1104
Ο Εμπαπέ θα γίνει επιτέλους κάτοικος Μαδρίτης | Reuters

Καλώς τον (Εμπαπέ) κι ας άργησε 12 χρόνια

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουνίου 2024, 15:48
Ο Εμπαπέ θα γίνει επιτέλους κάτοικος Μαδρίτης
|Reuters

Καλώς τον (Εμπαπέ) κι ας άργησε 12 χρόνια

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουνίου 2024, 15:48

Τρεις λέξεις ήταν αρκετές για να προκληθεί ένας πρωτοφανής διαδικτυακός ντόρος: «Επίσημη ανακοίνωση: Εμπαπέ». Το post της Ρεάλ Μαδρίτης στον λογαριασμό της στο Instagram πήρε σχεδόν 3 εκατομμύρια likes σε μόλις ένα λεπτό. Το site του συλλόγου «έπεσε» για λίγο, από την εκτόξευση της επισκεψιμότητάς του. Και στο Instagram του 25χρονου γάλλου σούπερ-σταρ προστέθηκαν περίπου ενάμισι εκατομμύριο ακόλουθοι μέσα σε δυο ώρες.

Ούτε οι μεταγραφές του Νεϊμάρ στην Παρί (των 222 εκατομμυρίων ευρώ) το 2017, του Μέσι -επίσης στην Παρί- το 2021 και του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, τον Δεκέμβριο του 2022, δεν είχαν κάνει τέτοιον πάταγο. Παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι η μετακίνηση του Κιλιάν Εμπαπέ από την Παρί στη Ρεάλ ήταν δεδομένη εδώ και αρκετό καιρό. Ενα «μυστικό» που όλοι γνώριζαν, αλλά παρέμενε μυστικό για να μη διαταραχθεί η προσήλωση της «Βασίλισσας» στον στόχο της κατάκτησης του 15ου τροπαίου της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.

Καμία άλλη μεταγραφή δεν έχει τόσο μεγάλη ιστορία να διηγηθεί. Η Ρεάλ παρακολουθούσε στενά τον Εμπαπέ από τα 11 του χρόνια, κι εκείνος ήταν Ρεάλ από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Στο παιδικό του δωμάτιο οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με αφίσες παικτών της ισπανικής ομάδας. Ηταν γραφτό να φορέσει, κάποτε, την πιο ένδοξη φανέλα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αργησε πολύ να συμβεί, επειδή η οικογένειά του -πρώτα ο πατέρας του και ύστερα η μητέρα του, που είναι και ατζέντης του σήμερα- απαρνήθηκε την αγαπημένη του ομάδα τρεις φορές.

Η πρώτη, όπως αποκαλύπτει η Marca, ήταν τον Δεκέμβριο του 2012. Το δώρο των γονιών του για τα 14α γενέθλιά του ήταν ένα ταξίδι – έκπληξη στο αθλητικό κέντρο της Ρεάλ, όπου ο μικρός Κιλιάν γνώρισε ένα από τα ινδάλματά του: τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Βιλφρίντ Εμπαπέ και η Φαϊζά Λαμάρι περίμεναν μια πιο ζεστή υποδοχή για το καμάρι τους – η αλήθεια είναι ότι η Ρεάλ άργησε να πειστεί για το σπάνιο ταλέντο του. Ετσι, τον έστειλαν στη Μονακό.

Η δεύτερη ήταν το καλοκαίρι του 2017. Στα 19 του ο Εμπαπέ είχε οδηγήσει τη Μονακό στην κατάκτηση του τίτλου της Ligue 1 για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Είχε ψηφιστεί καλύτερος νέος παίκτης στην Ευρώπη, είχε επιλεγεί στην κορυφαία ενδεκάδα του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε, ήδη, κληθεί στην εθνική ομάδα της Γαλλίας. Πλέον, η Ρεάλ δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία. Τον ήθελε δικό της. Συμφώνησε να καταβάλει στη Μονακό 150 εκατ. ευρώ (και άλλα 30 εκατ. ευρώ ως μπόνους). Συνάντησε τον πατέρα του, που τον εκπροσωπούσε, και του πρόσφερε ένα γενναιόδωρο συμβόλαιο. Ωστόσο, η μεταγραφή δεν έγινε. Στη Ρεάλ έπαιζαν, τότε, ο Ρονάλντο, ο Μπέιλ και ο Μπενζεμά. Η οικογένεια φοβήθηκε ότι ο Κιλιάν δεν θα είχε αρκετές ευκαιρίες για να δείξει την αξία του. Ετσι, πήγε στην Παρί.

Η τρίτη ήταν το 2022. Οι δυο πλευρές είχαν έρθει σε προφορική συμφωνία, όμως ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, διάβαζε στους Times πως ο παίκτης έλεγε στο περιβάλλον του ότι δεν θα αφήσει τη Ρεάλ να αποφασίσει για το μέλλον του. Λίγες μέρες μετά κατάλαβε ότι η κυρία Λαμάρι (πλέον, εκείνη έκανε κουμάντο) δεν είχε κρατήσει τον λόγο της. Ποιο ήταν το πρόβλημα αυτή τη φορά; Η απληστία της. Ετσι, ο Εμπαπέ έμεινε στο Παρίσι.

