783
Ο Ντάνι Αλβες το 2015 με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Εξι χρόνια μετά, ο Βραζιλιάνος επιστρέφει στην Ισπανία για να αγωνιστεί υπό της οδηγίες του πρώην συμπαίκτη του, Τσάβι | CreativeProtagon

Η επιστροφή του Ντάνι Αλβες: Στα 38 με ένα ευρώ την εβδομάδα

Sportscaster Sportscaster 15 Νοεμβρίου 2021, 15:56
Ο Ντάνι Αλβες το 2015 με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Εξι χρόνια μετά, ο Βραζιλιάνος επιστρέφει στην Ισπανία για να αγωνιστεί υπό της οδηγίες του πρώην συμπαίκτη του, Τσάβι
|CreativeProtagon

Η επιστροφή του Ντάνι Αλβες: Στα 38 με ένα ευρώ την εβδομάδα

Sportscaster Sportscaster 15 Νοεμβρίου 2021, 15:56

Μετά τον Τσάβι, ο Ντάνι Αλβες. Η Μπαρτσελόνα αναζητεί το δρόμο της επιστροφής στους θριάμβους στο ένδοξο παρελθόν της, και ο βραζιλιάνος μπακ υπήρξε ένας από τους αδιαφιλονίκητους πρωταγωνιστές του. Στέλεχος της μεγάλης ομάδας (2008-2016), της πιο ελκυστικής «Μπάρτσα» που εμφανίστηκε, ποτέ, στα γήπεδα, φόρεσε τη φανέλα της σε 391 αγώνες, πέτυχε 23 γκολ και μοίρασε πάνω από 100 ασίστ (αν και αμυντικός) σε οκτώ σεζόν, κατακτώντας μαζί της 23 βαρύτιμα τρόπαια. Ανάμεσά τους, τρία Τσάμπιονς Λιγκ και έξι Πρωταθλήματα Ισπανίας.

Το 2008, η άφιξή του στο «Καμπ Νου» είχε γίνει talk of the town. Οι Καταλανοί είχαν δαπανήσει 36 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Σεβίλλη, στην οποία είχε κοστίσει (το 2004) μόλις 500 χιλιάδες για να τον φέρει από τη Βραζιλία. Φαινόταν από τότε, ότι θα εξελισσόταν στον κορυφαίο δεξιό μπακ-χαφ της εποχής του. Δεκατρία χρόνια μετά, η επιστροφή του στη Βαρκελώνη προκάλεσε το ίδιο μεγάλη αίσθηση. Πρώτον, επειδή σε έξι μήνες θα κλείσει τα 39. Οταν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί, από τον Ιανουάριο του 2022, θα είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στα χρονικά του συλλόγου. Δεύτερον, γιατί δέχτηκε να αμείβεται με μόλις ένα ευρώ την εβδομάδα.

Ο Αλβες είναι τριάμισι χρόνια μικρότερος από τον νέο του προπονητή (και παλιό του συμπαίκτη), όμως στην περίπτωσή του ισχύει, ό,τι και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο: στο γήπεδο δείχνει πολύ νεώτερος. Αφού ολοκλήρωσε μια εξαιρετικά απαιτητική σεζόν στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα με τη Σάο Πάουλο, είχε το κουράγιο να ακολουθήσει την Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας στους Αγώνες του Τόκιο, όπου, μάλιστα, στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Με το μετάλλιο αυτό έφτασε τους 42 τίτλους καριέρας – μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο λείπει από την τεράστια συλλογή του. Τέτοιο παλμαρέ δεν έχει να επιδείξει κανείς άλλος στην Ευρώπη. Ούτε, καν, ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Ινιέστα, ο Πικέ, ο Νταλγκλίς, ο Γκιγκς, ο Ρόμπεν, ο Ριμπερί, ο Τόμας Μίλερ, ή ο 43χρονος Μπουφόν.

