Η μπλε κάρτα, που θα σημαίνει την προσωρινή αποβολή ενός παίκτη από τον αγώνα -όπως συμβαίνει σήμερα στην υδατοσφαίριση-, θα μπει σύντομα στη ζωή του ποδοσφαίρου. Ιδέα των Αγγλων και των Ουαλών, πήρε την έγκριση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου, που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του παιχνιδιού, και θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά τη σεζόν 2024-2025.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό ο παίκτης θα παραμένει εκτός αγωνιστικού χώρου για 10 λεπτά σε δυο περιπτώσεις: αν σταμάτησε μια πολλά υποσχόμενη επίθεση της αντίπαλης ομάδας με σκόπιμο φάουλ (από αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «φάουλ τακτικής»), ή αν επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά προς κάποιον από τους διαιτητές. Αν δεχθεί δυο μπλε κάρτες ή μια μπλε και μια κίτρινη στο ίδιο ματς, θα αποβάλλεται οριστικά.
Ο CEO της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλιγχαμ, που είναι και μέλος του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο είχε εξηγήσει το σκεπτικό αυτής της απόφασης: «Οι οπαδοί θυμώνουν πολύ όταν βλέπουν μια απειλητική αντεπίθεση της ομάδας τους να καταστρέφεται με σκοπιμότητα. Με το τράβηγμα της φανέλας ενός αντιπάλου, για παράδειγμα. Αναρωτηθήκαμε, αν η κίτρινη κάρτα είναι αρκετή ως τιμωρία, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι».
Οπως κάθε καινοτομία, η μπλε κάρτα… σήκωσε σκόνη. «Αυτό σημαίνει ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης θα παίζει μόνο με έξι παίκτες;», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Μεσούτ Οζίλ, πρώην παίκτης της μισητής συμπολίτισσας, Ρεάλ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Γερμανός πρώην διεθνής θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στο παιχνίδι ο νέος κανονισμός. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος ένα μήνα πριν ληφθεί η επαναστατική απόφαση: «Δεν θα είναι ποδόσφαιρο αυτό, πλέον. Στις δικές μας διοργανώσεις δεν θα υπάρχει μπλε κάρτα».
Ακόμη κι αν ο Τσέφεριν αλλάξει γνώμη, σίγουρα δεν θα τη δούμε στο εφετινό Euro της Γερμανίας, ούτε στο Τσάμπιονς, το Γιουρόπα και το Κόνφερενς Λιγκ της προσεχούς σεζόν. Οπως ξεκαθάρισε η FIFA το βράδυ της Πέμπτης, ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε πρώτη φάση, σε χαμηλότερο επίπεδο, προτού εισαχθεί στις κορυφαίες λίγκες. Ηδη, οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιούνται στις μικρότερες κατηγορίες της Ουαλίας, κυρίως σε πρωταθλήματα νέων. Σύμφωνα με τους Times η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας προτίθεται να εγκρίνει τη χρήση της μπλε κάρτας στο Κύπελλο Αγγλίας, ανδρών και γυναικών, της σεζόν 2024-2025.
Η μπλε κάρτα έρχεται μισό αιώνα -και κάτι- μετά την καθιέρωση της κίτρινης και της κόκκινης, στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό. Τις εμπνεύστηκε ο Κεν Αστον, διακεκριμένος άγγλος ρέφερι και μετέπειτα στέλεχος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA, παρακολουθώντας τον επεισοδιακό προημιτελικό Αγγλίας – Αργεντινής (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Καθώς ο γερμανός διαιτητής εκείνου του αγώνα μιλούσε μόνο τη μητρική του γλώσσα, χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα λεπτά για να πειστεί ο Αργεντινός Αντόνιο Ρατίν, που είχε αποβληθεί, να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Στο ίδιο ματς κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι οι αδελφοί Τσάρλτον είχαν δεχθεί παρατήρηση από τον Γερμανό.
Ο Αστον, ο οποίος τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του «σερ» τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του (2001), είχε εισηγηθεί και άλλες καινοτομίες: τη μαύρη στολή με την άσπρη μπορντούρα για τους διαιτητές, που παλαιότερα φορούσαν σακάκι, τα κίτρινα και τα κόκκινα σημαιάκια για τους επόπτες γραμμών (μέχρι τότε έφεραν τα χρώματα της γηπεδούχου ομάδας), τον αναπληρωματικό διαιτητή και την πινακίδα των αλλαγών.
Οι τελικές αποφάσεις για τους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο ανήκουν, εδώ και 137 χρόνια, στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, το IFAB (International Football Association Board). Συστάθηκε από τις τέσσερις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Βρετανίας (Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας, Βόρειας Ιρλανδίας) και από το 1913 συμμετέχουν σε αυτό άλλα τέσσερα μέλη, που διορίζονται από τη FIFA. Σήμερα είναι ο ιταλός πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο σουηδός γενικός γραμματέας της, Ματίας Γκράφστρομ, ο ιταλός πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, Πιερλουίτζι Κολίνα, και ο γάλλος επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, Αρσέν Βενγκερ. Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτούνται (τουλάχιστον) έξι θετικές ψήφοι.
Για σχεδόν επτά δεκαετίες το IFAB υπήρξε εξαιρετικά συντηρητικό. Από το 1925, που άλλαξε ο κανονισμός για το οφ-σάιντ, έως το 1992, που απαγορεύτηκε στους γκολκίπερ να πιάνουν την μπάλα σε «γύρισμα» από συμπαίκτη τους, ήταν φειδωλό στις παρεμβάσεις του. Στη συνέχεια, όμως, έγινε πολύ πιο τολμηρό, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του VAR. Το 2013 συνέβη μια μεγάλη αλλαγή και για το ίδιο το IFAB. Θεσμοθέτησε μια συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές, η οποία την τελευταία δεκαετία… βομβαρδίζει τους νομοθέτες του ποδοσφαίρου με νέες ιδέες.
Στο ετήσιο συνέδριο του IFAB τον Μάρτιο στη Σκωτία η ατζέντα θα είναι πλούσια σε εισηγήσεις που θα συζητηθούν. Μερικές από αυτές είναι, να επεκταθούν οι αρμοδιότητες του VAR (π.χ. αν θα πρέπει να δοθεί κόρνερ ή άουτ), να ανακοινώνουν οι ρέφερι στους θεατές, από τα μικρόφωνά τους, την απόφασή τους μετά την εξέταση της φάσης στο βίντεο, να επιτρέπεται μόνο στους αρχηγούς των ομάδων να πλησιάζουν τους διαιτητές (όπως στο ράγκμπι) και να διακόπτεται ο αγώνας για λίγα λεπτά όταν επικρατεί ένταση, και υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση.
Ισως το πιο σημαντικό, να υιοθετηθεί το ημι-αυτόματο σύστημα ελέγχου των οφ-σάιντ, το οποίο η Πρέμιερ Λιγκ σκοπεύει να εφαρμόσει από την προσεχή σεζόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News