Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν-Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Ατλέτικο Μαδρίτης είναι οι οκτώ ομάδες που την Παρασκευή (15/3) θα μπουν στην κληρωτίδα, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα «ζευγάρια» της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πολύπαθη «Μπάρτσα» έφτασε στους «8» για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, με τρόπο εντυπωσιακό.
Απέκλεισε τη Νάπολι, την πρωταθλήτρια Ιταλίας που πέρυσι κατέκτησε το «Σκουντέτο» με διαφορά 16 βαθμών, με συνολικό σκορ 4-2. Και το έκανε, γράφοντας ιστορία. Εγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά της διοργάνωσης, που σε νοκ-άουτ παιχνίδι είχε στην αρχική της ενδεκάδα δυο παίκτες ηλικίας 17 ετών και κάτω: τον 17χρονο Πάου Κουμπαρσί και τον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ. Μάλιστα ο Κουμπαρσί, ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο παίζοντας βασικός σε νοκ-άουτ ματς του Τσάμπιονς Λιγκ (17 ετών και 50 ημερών), αναδείχθηκε σε MVP του αγώνα. Το γκολ με το οποίο η Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ, το πέτυχε ένας 20χρονος, επίσης απόφοιτος των ακαδημιών της: ο Φερμίν Λόπεθ.
Παρά τις απουσίες πολύ σημαντικών παικτών (Γκάβι, Πέδρι, Φρένκι ντε Γιόνγκ) που είχε να αντιμετωπίσει, ο Τσάβι δεν ήταν υποχρεωμένος να ρισκάρει. Αλλά σε αυτόν τον «υπέρ πάντων» αγώνα ο προπονητής της Μπαρτσελόνα τόλμησε να εμπιστευθεί τα νιάτα, αντί για την εμπειρία του Ινιγο Μαρτίνεθ (32), Σέρζι Ρομπέρτο (32), ή του Ζοάο Φέλιξ (24). Δικαιώθηκε 100%, ιδίως με την επιλογή του Κουμπαρσί. Ο πιτσιρικάς, που αγωνίστηκε ως στόπερ, ήταν άψογος στα αμυντικά του καθήκοντα απέναντι σε φίρμες όπως ο Οσιμέν, ο Κβαρατσχέλια και ο Πολιτάνο -δεν έχασε ούτε μία μονομαχία-, ενώ πρωταγωνίστησε και στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του με πάνω από 60 επιτυχημένες μεταβιβάσεις.
Η εξέδρα στο «Μοντζουίκ» τον αποθέωσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του: «Κού-Κού-Κουμπαρσί». Τα αθλητικά media στην Ισπανία γράφουν ότι είναι… κλώνος του Ζεράρ Πικέ. Του μοιάζει αρκετά. Αν και 10 εκατοστά πιο κοντός, έχει το ίδιο αρχοντικό στιλ, την ίδια μακρινή πάσα ακριβείας και τις σωστές τοποθετήσεις που χαρακτήριζαν τον «Γκέρι». Ισως, είναι ακόμη πιο δυναμικός από εκείνον. Ψύχραιμος και εξαιρετικά ώριμος για την ηλικία του. Κάποιοι άλλοι τον παρομοιάζουν με τον Ρόναλντ Κούμαν. Εκείνος, πάντως, έχει ως πρότυπο τον Κάρλες Πουγιόλ, τον εμβληματικό αρχηγό της κορυφαίας Μπαρτσελόνα όλων των εποχών.
Ο Κουμπαρσί, ο Λόπεθ, ο Γιαμάλ, ο Γκάβι, ο Πέδρι και κάποιοι άλλοι πιτσιρικάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα, θα αποτελέσουν την κληρονομιά του Τσάβι στον αγαπημένο του σύλλογο. Γύρω τους θα χτιστεί η ομάδα που σε (περίπου) ένα χρόνο θα μπει στο ανακαινισμένο, υπερσύγχρονο «Καμπ Νου». Ο 44χρονος ισπανός τεχνικός ενδιαφέρθηκε για τα ταλέντα της «Μασία», αλλά και για νεαρούς που η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να αποκτήσει με μεταγραφή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή του στη Βαρκελώνη, εδώ και δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, η διαδικασία εξέλιξης των παιδιών που ξεχώρισε, ήταν αργή. Αν υπήρχε τρόπος να συντομευθεί, σήμερα δεν θα ετοίμαζε βαλίτσες.
Η πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ θα φέρει στα ταμεία των «μπλαουγκράνα» μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Το μπόνους της UEFA είναι 15 εκατ. ευρώ. Τα εκτιμώμενα έσοδα από χορηγίες και εισιτήρια, πολύ περισσότερα. Μπορεί να μη χρειαστεί, τελικά, να πουληθούν κάποιοι από αυτούς τους πολλά υποσχόμενους ποδοσφαιριστές, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ιδίως, αν οι Καταλανοί προχωρήσουν ακόμη πιο μακριά στη διοργάνωση.
«Οταν ανακοίνωσα την απόφασή μου να αποχωρήσω στο τέλος της σεζόν, είχα πει ότι η ομάδα πολύ σύντομα θα παρουσίαζε βελτίωση, όμως ο κόσμος δεν με πίστεψε. Ελεγαν ότι είχα χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια. Δεχτήκαμε πολλές άδικες επικρίσεις, όμως αποδείχθηκε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη», τόνισε με παράπονο ο Τσάβι αμέσως μετά τη νίκη – πρόκριση επί της Νάπολι. Για να καταλήξει σε ένα ρητορικό ερώτημα: «Υπήρχε η εντύπωση ότι αυτή η Μπαρτσελόνα είχε καταντήσει το ανέκδοτο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιος γελάει τώρα;».
Η αποκάλυψη για τη διακοπή της συνεργασίας του Τσάβι με τον σύλλογο με τον οποίο κατέκτησε, μεταξύ άλλων, τέσσερα τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ ως ποδοσφαιριστής έγινε τον Ιανουάριο, μετά την εντός έδρας ήττα (5-3) από τη Βιγιαρεάλ. Εκτοτε, η Μπαρτσελόνα έπαιξε εννέα ματς χωρίς να χάσει ούτε ένα. Οι οπαδοί της έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως, ίσως, θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του. Τα media της Καταλονίας τον αντιμετωπίζουν, πλέον, με τον προσήκοντα σεβασμό. Αλλά τώρα είναι αργά. Αλλωστε, ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουάν Λαπόρτα, δεν τον ήθελε εξαρχής. Από τη μέρα που τον προσέλαβε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News