851
Ο Νεϊμάρ έφυγε από την Μπαρτσελόνα για να μην βρίσκεται στη... σκιά του Μέσι. Ομως στην Παρί δεν μπόρεσε να καταφέρει όσα ήθελε | GettyImages

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή – ρεκόρ που κατάντησε άχθος

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2022, 15:31
Ο Νεϊμάρ έφυγε από την Μπαρτσελόνα για να μην βρίσκεται στη... σκιά του Μέσι. Ομως στην Παρί δεν μπόρεσε να καταφέρει όσα ήθελε
|GettyImages

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή – ρεκόρ που κατάντησε άχθος

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2022, 15:31

Πρωταγωνιστές στη χθεσινή παρουσίαση της νέας φανέλας της Παρί Σεν-Ζερμέν για τη σεζόν 2022-2023 ήταν, ο Εμπαπέ, ο Μέσι, ο Κιμπεμπέ και ο Μαρκίνιος. Στο βίντεο εμφανίζεται και ο Νεϊμάρ, αλλά σε δεύτερο ρόλο. Γεγονός που (φαίνεται να) επιβεβαιώνει την πληροφορία, την οποία μετέδωσε πρώτο το Radio Montecarlo (RMC): ότι ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ «μετράει μέρες» στο Παρίσι. Το έγραψε και η El Pais, επικαλούμενη πηγή από το περιβάλλον των στενών συνεργατών του Νασέρ αλ-Κελαΐφι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος του συλλόγου συνάντησε τον πατέρα του παίκτη, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, και ο Νεϊμάρ να μετακινηθεί σε άλλη ομάδα αυτό το καλοκαίρι. Αν και το συμβόλαιο, που έχουν υπογράψει τα δυο μέρη, εκπνέει το 2025 (η Equipe αναφέρει ότι την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί, αυτομάτως, η ρήτρα επέκτασής του για άλλα δυο χρόνια), η πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχει καταντήσει άχθος για την πρωταθλήτρια Γαλλίας, η οποία θέλει να απαλλαγεί από τον Νεϊμάρ «εδώ και τώρα».

Το 2017 η Παρί δεν δίστασε να δώσει (στην Μπαρτσελόνα) το εξωφρενικό ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει. Εκτοτε, οι άραβες ιδιοκτήτες της προσπαθούσαν κάθε καλοκαίρι να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα τον έκανε να νιώθει χαρούμενος, να «χτίσουν» γύρω του μια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αλλαζαν προπονητές, άλλαζαν παίκτες, ξόδευαν αλόγιστα. Πολύ περισσότερο κι από τη Ρεάλ Μαδρίτης, που τα τελευταία χρόνια «σαρώνει» τα τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά το μόνο που κατάφεραν, ήταν να καμαρώσουν την Παρί σε έναν τελικό, το 2020. Η συγκεκριμένη στρατηγική, τους οδήγησε σε αυτό που το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Βραζιλιάνο περιγράφει ως «το τέλειο χάος».

Η εφετινή αποτυχία της Παρί στην Ευρώπη (αποκλείστηκε στη φάση των «16», με τον Νεϊμάρ να μη σκοράρει ούτε ένα γκολ στους 6 αγώνες στους οποίους συμμετείχε) ήταν… η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Κελαΐφι πιστοποιούν την αλλαγή πλεύσης που έχει αποφασιστεί, αλλά και «φωτογραφίζουν» τον «Νέι» ως βασικό υπεύθυνο για τα ανεκπλήρωτα όνειρα των Παριζιάνων: «Δεν θα είμαστε, πλέον, φανταχτεροί, με τόσο γκλίτερ και λάμψη. Τη νέα σεζόν περιμένουμε από όλους τους παίκτες μας να κάνουν περισσότερα. Πολύ περισσότερα. Να υπερβάλουν εαυτόν. Να δουλεύουμε κάθε μέρα στο 200%. Να ξαναγίνουμε ταπεινοί. Να αποφύγουμε τραυματισμούς, τιμωρίες και τα λάθη που καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα».

