823
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον γιο του, Μάβερικ Σέι, στην γιορτή - έκπληξη που το Μιλγουόκι διοργάνωσε προς τιμήν του | Reuters

MVP ή όχι, ήταν ο καλύτερος Γιάννης της κανονικής περιόδου

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2023, 14:23
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον γιο του, Μάβερικ Σέι, στην γιορτή - έκπληξη που το Μιλγουόκι διοργάνωσε προς τιμήν του
|Reuters

MVP ή όχι, ήταν ο καλύτερος Γιάννης της κανονικής περιόδου

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2023, 14:23

Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με 12 ομάδες να προκρίνονται απευθείας στα πλέι-οφ και άλλες οκτώ να προετοιμάζονται για το Play-In Tournament, που θα διεξαχθεί στις 11, 12 και 14 Απριλίου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή της Ανατολής, με ρεκόρ 58 νίκες – 24 ήττες. Το top-6 της ανατολικής περιφέρειας συμπληρώνουν, οι Σέλτικς (57-25), οι Σίξερς (54-28), οι Καβαλίερς (51-31), οι Νικς (47-35) και οι Νετς (45-37).

Στη 10η σεζόν της μυθικής του καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ ο Γιάννης, ο οποίος απουσίασε από τα δύο τελευταία παιχνίδια των «Ελαφιών» για να ξεκουραστεί, πέτυχε ατομικό ρεκόρ: 31,1 πόντους, 11,8 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ, σχεδόν ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ σε κάθε ματς, κατά μέσον όρο, με χρόνο συμμετοχής 32,1 λεπτά, σε 63 αγώνες. Καλύτερος από ποτέ, κατέγραψε ένα (ακόμη) ιστορικό ρεκόρ. Εγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας με 30+ πόντους, 10+ ριμπάουντ, 5+ ασίστ και ποσοστό ευστοχίας άνω του 55% (55,3% για την ακρίβεια). Σούταρε με 59,6% επιτυχία στο δίποντο και 27,5% στο τρίποντο. Εβαζε, περίπου, 11 καλάθια ανά 20 σουτ.

Θα είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της regular season; Διεκδικεί το βραβείο του MVP μαζί με τον Εμπίντ και τον Γιόκιτς. Αλλά, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην Washington Post, εκείνο που τον νοιάζει περισσότερο, είναι να κάνει αυτό που πρέπει για την ομάδα του. «Θέλω απλώς να παίζω μπάσκετ. Αν αυτό με κάνει το πρόσωπο του πρωταθλήματος, εξαιρετικά. Για μένα, όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ξέρεις τι θέλω; Θέλω να γίνω ο καλύτερος ρολίστας που έχει παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι».

Μίλησε και στο Bleacher Report για αυτό το θέμα, το οποίο τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των «ειδικών», αλλά και των φίλων του ΝΒΑ. «Με ρωτάτε αν θέλω ένα τρίτο MVP; Σαν τρελός! Είμαι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Αλλά το πρώτο μου μέλημα είναι να κάνω την ομάδα μου επιτυχημένη. Γι’ αυτό πληρώνομαι. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Οι δυο σεζόν που κέρδισα το βραβείο τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν οι χειρότερές μου. Δείτε τα στατιστικά. Αλλά δεν έχει, καν, σημασία. Προσπαθώ να αποφύγω αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να δουν τον πατέρα τους να γκρινιάζει για ένα βραβείο…».

Οπως δήλωσε και στη γιορτή – έκπληξη που το Μιλγουόκι διοργάνωσε προς τιμήν του, αυτό που τον εξιτάρει, είναι να κατακτήσει το δακτυλίδι του πρωταθλητή για δεύτερη φορά. Είναι σημαντικό το ότι οι Μπακς έχουν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας, όμως αυτό το προνόμιο δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, όπως η ιστορία της λίγκας διδάσκει.

