713
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συνομιλεί με τον Φιλίπε Σοάρες, έναν από τους πολλούς «ξεχασμένους» που επιστρατεύτηκαν στο ματς με τον Ολυμπιακό | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ

Ραζβάν Λουτσέσκου, ένας… μετρ του man management

Sportscaster Sportscaster 28 Απριλίου 2022, 19:20
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συνομιλεί με τον Φιλίπε Σοάρες, έναν από τους πολλούς «ξεχασμένους» που επιστρατεύτηκαν στο ματς με τον Ολυμπιακό
|ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ

Ραζβάν Λουτσέσκου, ένας… μετρ του man management

Sportscaster Sportscaster 28 Απριλίου 2022, 19:20

Η φάση του γκολ, που έστειλε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αρχίζει από την υπέροχη ενέργεια του Λύρατζη: ενός 22χρονου παίκτη, ο οποίος ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Τούμπας, μόλις, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και που, όταν χρειάστηκε να βοηθήσει, έμοιαζε σαν να έπαιζε χρόνια στην ομάδα. Συνεχίζεται με την καταπληκτική μπαλιά του Στέφαν Σβαμπ: του Αυστριακού που εφέτος έχει αγωνιστεί ελάχιστα, και έχει αντιληφθεί ότι το μέλλον του στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Ο αποδέκτης της μπάλας, Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος τραυματίστηκε αμέσως μετά τη μεταγραφή του και έμεινε οκτώ μήνες εκτός δράσης, με μια ενέργεια – πιστοποίηση της «κλάσης» του, πραγματοποιεί μια εξαιρετικά δύσκολη ασίστ. Και, τελικά, ο Αντόνιο Τσόλακ, που παίζει μόνο σε μεγάλη ανάγκη επειδή θεωρείται… μέγας «χασογκόλης», στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

Οσες φορές κι αν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ονειρεύτηκαν το «χρυσό» γκολ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αποκλείεται να το «είδαν» με πρωταγωνιστές τους συγκεκριμένους παίκτες. Μόνον ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζει, πόσο καλή δουλειά έχει κάνει στο man management. Ο,τι κι αν πιστεύει κανείς για την αξία του ως προπονητή, ένα είναι βέβαιο: πως έχει καταφέρει να παίρνει από τους ποδοσφαιριστές του το 100%. Ακόμη και από εκείνους που παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους ως θεατές: από τον πάγκο, ή την εξέδρα. Ο δικός του ΠΑΟΚ είναι «μια γροθιά». Φάνηκε και στους πανηγυρισμούς μετά το γκολ. Ο Φερνάντο Βαρέλα, που μετράει μέρες για να αποχωρήσει από τον σύλλογο, και ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ο τερματοφύλακας που βρίσκεται, μονίμως, στη «σκιά» του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, έγιναν «ένα κουβάρι» με τους συμπαίκτες τους που έδιναν τη μάχη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο θρίαμβος του ΠΑΟΚ αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς τις απώλειες με τις οποίες παρατάχθηκε στο Φάληρο. Εχασε τον Καντουρί και τον Βιεϊρίνια στον αγώνα με τη Μαρσέιγ. Ο Λέο Ζαμπά είχε βγάλει τον ώμο του στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Παραμονές της ρεβάνς, τέθηκαν νοκ-άουτ ο Τσιγγάρας και ο Σάστρε. Ο Μιχαηλίδης απουσιάζει από καιρό. Και στη διάρκεια του χθεσινού ματς, τραυματίστηκαν, κατά σειράν, ο Μπίσεσβαρ, ο Μιτρίτσα και ο Αουγκούστο. Τρεις αναγκαστικές αλλαγές σε ένα 90λεπτο δεν είναι κάτι συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν υποχρεωμένος να διεκδικήσει την πρόκριση με τους «ξεχασμένους» και τους «τελειωμένους»: τον Μουργκ, τον Λούκας Τέιλορ, τον Σοάρες, τον Τσόλακ, τον Σβαμπ. Και τα κατάφερε. Μέσα στο «σπίτι» του πρωταθλητή, με 11 τελικές προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, και με κατοχή μπάλας που άγγιξε το 60%.

Αλλά αυτός είναι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου: μια ομάδα που αρνείται να χάσει, όποιοι 11 κι αν φορούν τη φανέλα του στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να μην παίζει γοητευτικό ποδόσφαιρο, όμως έχει «μυαλό», «ψυχή» και τη μενταλιτέ του πολεμιστή, που του έχει διδάξει ο προπονητής του. Χθες, στο «Γ. Καραϊσκάκης», είδε τις πιθανότητές του να εξανεμίζονται. Ο Βατσλίκ του είχε στερήσει το γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα και, 15′ πριν από το τέλος της παράτασης, ο Ελ Αραμπί πέτυχε (με πέναλτι) το γκολ που φαινόταν ότι θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά δεν απογοητεύτηκε. Δεν παραδόθηκε. Συνέχισε να διεκδικεί αυτό που άξιζε, και το πήρε. Μετά την ΑΕΚ, τη Μίντιλαντ και τη Γάνδη, κέρδισε ακόμη μία οριακή πρόκριση.

Η εξαιρετική δουλειά του Λουτσέσκου φάνηκε σε αυτά τα 120 λεπτά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επειδή οι συγκρίσεις με τον Ολυμπιακό ήταν αναπόφευκτες. Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, που ήταν ολοφάνερη στο πρώτο μισό της σεζόν, εξανεμίστηκε. Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων μηνών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον μεγάλο του αντίπαλο. Πλέον, το πρόβλημα το έχει εκείνος. Πάνε μήνες τώρα, που ο Ολυμπιακός προβληματίζει με την απόδοσή του. Επαιρνε, τουλάχιστον, τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλά, όχι πια. Αυτό ήταν το πέμπτο διαδοχικό ματς στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» δεν γεύτηκαν τη χαρά της νίκης. Είχε να τους συμβεί πάνω από τέσσερα χρόνια – ο Πέδρο Μαρτίνς ακόμη δεν είχε μπει στη ζωή τους.

Ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πέμπτη φορά την τελευταία εξαετία. Τις τέσσερις προηγούμενες, σήκωσε το τρόπαιο ισάριθμες φορές. Αντίπαλός του, την 21η Μαΐου, θα είναι ο Παναθηναϊκός. Το Κύπελλο του 2014 ήταν ο τελευταίος, μέχρι σήμερα, τίτλος των «πράσινων». Τότε είχαν συντρίψει τον ΠΑΟΚ με 4-1, με ένα ρεσιτάλ του Μάρκους Μπεργκ. Αλλά τώρα θα έχουν απέναντί τους έναν εντελώς διαφορετικό ΠΑΟΚ. Τα ματς μακριά από την Τούμπα δεν τον τρομάζουν, πια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...