898
Οπαδός της Τσέλσι αποχαιρετά τον Ζοζέ Μουρίνιο | Action Images via Reuters / John Sibley

Πού θα πάει τώρα ο Ζοζέ Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 18 Δεκεμβρίου 2015, 00:27
Οπαδός της Τσέλσι αποχαιρετά τον Ζοζέ Μουρίνιο
|Action Images via Reuters / John Sibley

Πού θα πάει τώρα ο Ζοζέ Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 18 Δεκεμβρίου 2015, 00:27

Ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Να σταθείς αδιάφορος απέναντι σε έναν προκλητικό -από κάθε πλευρά- τύπο όπως ο Ζοζέ Μουρίνιο, αποκλείεται. Άρα, αυτό που συμβαίνει στο Διαδίκτυο είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η επίσημη ανακοίνωση της Τσέλσι για το διαζύγιό της με τον πορτογάλο προπονητή ανέβηκε στις17:12. Στις 17:45, περίπου μισή ώρα μετά, τα social media είχαν πάρει φωτιά. Το Twitter (hashtag #JoseMourinho) μετρούσε, ήδη, 200.000 τιτιβίσματα. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη ασχολούνται με τον «Special One»…

Οι περισσότεροι, στάζουν δηλητήριο. Με τρολιές, φωτομοντάζ και αρνητικά (αλλά ευφάνταστα) σχόλια για τον πολυνίκη τεχνικό. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει φορέσει ένα σαρδόνιο χαμόγελο, ο Γιούργκεν Κλοπ ξεκαρδίζεται στα γέλια, ο ίδιος ο Μουρίνιο μένει… ροφός, καθώς μαθαίνει ότι απολύθηκε. Ο κόσμος χορεύει και πανηγυρίζει, η όμορφη γιατρός της Τσέλσι, Εύα Καρνέιρο (την οποία ο πορτογάλος είχε απολύσει πριν από λίγο καιρό), απολαμβάνει την εκδίκησή της. Μόνο το… πούλμαν της ομάδας δεν χάρηκε -γράφουν κάποιοι, επειδή ο Μουρίνιο θα το πάρει μαζί του, ως μέρος της αποζημίωσής του.

Κακιούλες. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση, το διαζύγιο είναι συναινετικό. Μάλιστα, η διοίκηση των «μπλε» ευχαριστεί τον πορτογάλο για την προσφορά του, «θυμίζει» τους τίτλους του και τονίζει ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Όπως μετέδωσε πρώτο το Sky Sports, ο Μουρίνιο δέχτηκε να χαρίσει την ιλιγγιώδη αποζημίωσή του. Το πρωί προπόνησε κανονικά την ομάδα και, στη συνέχεια, τον κάλεσαν τηλεφωνικώς να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσέλσι, Μπρους Μπακ. Το ραντεβού των δύο ανδρών κράτησε μόλις δέκα λεπτά. Δεν είχαν να πουν πολλά, από τη στιγμή που ο προπονητής δέχτηκε αμέσως να μην εισπράξει τα (πολλά) εκατομμύρια ευρώ που μπορούσε να διεκδικήσει -με βάση το συμβόλαιό του- και να περιοριστεί στις αποδοχές που θα ελάμβανε, αν παρέμενε στο Λονδίνο έως το τέλος της σεζόν.
Σκέφτηκε την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε στην ομάδα η αποτυχία του; Μπα. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Άλλωστε, αυτός δεν φταίει ποτέ και για τίποτα… Μάλλον, προτίμησε να χάσει τα λεφτά (που του περισσεύουν), παρά τη φιλία του πανίσχυρου ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς (που μπορεί να του χρειαστεί).

Αλλά, και για τον ρώσο μεγιστάνα δεν ήταν εύκολο. Εννέα ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του ΔΣ της Τσέλσι -μετά την ήττα από την Μπόρνμουθ- με μοναδικό θέμα στην ατζέντα, την τύχη του προπονητή. Εκεί, όπως φαίνεται, ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε να εξασφαλίσει στον Μουρίνιο την ύστατη ευκαιρία του να σώσει την παρτίδα. Γι’ αυτό ο πορτογάλος τη γλίτωσε (τότε), αν και το ίδιο πενταμελές ΔΣ (το 2013) είχε ψηφίσει με μόλις 3-2 υπέρ της πρόσληψής του. Τώρα, λογικά, θα ήθελαν να τον… φάνε ζωντανό.

