532
Αντζελα Καρίνι και Ιμάν Κελίφ στο ρίνγκ | REUTERS/Isabel Infantes

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Καρίνι ζητάει συγγνώμη από την ίντερσεξ αντίπαλό της – «Σέβομαι την απόφαση της ΔΟΕ»

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 20:01
Αντζελα Καρίνι και Ιμάν Κελίφ στο ρίνγκ
|REUTERS/Isabel Infantes

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Καρίνι ζητάει συγγνώμη από την ίντερσεξ αντίπαλό της – «Σέβομαι την απόφαση της ΔΟΕ»

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 20:01

Η ιταλίδα μποξέρ Αντζελα Καρίνι δήλωσε την Παρασκευή, την επομένη του πολυσυζημένου αγώνα που έδωσε απέναντι στην Ιμάν Κελίφ, ότι «θέλει να ζητήσει συγγνώμη» από την αλγερινή ίντερσεξ αθλήτρια, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις στιγμές μετά το ματς.

«Ολη αυτή η διαμάχη με στεναχωρεί» δήλωσε η Καρίνι στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, με φόντο την παγκόσμια κατακραυγή κατά της αντιπάλου της. «Λυπάμαι και για την αντίπαλό μου. Αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η απόφασή της να εγκαταλείψει το ρινγκ –μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα– ήταν σωστή, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της αμέσως μετά.

«Δεν ήταν κάτι που σκόπευα να κάνω», ανέφερε σχετικά με τη στάση της να μην ανταλλάξει χειραψία με την Κελίφ μετά το τέλος του αγώνα.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνη και από όλους. Ημουν θυμωμένη επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν καπνός (για εμένα)» εξήγησε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αν συναντούσε ξανά την Ιμάν Κελίφ «θα την αγκάλιαζε».

Υπενθυμίζεται ότι η Αντζελα Καρίνι αποχώρησε από το ματς στο 46ο δευτερόλεπτο, λόγω δύο ισχυρών χτυπημάτων που δέχτηκε από την Κελίφ. Αρχικά δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο (στο 30ο δευτερόλεπτο), με αποτέλεσμα να χαλάσει ο ιμάντας του κράνους της. Επέστρεψε στο ρινγκ για να δεχτεί μια ισχυρή γροθιά στο πηγούνι, η οποία την ανάγκασε να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν χιλιάδες τρανσφοβικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της αλγερινής μποξέρ, με τα σενάρια για την ταυτότητα φύλου της να οργιάζουν.

Η Κελίφ, όπως και η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, μπήκαν στο στόχαστρο επειδή είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023, έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ καταλληλότητας φύλου. Οπως είχε ανακοινώσει η υπό ρωσική διοίκηση Διεθνής Ενωση Πυγμαχίας (IBA), η Κελίφ δεν πληρούσε τα κριτήρια «επιλεξιμότητας για συμμετοχή σε γυναικείους αγώνες».

Ωστόσο η Κελίφ αναγνωρίζεται από τη ΔΟΕ ως γυναίκα αθλήτρια και πάντα αγωνιζόταν στους γυναικείους ομίλους.

«Η αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, καταγράφηκε γυναίκα, έζησε τη ζωή της ως γυναίκα, συμμετείχε σε αγώνες μποξ ως γυναίκα, έχει γυναικείο διαβατήριο», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Ανταμς.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη συμμετοχή των ίντερσεξ αθλητριών

Σε χωριστό, επίσημο ανακοινωθέν της ΔΟΕ, την Πέμπτη ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι «όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς» που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). «Οπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους».

Η ΔΟΕ δεν δίστασε να αναφερθεί και στα «δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο αθλήτριες» οι οποίες «εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ενωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η Ιμάν Κελίφ και η Λιν-Γιου Τινγκ «έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023», όταν «αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...