O Ντάνι Αλβες στη Σεβίλλη το 2004. | IntimeNews

Το 2008 αποτέλεσε την πρώτη (χρονικά) μεταγραφή του Πεπ Γκουαρντιόλα, που είχε, μόλις, αναλάβει την Μπαρτσελόνα. Τώρα είναι το πρώτο απόκτημα του Τσάβι, που φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα βήματα του Γκουαρντιόλα ως τεχνικός ηγέτης των «Μπλαουγκράνα». Αν και παραμένει ακμαίος, ο Αλβες του 2021 δεν είναι εκείνος του 2008, που «κατάπινε» χιλιόμετρα και εντυπωσίαζε με την τρομερή φυσική του κατάσταση. Αλλά ο Τσάβι -όπως, τότε, ο Πεπ- δεν τον επέλεξε μόνο για τις σέντρες ακριβείας του και τις άλλες αγωνιστικές του αρετές. Οσο κι αν βοηθήσει στο χορτάρι, πρωτίστως θα φανεί χρήσιμος στα αποδυτήρια.

Ο Αλβες είναι γεννημένος νικητής. Ενας πολεμιστής της μπάλας, που θα μεταδώσει τη νοοτροπία του στους συμπαίκτες του, ιδίως στα νέα παιδιά: τον Πέδρι, τον Γκάβι, τον Φατί, τον Νίκο Γκονσάλες. Θα τους διδάξει τη μενταλιτέ της «Μπάρτσα» των μεγάλων επιτυχιών, θα τους δώσει το παράδειγμα του απόλυτου επαγγελματία που λάτρεψαν οι οπαδοί, αλλά και όλοι οι προπονητές του (Γκουαρντιόλα, Βιλανόβα, Μαρτίνο, Λουίς Ενρίκε), και στις δύσκολες μέρες θα παίξει το ρόλο του… αντικαταθληπτικού, με την εξωστρέφειά του και την αισιοδοξία που εκπέμπει. Θα μυήσει τον υπερταλαντούχο Σερζίνιο Ντεστ, τον 20χρονο φουλ-μπακ τον οποίο η Μπαρτσελόνα απέκτησε πέρυσι από τον Αγιαξ, στα μυστικά της θέσης.

Κανένας δεν κατάλαβε το λόγο για τον οποίο ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, έδιωξε τον Αλβες από το «Καμπ Νου» το καλοκαίρι του 2016. Οπου κι αν έπαιξε στη συνέχεια, κατέκτησε τρόπαια: δύο με τη Γιουβέντους, έξι με την Παρί Σεν Ζερμέν και ένα με τη Σάο Πάουλο. Η δε Μπαρτσελόνα, έκτοτε δεν βρήκε φουλ-μπακ τόσο αξιόπιστο όσο η «ταραντούλα» (τον αποκαλούσαν έτσι επειδή γνώριζε, ακριβώς, πότε έπρεπε να αμυνθεί και πότε να επιτεθεί). Επιπλέον, ο Βραζιλιάνος την αγάπησε αυτή την ομάδα. «Επιστρέφω στο σπίτι μου», έγραψε στα social media μόλις οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του με τον Τζουάν Λαπόρτα. Και όταν επισκέφθηκε το «Καμπ Νου», γονάτισε και φίλησε το τεράστιο έμβλημα που κοσμεί τον αγωνιστικό χώρο.

Από αυτό το deal (εξάμηνο συμβόλαιο με προοπτική επέκτασής του έως το 2023) οι Καταλανοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ο παίκτης αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Σάο Πάουλο και, όπως αποκάλυψε η Sport, δέχτηκε να αμείβεται με ένα ευρώ την εβδομάδα. Θα πληρώνεται ανάλογα με τις συμμετοχές του και την απόδοσή του στους αγώνες. Σήμερα (Δευτέρα) πέρασε με επιτυχία τα ιατρικά τεστ και θα αρχίσει τις προπονήσεις από αύριο, όμως μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.

Φάνηκε παράξενο, που στα σχέδιά της για ανανέωση η Μπαρτσελόνα συμπεριέλαβε και έναν 38χρονο, όμως είχε τους λόγους της. Αν μη τι άλλο, ο Αλβες θα είναι… το γούρι της. Από το 2008-2009 έως το 2018-2019, σε όποιο σύλλογο κι αν αγωνίστηκε (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, ή Παρί Σεν-Ζερμέν), μόνο δύο σεζόν δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...