604
O ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να «χτίσει» ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Και δείχνει ότι είναι έτοιμος για την υπέρβαση | ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το γερμανικό έπος του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 1 Δεκεμβρίου 2023, 14:45
O ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να «χτίσει» ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Και δείχνει ότι είναι έτοιμος για την υπέρβαση
|ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το γερμανικό έπος του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 1 Δεκεμβρίου 2023, 14:45

Η Αϊντραχτ δεν είναι… παίξε – γέλασε. Πριν από δυο χρόνια σήκωσε το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ. Στην αρχή της εφετινής σεζόν οι «μπουκ» την έδιναν τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ. Είναι γερμανική ομάδα, από τις καλύτερες. Στην Μπουντεσλίγκα έχει ηττηθεί μόνο δυο φορές σε 12 αγωνιστικές – όσες και η Ντόρτμουντ. Και έχει συγκεντρώσει τρεις βαθμούς περισσότερους από ό,τι η Φράιμπουργκ, που χθες (30/11) έβαλε στον Ολυμπιακό τέσσερα γκολ στο πρώτο 45λεπτο, και πέντε συνολικά.

Το «διπλό» του ΠΑΟΚ στη Φρανκφούρτη, το βράδυ της Πέμπτης, είναι ιστορικό. Μια από τις πιο περήφανες στιγμές του -και του ελληνικού ποδοσφαίρου- στα Κύπελλα Ευρώπης. Νίκησε την Αϊντραχτ για δεύτερη φορά σε δυο μήνες (2-1 ήταν το σκορ και στην Τούμπα στις αρχές Οκτωβρίου) και την έστειλε στα πλέι-οφ, κρατώντας για τον εαυτό του την απευθείας πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, που δίνει η πρωτιά του ομίλου. Μέχρι στιγμής, μόνον ο ΠΑΟΚ και η Βικτόρια Πλζεν την έχουν εξασφαλίσει.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ηττήθηκε από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Εχασε και στην Κρήτη, από τον ΟΦΗ. Ζορίστηκε για να νικήσει την Κηφισιά στην Τούμπα. Εναντίον του Παναιτωλικού κατέγραψε μόνο δυο σουτ στο αντίπαλο τέρμα. Αλλά αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Πιο δυνατός, όταν τον έχουν… ξεγραμμένο. Η λογική αδυνατεί να τον ερμηνεύσει, όμως οι δικοί του τον ξέρουν καλά.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό και από τον θρίαμβο στη Φρανκφούρτη, είναι το γεγονός ότι στο ταξίδι του στη Γερμανία τον ακολούθησαν 7.000 οπαδοί του. Δεν κάνεις τόσο κόπο, και τόσα έξοδα, αν δεν πιστεύεις ότι θα επιστρέψεις με τη νίκη. Με την ίδια πίστη αντιμετώπισαν τον αγώνα και οι παίκτες του. Μπορεί να τους βοήθησε και η τύχη -πάντα χρειάζεται-, όμως το ματς το κέρδισε η αυτοπεποίθηση. Στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού ήταν αποφασιστικοί, ενώ οι αντίπαλοί τους, όχι. Ο διεθνής γκολκίπερ Κέβιν Τραπ, στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ έκανε ένα… παιδικό λάθος. Και ο εξαιρετικός επιθετικός, Ομάρ Μους, στις καθυστερήσεις αστόχησε σε άδειο τέρμα.

Στη Γερμανία, όπου οι περισσότεροι έλληνες μετανάστες είναι υποστηρικτές του, ο ΠΑΟΚ νιώθει σαν στην Τούμπα. Εχει νικήσει την Ντόρτμουντ το 2015, έχει πάρει δυο ισοπαλίες από τη Σάλκε, το 2013 και το 2017, δεν τρόμαξε ούτε απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το 1983: έφερε 0-0 και αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Μόνο στην πρώτη του επίσκεψη στη (τότε Δυτική) Γερμανία ηττήθηκε, το 1981, από την Αϊντραχτ (2-0 στο Κύπελλο Κυπελλούχων). Και χθες, πήρε την εκδίκησή του.

Προκρίθηκε στους «16» ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Πιθανότατα, με ρεκόρ κερδισμένων βαθμών (16), αν νικήσει και την Ελσίνκι στις 14 Δεκεμβρίου στην Τούμπα. Στην Ευρώπη «τρέχει» ένα εντυπωσιακό σερί 12 αγώνων χωρίς ήττα. Εφέτος μετράει οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 11 αγώνες. Οταν άρχισε το ευρωπαϊκό του ταξίδι, ήταν 66ος στην κατάταξη της UEFA. Σήμερα βρίσκεται 14 θέσεις ψηλότερα, και απέχει μόλις μια από τον Ολυμπιακό.

Δυο χρόνια μετά την εξαιρετική του πορεία στη διοργάνωση, μέχρι τους προημιτελικούς, ο ΠΑΟΚ μπορεί εφέτος να την επαναλάβει, ή και να φτάσει ακόμη πιο μακριά. Στην κλήρωση της 23ης Φεβρουαρίου θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών, κι έτσι δεν θα συναντήσει ομάδα που, επίσης, τερμάτισε στην πρώτη θέση στη φάση των ομίλων. Ο επόμενος αντίπαλός του, τον Μάρτιο του 2024, θα είναι κάποιος από τους δεύτερους του Κόνφερενς, ή τους τρίτους του Γιουρόπα Λιγκ.

Χθες στη Φρανκφούρτη ο ΠΑΟΚ βολευόταν και με την ισοπαλία, όμως δεν αρκέστηκε σε αυτήν. Επαιξε για να νικήσει. Αυτή την εποχή είναι, ίσως, η πιο φορμαρισμένη ελληνική ομάδα. Στο βαθμολογικά αδιάφορο ματς με την Ελσίνκι στην Τούμπα, οι οπαδοί του θα έχουν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τους παίκτες και, κυρίως, τον προπονητή – αρχιτέκτονα των επιτυχιών, Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...