιερ Λιγκ, τρεις ομάδες θα διεκδικήσουν δύο θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν: η Λέστερ (66 βαθμοί), η Τσέλσι (64) και η Λίβερπουλ (63) ενώ η Λίβερπουλ με την Λέστερ έχουν την ίδια διαφορά τερμάτων. Η Τσέλσι και η Λέστερ θα αναμετρηθούν την Τρίτη. Ετσι, για να προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ θα πρέπει να κερδίσει τα δύο επόμενα παιχνίδια της (με την Μπέρνλι εκτός έδρας την Τετάρτη, και με την Κρίσταλ Πάλας στο «Ανφιλντ» την Κυριακή). Η μόνη περίπτωση να μην της αρκούν οι δύο αυτές νίκες είναι η Τσέλσι να κερδίσει την Λέστερ και στην συνέχεια η Λέστερ να καλύψει την διαφορά τερμάτων που θα έχει προκύψει από την Λίβερπουλ (και μάλιστα με αντίπαλο την Τότεναμ).

Αν στο τέλος προλάβει το τρένο, θα τα έχει καταφέρει «με το χέρι του Θεού» στην κατά Αλισον Μπέκερ εκδοχή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...