Γιατί ο Αμπράμοβιτς θέλησε να τον σώσει; Όχι, βεβαίως, επειδή είναι φίλοι. Ούτε γιατί φοβόταν ότι θα απαιτούσε την αποζημίωσή του. Για το δικό του μέγεθος, είναι αστείο ποσό. Ο λόγος είναι, ότι τον είχε απολύσει και το 2007. Οπότε, το «αντίο» θα ήταν οριστικό. Δεύτερη επιστροφή του Μουρίνιο στην Τσέλσι, θα έμοιαζε με φάρσα. Επίσης, παρά τις φετινές αποκαρδιωτικές εμφανίσεις, οι οπαδοί της ομάδας – στην πλειονότητά τους- συνέχιζαν να αποθεώνουν τον προπονητή που μόλις πριν από επτά μήνες, τους χάρισε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ. Μέχρι την τελευταία στιγμή, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (στο «King Power Stadium», στο ματς με τη Λέστερ), τραγουδούσαν το όνομά του.

Ο Μουρίνιο, πάντως, είχε κακό προαίσθημα. «Ποια είναι τα πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς, σου δίνουν ηρεμία, σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός;», τον ρώτησε η παρουσιάστρια talk show του CBS (μεταδίδεται απόψε…). Κι ο καλεσμένος της (πρώην, πλέον) προπονητής της Τσέλσι απάντησε: «Αυτή τη στιγμή; Μια νίκη!».

Ήταν πολύ πιεσμένος. Έτσι εξηγούνται και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του εναντίον των πιδοσφαιριστών του, μετά τη (μοιραία) ήττα από τη Λέστερ του Ρανιέρι, την ένατη σε 16 αγωνιστικές, που έφερε την Τσέλσι ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και… 17 μακριά από την κορυφή. Σύμφωνα με τους Times, το ξέσπασμά του φαίνεται πως τροφοδοτήθηκε κι από τις υποψίες του, ότι στα αποδυτήρια της ομάδας υπάρχει κάποιος «σπιούνος», που τον διαβάλλει στους συμπαίκτες του και προκαλεί εντάσεις. Αν υπήρχε, πάντως, δεν κατάφερε να τον βρει…

Επιπλέον, έδειχνε να έχει «χάσει» τα αποδυτήρια. Είναι πρωτοφανές, για ομάδα υψηλού επιπέδου, αυτό που συνέβη με τον Αζάρ, ο οποίος έγινε μόνος του αλλαγή (!), στο ματς με τις «αλεπούδες».

Και τώρα; Της φημολογίας το ανάγνωσμα. Ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρίες στη Βρετανία έχουν αρχίσει (ήδη από τις 17:20) να δίνουν τα προγνωστικά τους για τον διάδοχο του Μουρίνιο. Προηγείται ο Χίντινγκ (είχε αναλάβει την ομάδα το 2009, μετά την απόλυση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι) και ακολουθούν, Γκουαρντιόλα, Αντσελότι και Ράμος. Αουτσάιντερ είναι ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς. Τα ΜΜΕ αναφέρουν κάθε πιθανό και απίθανο όνομα. Στις 17:50 οι Times έγραψαν πως ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του πορτογάλου τεχνικού είναι ο Ντιέγκο Σιμεόνε, αλλά το καλοκαίρι.

Προς το παρόν, θα αναλάβει ο Χίντινγκ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι άλλο: η νέα «καψούρα» του Αμπράμοβιτς -μετά τον Μουρίνιο- είναι ο Γκουαρντιόλα. Που ανακοινώνει -όπως όλα δείχνουν- ότι φεύγει από την Μπάγερν Μονάχου. Τον οποίο (Γκουαρντιόλα) γουστάρουν οι Αραβες της Μάντσεστερ Σίτι και -ίσως- οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μύλος!

Όσο για τον Μουρίνιο, δεν θα πάει χαμένος. Επιστροφή στη Ρεάλ; Παρί Σεν Ζερμέν; Μπάγερν, όταν φύγει ο Γκουαρντιόλα; Γιουνάιτεντ ή Σίτι (όποια από τις δυο δεν πάρει τον Ισπανό); Θα δείξει… Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ακόμη και αυτοί που τον απέλυσαν σήμερα, δεν τον θεωρούν ξοφλημένο. Και πολύ θα ήθελαν να μην τον έχουν στα πόδια τους, στην Πρέμιερ Λιγκ…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...