Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν στη Σούπερ Λιγκ η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ με ενδεκάδα ανάγκης, χωρίς επτά οκτώ βασικούς της παίκτες. Ο αρχηγός της, Πέτρος Μάνταλος, ήταν τιμωρημένος. Οι Σιμόες, Γκαρσία, Ινσούα, Μπακάκης, Σιμάνσκι, τραυματίες. Ο Γαλανόπουλος, ανέτοιμος. Οπως και ο Λόπες, που δεν μπορούσε να «βγάλει» όλο το ματς. Ο Μάσιμο Καρέρα ήταν αναγκασμένος να παρατάξει μια ομάδα που δεν είχε ξαναπαίξει με αυτή τη σύνθεση, ρίχνοντας στον αγώνα και τρεις ποδοσφαιριστές που χθες (Κυριακή) φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα για πρώτη φορά: τον Τάνκοβιτς, τον Νεντελτσεάρου και τον 17χρονο Μιτάι, στο παρθενικό του παιχνίδι ως επαγγελματίας.
Ο ΠΑΟΚ ήταν φαβορί για τη νίκη και για έναν, ακόμη, λόγο. Το ΟΑΚΑ, το γήπεδο που ιστορικά τον έχει πληγώσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, δεν τον τρομάζει, πια. Εκεί η Ενωση καταγράφει ένα (πρωτοφανές στα χρονικά της Α’ Εθνικής) σερί αρνητικών αποτελεσμάτων απέναντί του, με τέσσερις ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και δύο χαμένους τελικούς Κυπέλλου. Αν αθροίσουμε και τις ήττες της στην Τούμπα, είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια ο «Δικέφαλος του Βορρά» της έχει πάρει τον αέρα. Το μόνο κακό σημάδι για τους Θεσσαλονικείς ήταν το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας τους στα ντέρμπι, επί των ημερών του Αμπέλ Φερέιρα.
Ζυγίζοντας τις βαριές του απώλειες, ο Καρέρα τίμησε την ιταλική του καταγωγή και παρέταξε την ομάδα του πίσω από την μπάλα, αναζητώντας τη μία φάση που θα της έδινε τους τρεις βαθμούς. Τη βρήκε με τον Τάνκοβιτς (ασίστ) και τον Ανσαριφάρντ (γκολ), και ήταν η μοναδική τελική προπάθεια των γηπεδούχων σε 90 λεπτά αγώνα. Η ΑΕΚ, που ισοφαρίστηκε στο 89′, κόντεψε να «κλέψει» το ματς με μια, μόνο, καλή επιθετική ενέργεια. Που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ κάτι δεν έκανε σωστά.
Παρά την κατοχή της μπάλας (60%), από το 25ο έως το 75ο λεπτό δεν δημιούργησε ούτε μια φάση σε ροή αγώνα. Με εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ, ή με «γιόμες», προσπαθούσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της ΑΕΚ – ήταν αδύνατο. Το παιχνίδι «φώναζε» στον πορτογάλο προπονητή ότι χρειαζόταν να παρέμβει για να βοηθήσει την ομάδα του. Ο πάγκος του, σε αντίθεση με εκείνον της ΑΕΚ, ήταν γεμάτος με «ποιοτικούς» ποδοσφαιριστές. Ο Φερέιρα θα μπορούσε να δοκιμάσει ένα σωρό εναλλακτικές, σε συστήματα ή πρόσωπα, όμως δεν τόλμησε να το κάνει, παρά μόνο στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο του ματς.