Στα 30 του, ο Νεϊμάρ με το αυτοκρατορικό συμβόλαιο των 40 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο προβλέπει μέχρι και… μπόνους ευγένειας, είναι, πια, ανεπιθύμητος. Ακόμη κι αν το ρεπορτάζ, που θέλει τον Κιλιάν Εμπαπέ να έχει υποδείξει την απομάκρυνσή του (όπως και του πρώην τεχνικού διευθυντή, Λεονάρντο), είναι ανακριβές, η απόφαση του γάλλου σούπερ-σταρ να παραμείνει στην Παρί άνοιξε στον Βραζιλιάνο την πόρτα της εξόδου. Εκείνος θα είναι, πλέον, το κεντρικό πρόσωπο στην ομάδα, και αυτόν τον ρόλο τον κατέκτησε με τις υπέροχες εμφανίσεις του την περασμένη σεζόν. Ο Νεϊμάρ κούρασε, με τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς του, το ανούσιο παιχνίδι του, τον ατομισμό του και την απειθαρχία του, στους αγώνες και τις προπονήσεις. Δεν τον θέλει, πια, κανείς. Ο νέος τεχνικός διευθυντής, Λουίς Κάμπος, και ο νέος προπονητής, Κριστόφ Γκαλτιέ, συμφωνούν με τη διοίκηση στο ότι βλάπτει την ομάδα, περισσότερο από όσο την ωφελεί.

Δεν τον θέλουν και οι οπαδοί, που κάποτε «ορκίζονταν» στο όνομά του. Οταν η Παρί αποκλείστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον είχαν αποδοκιμάσει περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη. Η απάντησή του, μετά την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία, τους εξόργισε ακόμη πιο πολύ: «Θα είμαι εδώ για άλλα τρία χρόνια, οπότε σταματήστε να γιουχάρετε, διαφορετικά θα χρειαστείτε περισσότερο αέρα», τους είχε διαμηνύσει μέσω του ESPN της Αργεντινής.

Ο γάλλος δημοσιογράφος του RMC Sport, Ντανιέλ Ριολό, ένας από τους πιο επιδραστικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στο «Παρκ ντε Πρενς», είχε ρίξει την πρώτη πέτρα εναντίον του στην εκπομπή «After Foot», τον περασμένο Μάρτιο: «Ο Νεϊμάρ ουσιαστικά δεν προπονείται, πια, εμφανίζεται συχνά σχεδόν μεθυσμένος, σε θλιβερή κατάσταση. Φαίνεται πως θέλει να εκδικηθεί την Παρί, επειδή υπάρχει πλήρης ρήξη στις σχέσεις του με τον σύλλογο. Πρέπει να υπογράψουμε την επιταγή του και να τον αφήσουμε να φύγει. Κάνει μεγάλη ζημιά, καταστρέφει την ομάδα…».

Μόνον ο προπονητής του στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, Τίτε, προσπάθησε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι στην Παρί αγωνίζεται σε λάθος θέση (στις πτέρυγες, κυρίως ως αριστερό εξτρέμ), ενώ στη «Σελεσάο», παίζοντας στο κέντρο της επίθεσης, έχει σκοράρει 74 γκολ. «Αν ένας προπονητής βάλει τον Νεϊμάρ στην άκρη του γηπέδου, θα τον πω γάιδαρο. Περιορίζει σημαντικά τη δημιουργική ικανότητα ενός παίκτη με τέτοιες αρετές», τόνισε στο podcast της Sextra Estrela.

Η Παρί θα τον παραχωρούσε με ένα ποσό γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Κι εκείνος θα αποχωρούσε ευχαρίστως, επειδή νιώθει ταπεινωμένος από τη συμπεριφορά του συλλόγου. Ο πατέρας του δεν έχει αντίρρηση για τη μεταγραφή, αρκεί οι Γάλλοι να του καταβάλουν 200 εκατ. ευρώ (τα χρήματα που θα εισέπραττε ο γιος του αν εξαντλούσε το συμβόλαιό του)! Ο δανεισμός του, και μάλιστα με… επιδότηση των αποδοχών του από την Παρί, φαίνεται ως η πιο ρεαλιστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νεϊμάρ δεν πρόκειται να χαθεί. Διεθνή αθλητικά media αναφέρουν ότι η Τσέλσι, η Γιουβέντους, αλλά και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, θα ήθελαν να τον κάνουν δικό τους. Ελπίζοντας, όπως κάθε γυναίκα που ποθεί έναν προβληματικό άνδρα, ότι… θα τον στρώσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...