Παρά τον πληγωμένο του εγωισμό, ο Πέρεθ δεν έβαλε την «υπόθεση Εμπαπέ» στο αρχείο. Τον Ιανουάριο, γράφει το Athletic, στα γραφεία της Ρεάλ πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις για αυτό το θέμα. Αρκετά από τα «μεγάλα κεφάλια» του συλλόγου εξέφρασαν την άποψη ότι δεν ήταν καλή ιδέα να ασχοληθούν ξανά μαζί του. Ο σύλλογος έχει κάνει ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα για την ανακαίνιση του «Μπερναμπέου», η οποία θα κοστίσει τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ. Οι εξαιρετικά υψηλές αποδοχές του παίκτη μπορεί να προκαλούσαν δυσαρέσκεια στα αποδυτήρια. Η ομάδα λειτουργούσε εξαιρετικά και χωρίς τον Γάλλο. Και, στο τέλος της γραφής, ο Εμπαπέ και η οικογένειά του είχαν προσβάλει τη Ρεάλ με την υπαναχώρησή τους πρόπερσι.

Τον τελευταίο λόγο τον έχει -πάντα και για τα πάντα- ο Πέρεθ. Αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις αντιρρήσεις, αποφάσισε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια. Μάλιστα, η επιθυμία του να φέρει τον Εμπαπέ στη Μαδρίτη ήταν τέτοια, ώστε ανέλαβε να κάνει τις σχετικές επαφές ο ίδιος. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτόν τον σύλλογο, υπογραμμίζει το Athletic. Τις διαπραγματεύσεις για τις μεταγραφές τις «τρέχει» ο γενικός διευθυντής του club, Χοσέ Ανχελ Σάντσεθ, που είναι το «δεξί του χέρι».

Ο Εμπαπέ πηγαίνει στη Ρεάλ με αποδοχές χαμηλότερες από εκείνες που του είχε προσφέρει το 2022. Ο Πέρεθ τον έπεισε ότι, φορώντας τη φανέλα της, θα δει το αθλητικό και εμπορικό του status να εκτοξεύεται στα ύψη. Οπότε, θα αυξηθούν και τα έσοδά του από τα δικαιώματα της εικόνας του.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο γάλλος σούπερ-σταρ εθεάθη στην Ισπανία. Οχι στη Μαδρίτη, αλλά στη Βαρκελώνη, όπου έκανε μίνι διακοπές. Προηγουμένως, όμως, είχε περάσει από την ισπανική πρωτεύουσα για να υπογράψει το νέο του -πενταετές- συμβόλαιο. Τρεις μέρες μετά τον αποκλεισμό της Παρί από την Ντόρτμουντ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ουσιαστικά ανήγγειλε τη μεταγραφή του στη Ρεάλ: «Επειτα από επτά χρόνια (στο Παρίσι) χρειάζομαι μια καινούργια πρόκληση».

Στη διάρκεια αυτής της επταετίας κατέκτησε με την Παρί έξι τίτλους στη Ligue 1 και τέσσερα Κύπελλα Γαλλίας. Εγινε ο πρώτος της σκόρερ όλων των εποχών με 256 γκολ σε 308 εμφανίσεις. Οι Παριζιάνοι θα τον θυμούνται για πάντα. Στη νέα του ομάδα, όμως, θα παίξει σε πολύ δυσκολότερη πίστα. Εκεί, οι εγχώριοι τίτλοι δεν αρκούν. Κάθε χρόνο οι οπαδοί της Ρεάλ «απαιτούν» το Τσάμπιονς Λιγκ.

«Ο Εμπαπέ αντιπροσωπεύει το μόνο πράγμα που, ίσως, έλειπε από την ομάδα μας: έναν τοπ σκόρερ», δήλωσε στο TNT Sports ο πολυτιμότερος παίκτης της εφετινής Ρεάλ, Τζουντ Μπέλιγχαμ. Την έλλειψη αυτή κατόρθωναν να την καμουφλάρουν, άλλοτε ο ίδιος ο άγγλος μέσος, και άλλοτε κάποιοι συμπαίκτες του: ο Γκιουλέρ, ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο, ο Χοσέλου… Αλλά η αλήθεια είναι, ότι τα δυο τελευταία χρόνια κανένας ποδοσφαιριστής των «μερένχες» δεν έφτασε τα 20 γκολ σε μια σεζόν.

Η ενδεκάδα της Ρεάλ 2024-2025 φαντάζει τρομακτική, ιδίως μεσοεπιθετικά. Στα χαφ θα υπάρχουν, ο Εντουαρντό Καμαβινγκά, ο Φέντε Βαλβέρδε και ο Ορελιέν Τσουαμενί. Μπροστά τους, ως «δεκάρι», ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Και στην επίθεση, ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο και ο Εμπαπέ. Στο δρόμο για το «Μπερναμπέου» βρίσκεται και ο υπερταλαντούχος 18χρονος Βραζιλιάνος, Εντρικ.

Σύμφωνα με την Equipe, που στο σημερινό της (4/6) πρωτοσέλιδο δημοσιεύει μια φωτογραφία του Εμπαπέ σε νεαρή ηλικία να δείχνει με καμάρι το έμβλημα της Ρεάλ, με τίτλο «Hala Mbape» (Πάμε Εμπαπέ), η παρουσίαση του Γάλλου θα γίνει μετά τη λήξη του Euro, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με ελεύθερη είσοδο για τους φιλάθλους. Το ντεμπούτο του αναμένεται στις 14 Αυγούστου, στο Σούπερ Καπ εναντίον της Αταλάντα στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...