758
O Oλυμιακός νίκησε τον Κολοσσό στη Ρόδο για το Κύπελλο | ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ ΧΑΡΗΣ/ IntimeSports

Ποιος κέρδισε, λοιπόν, από το #mexritelous;

Sportscaster Sportscaster 20 Σεπτεμβρίου 2021, 15:56
O Oλυμιακός νίκησε τον Κολοσσό στη Ρόδο για το Κύπελλο
|ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ ΧΑΡΗΣ/ IntimeSports

Ποιος κέρδισε, λοιπόν, από το #mexritelous;

Sportscaster Sportscaster 20 Σεπτεμβρίου 2021, 15:56

13 Φεβρουαρίου 2019. Ο Ολυμπιακός αποχωρεί από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, διαμαρτυρόμενος για μεροληπτικές αποφάσεις της διαιτησίας στον αγώνα. Τις προηγούμενες μέρες είχε παραπονεθεί εντόνως για τον ορισμό των συγκεκριμένων προσώπων ως διαιτητών της αναμέτρησης.

8 Μαΐου 2019. Η νίκη του Ολυμπιακού (86-59) επί του Προμηθέα για την 26η αγωνιστική της Μπάσκετ Λιγκ έμελλε να είναι το τελευταίο ματς των «ερυθρόλευκων» στην Α1, αφού 12 μέρες αργότερα (20 Μαΐου 2019) αρνήθηκαν να παραταχθούν στο Κλειστό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί ποινή υποβιβασμού στην Α2.

18 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στις εγχώριες διοργανώσεις, 864 μέρες μετά, με την κανονική του σύνθεση, κι όχι με την αναπτυξιακή του ομάδα, με την οποία αγωνίσθηκε τις δύο τελευταίες σεζόν στην Α2 και στο Κύπελλο Ελλάδος. Νίκησε (94-67) στη Ρόδο τον Κολοσσό, για το Κύπελλο, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα της Α1, που αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου.

Αυτό που συνέβη την τελευταία διετία στο ελληνικό μπάσκετ, δεν είχε προηγούμενο. Ο Ολυμπιακός «εξωτερικού», με τους καλύτερους παίκτες που μπορούσε να διαθέσει, αγωνιζόταν μόνο στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός «εσωτερικού», ή Ολυμπιακός Β’, που εκπροσωπούσε τον σύλλογο στην Ελλάδα (Α2), απαρτιζόταν από νεαρούς των ακαδημιών του, πλαισιωμένους από μερικούς έμπειρους παίκτες. Λόγω των δύο ξεχωριστών ρόστερ, σε αυτές τις δύο σεζόν φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα, συνολικά, καμιά πενηνταριά αθλητές. Μόνο δύο από αυτούς, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι, πήραν χρόνο συμμετοχής, και στην Ευρωλίγκα, και στην Α2.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν υποχώρησαν ούτε βήμα στον ανένδοτο αγώνα που είχαν κηρύξει εναντίον της ΕΟΚ και του προέδρου της, προσωπικά. Τον πήγαν #mexritelous, όπως είχαν υποσχεθεί. Αδιάλλακτος απέναντι στην απαίτηση του Ολυμπιακού (για αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας) στάθηκε και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Αλλά είναι, πια, ξεκάθαρο. Από αυτόν τον «πόλεμο», που κράτησε δύο χρόνια, τρεις μήνες και δέκα μέρες, κανείς δεν βγήκε νικητής, ενώ υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες.

Ο Ολυμπιακός ωφελήθηκε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, κάνοντας επίδειξη ισχύος του brand-name του. Η αποχώρησή του από τις εγχώριες διοργανώσεις ήταν πολύ σημαντικό γεγονός, και η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στις καταγγελίες του. Νομοθέτησε ανώτατο όριο ηλικίας για τα διοικητικά στελέχη όλων των αθλητικών ομοσπονδιών που λειτουργούσαν ως «κράτος εν κράτει», κι έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση (και) για τον Βασιλακόπουλο. Ισως, ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ να έχει, ήδη, μετανιώσει για την ανυποχώρητη και αλαζονική του στάση, την οποία «πλήρωσε» με την απομάκρυνσή του από την ΕΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η ήττα των «εκλεκτών» του στην κάλπη ήταν τόσο βέβαιη, ώστε ο Ολυμπιακός δεν περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών για να ανακοινώσει την απόφασή του να επιστρέψει στην Α1.

Το τίμημα, όμως, αγωνιστικό και οικονομικό, ήταν βαρύ για τον σύλλογο. Οπως έχει παραδεχτεί και ο προπονητής του, Γιώργος Μπαρτζώκας, η συμμετοχή της ομάδας του σε μία, μόνο, διοργάνωση την εμπόδισε να βρει ρυθμό, να αναπτύξει αυτοματισμούς και να σταθεροποιήσει την απόδοσή της. Είναι αδιανόητο στις μέρες μας, μια ανταγωνιστική ομάδα να δίνει ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Αυτό δεν συνέβη με καμία άλλη στην Ευρωλίγκα. Διόλου τυχαία, αυτή τη διετία ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός πλέι-οφ στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές σεζόν χωρίς πρόκριση στους «8».

Εχασε και τίτλους, τους οποίους θα μπορούσε να διεκδικήσει. Αλλά και αρκετά σημαντικά έσοδα, που εκτιμάται οτι αγγίζουν -στο σύνολο- τα τρία εκατομμύρια ευρώ: από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΚΑΕ με την Cosmote TV, τα έσοδα από τα εισιτήρια (όταν στα γήπεδα επιτρεπόταν να υπάρχουν θεατές), αλλά και από τις εμπορικές συμφωνίες με τους χορηγούς, που προβλέπουν την καταβολή επιπλέον πριμ στις επιτυχίες.

Από το #mexritelous δεν βγήκαν χαμένοι μόνον οι… εμπόλεμοι, δηλαδή ο Ολυμπιακός και η διοίκηση Βασιλακόπουλου. Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση των «ερυθρόλευκων» από την Μπάσκετ Λιγκ, ο Παναθηναϊκός άρχισε τις… εκπτώσεις, και το αγωνιστικό του επίπεδο έπεσε αισθητά. Κάποιοι, μάλιστα, επιμένουν οτι, αν ο Ολυμπιακός συνέχιζε στην Α1, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα είχε εγκαταλείψει την αγαπημένη του ομάδα στο έλεος του μισητού εχθρού. Αλλά και οι υπόλοιποι σύλλογοι της Α1 είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται, περίπου, στο μισό. Χωρίς την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, που ακόμη και τώρα συγκινεί την Ευρώπη περισσότερο από κάθε άλλη αναμέτρηση στο έδαφός της, το ελληνικό πρωτάθλημα χάνει το 50% της αξίας του.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει ολοκαίνουργος. Από το ρόστερ της σεζόν 2018-2019 (το τελευταίο που αγωνίστηκε στις εγχώριες διοργανώσεις) έχουν απομείνει μόλις τρεις παίκτες: ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοβ. Επιστρέφει, για να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτή η συναρπαστική «ισορροπία τρόμου», που τόσο μας έλειψε. Και στις 20 Νοεμβρίου, υποδέχεται στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό, στο πρώτο ντέρμπι των δύο «αιωνίων» αντιπάλων έπειτα από δυόμισι ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...