Ο «Greek Freak» και οι συνοδοιπόροι του αγωνιούν να μάθουν ποιος θα είναι ο πρώτος τους αντίπαλος. Από τότε που υπάρχουν στο φορμάτ της διοργάνωσης τα πλέι-ιν, οι δυο πρώτες ομάδες της κατάταξης σε Ανατολή και Δύση χρειάζεται να περιμένουν λιγάκι παραπάνω για να πληροφορηθούν ποιες θα αντιμετωπίσουν στους προημιτελικούς της Περιφέρειας. Για τους Μπακς, οι πιθανοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ είναι οι Χιτ, οι Χοκς, οι Ράπτορς και οι Μπουλς. Στους ημιτελικούς, εκτός απροόπτου, θα αναμετρηθούν με τον νικητή του «ζευγαριού» Κλίβελαντ – Νέα Υόρκη. Μέχρι τον τελικό, δεν θα συναντήσουν καμιά από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ανατολής. Ούτε τη Φιλαδέλφεια, ούτε τους Σέλτικς, που είναι οι περσινοί θριαμβευτές της περιφέρειας.

Στο Game 1 των πλέι-οφ θα υποδεχθούν τον αντίπαλό τους στο Μιλγουόκι. Το ματς θα διεξαχθεί, πιθανότατα, σε βολική ώρα για τους έλληνες τηλεθεατές. Αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας), και όχι τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα, για τηλεοπτικούς λόγους.

Στη Δύση η μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός των Μάβερικς, της ομάδας του Λούκα Ντόντσιτς και του Καϊρί Ιρβινγκ, η οποία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έδειχνε ικανή να φτάσει πολύ μακριά. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη προκάλεσε τέτοιο «σοκ», ώστε αμέσως κυκλοφόρησαν φήμες πως ο σλοβένος σούπερ-σταρ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Ντάλας. Ωστόσο, μετά το τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου (ήττα από τους Σπερς με 138-117) ο ίδιος φρόντισε να βάλει τέλος σε αυτά τα σενάρια: «Είμαι ευτυχισμένος εδώ, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψε, το ότι κάνω τέτοιες σκέψεις. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε ο Ντόντσιτς, ο οποίος, όμως, τόνισε πως «σίγουρα, κάτι πρέπει να αλλάξει».

Το top-6 της Δύσης απαρτίζουν οι Νάγκετς (53-29), οι Γκρίζλις (51-31), οι Κινγκς (48-34), οι Σανς (45-37), οι Κλίπερς (44-38) και οι Γουόριορς (44-38). Ναι, οι περσινοί πρωταθλητές τερμάτισαν έκτοι. Προκρίθηκαν την τελευταία στιγμή, καταγράφοντας μια απίστευτη επίδοση. Στο πρώτο δωδεκάλεπτο του εκτός έδρας αγώνα τους εναντίον των Μπλέιζερς προηγήθηκαν με 55-27. Καμία άλλη ομάδα στα χρονικά του ΝΒΑ δεν είχε κατορθώσει να πετύχει 55 πόντους στην πρώτη περίοδο ενός παιχνιδιού. Εβαλαν 12/18 τρίποντα, με τον Κλέι Τόμπσον να σκοράρει 14 πόντους σε δυόμισι λεπτά. Το τελικό σκορ ήταν 101-157 υπέρ των «Πολεμιστών».

Ενα, ακόμη, αξιοσημείωτο του φινάλε της κανονικής περιόδου συνέβη στο Μαϊάμι. Ο εμβληματικός βετεράνος των Χιτ, Ουντόνις Χάσλεμ, ο οποίος υπηρετεί την ομάδα του αδιάκοπα από το 2003, αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε παιχνίδι της regular season του ΝΒΑ, εναντίον των Μάτζικ, πετυχαίνοντας 24 πόντους, αν και την τελευταία τετραετία είχε σκοράρει, συνολικά, 51, σε 24 ματς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...