Η πίεση που ασκούσε ο ΠΑΟΚ στην άμυνα της ΑΕΚ βρήκε αντίκρισμα μόνον όταν η ενδεκάδα του γέμισε με δημιουργικούς παίκτες: τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, τον Τόμας Μουργκ και τον Κάρολ Σβιντέρσκι δίπλα στον Αντόνιο Τσόλακ. Χάρη και στον νέο κανονισμό, που επιτρέπει πέντε αλλαγές παικτών σε κάθε ματς και δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ποιότητα του ρόστερ που μπορεί να διαθέτει μια ομάδα, η κυριαρχία του ΠΑΟΚ απέφερε την ισοφάριση, με τον Μουργκ, και μια απίστευτη χαμένη ευκαιρία με τον Σβιντέρκσι (96′). Ο ΠΑΟΚ γλίτωσε την ήττα, όμως επιβεβαίωσε τη δυσκολία του στα ντέρμπι.
Την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ έπαιξε 16 ντέρμπι (με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Αρη) και γεύτηκε τη χαρά της νίκης μόνον τρεις φορές. Στην Τούμπα κέρδισε την ΑΕΚ με ένα πέναλτι του Βιεϊρίνια -κανέναν άλλον από τους μεγάλους αντιπάλους του-, ενώ οι δυο εκτός έδρας νίκες του (στα πλέι-οφ) επιτεύχθηκαν όταν, πια, ο τίτλος είχε κριθεί. Συγκέντρωσε 18 βαθμούς λιγότερους από τον Ολυμπιακό και δυο από την ΑΕΚ.
Γιατί δεν κερδίζει στα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα; Η ανάλυση των «Expected Goals» από τον Θέμη Καίσαρη (Sport24) δείχνει ξεκάθαρα ένα έλλειμμα αποτελεσματικότητας στην τελική προσπάθεια. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» σκόραρε 12 γκολ λιγότερα απ’ όσα ο Ολυμπιακός και -το πιο εντυπωσιακό- σε αυτά τα 16 ντέρμπι, επτά επιθετικοί ή μεσοεπιθετικοί του δεν πέτυχαν ούτε ένα: ο Ακπομ, ο Λημνιός, ο Τζόλης, ο Μπίσεσβαρ, ο Πέλκας, ο Ελ Καντουρί και ο Μαουρίσιο.
Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, οφείλει πολλά στην εκτελεστική δεινότητα -ή τη ρέντα- του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος στο Σαββατιάτικο ματς με τον Ατρόμητο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» πέτυχε «χατ-τρικ», συμμετέχοντας στον αγώνα για 50 λεπτά. Μετράει, ήδη, πέντε γκολ σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος. Με εννέα τελικές, εκ των οποίων επτά έχουν πάει στην εστία. Και έξι γκολ σε έξι ματς σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι στιγμής. Εφέτος σκοράρει ένα γκολ κάθε 63 λεπτά! Ούτε ο Λεβαντόφσκι δεν εμφανίζει τέτοια συχνότητα στο σκοράρισμα. Στους 14 μήνες που παίζει στην Ελλάδα, σε 57 αγώνες έχει σημειώσει 33 τέρματα.
Δηλαδή, ο ΠΑΟΚ θα νικούσε στα ντέρμπι αν ο Ελ Αραμπί φορούσε τη δική του φανέλα; Δεν είναι τόσο απλό… Διότι η αποτελεσματικότητά του αντανακλά την καλή επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, συνολικά. Πέρυσι ο μαροκινός φορ βρέθηκε σε θέση για γκολ τόσες φορές, όσες (περίπου) ο Ακπομ και ο Σβιντέρσκι μαζί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν είναι η απουσία ενός χαρισματικού σκόρερ, αλλά αυτό που φάνηκε (και) χθες στο παιχνίδι του με την ΑΕΚ: οτι είναι «φλύαρος» με την μπάλα στα πόδια, διστακτικός να επιτεθεί μαζικά όταν οι συνθήκες του αγώνα το απαιτούν. Το ίδιο συνέβη και στις δυο προηγούμενες βαθμολογικές του απώλειες εφέτος, στις ισοπαλίες του με τον Ατρόμητο και τον Βόλο. Ο Φερέιρα δείχνει να φοβάται υπερβολικά την ήττα. Αλλά οι νίκες θέλουν τόλμη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News