832
Ο Μεσούτ Εζίλ ανάμεσα στον πρόεδρο της Φενέρμπαχτσε, τον δισεκατομμυριούχο Αλί Κοτς και τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, πρώην διεθνή ασο της Ιντερ, της Νιουκάστλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης, Εμρέ Μπελόζογλου | REUTERS/Murad Sezer

Φενέρμπαχτσε: Με ρεφενέ των οπαδών της θα πληρώνει τον Εζίλ

Sportscaster Sportscaster 31 Ιανουαρίου 2021, 14:43
Ο Μεσούτ Εζίλ ανάμεσα στον πρόεδρο της Φενέρμπαχτσε, τον δισεκατομμυριούχο Αλί Κοτς και τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, πρώην διεθνή ασο της Ιντερ, της Νιουκάστλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης, Εμρέ Μπελόζογλου
|REUTERS/Murad Sezer

Φενέρμπαχτσε: Με ρεφενέ των οπαδών της θα πληρώνει τον Εζίλ

Sportscaster Sportscaster 31 Ιανουαρίου 2021, 14:43

Εμεινε παροπλισμένος στον πάγκο της Αρσεναλ για σχεδόν ένα χρόνο – έπαιξε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020. Από το 2018, που ο μέντοράς του, Αρσέν Βενγκέρ, αποχώρησε από τον λονδρέζικο σύλλογο, η καριέρα του πήρε τον κατήφορο. Αλλά ο Μεσούτ Εζίλ, ένας από τους πιο χαρισματικούς δημιουργούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να «ξόφλησε» στα 32 του (τα έκλεισε τον Οκτώβριο). Η μετακίνησή του στη Φενέρμπαχτσε ήταν μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές του Ιανουαρίου.

Εκτός από αίσθηση, προκάλεσε απορία. Το 2019 τα υπερβολικά ελλείμματα του τουρκικού συλλόγου και η αδυναμία του να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες, τον έβαλαν στο στόχαστρο της UEFA, η οποία του επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η πανδημία ήρθε να κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη. Οι ζημίες που κατέγραψε πέρυσι, ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, είναι: πώς γίνεται ένα club το οποίο «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία, να αντέχει το οικονομικό βάρος ενός ποδοσφαιριστή που το 2020 είχε ετήσιες αποδοχές σχεδόν 20 εκατ. ευρώ;

Η Φενέρμπαχτσε ακολούθησε τον μόνο δρόμο που υπάρχει για έναν σύλλογο με υψηλές φιλοδοξίες, που δεν έχει χρήματα, αλλά διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή φανατικών οπαδών: τη χρηματοδότηση από τη λαϊκή της βάση. Ο πρόεδρός της, Αλί Κοτς, ζήτησε από τους φίλους των «Καναρινιών», που μετριούνται σε κάμποσα εκατομμύρια, να συνδράμουν στην πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας μεταγραφής, στέλνοντας τη συνεισφορά τους μέσω sms στο «1907» (είναι το έτος ίδρυσης της Φενέρ). Με κάθε μήνυμα να κοστίζει σχεδόν τρία ευρώ, ανταποκρίθηκαν την πρώτη, κιόλας, μέρα 60.000 φίλαθλοι. Αλλωστε, η διαδικασία αυτή δεν ήταν άγνωστη στον κόσμο της ομάδας. Εδώ και χρόνια του έχει δοθεί η τεχνική δυνατότητα να την ενισχύει οικονομικά, με μια τουρκική λίρα κάθε φορά, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω του website του συλλόγου.

Ο Mr Survivor

Σύμφωνα με τη Wall Streer Journal, σημαντικό μέρος των αποδοχών του γερμανού μεσοεπιθετικού, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος (δηλαδή, χωρίς να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην παλιά του ομάδα), θα «καλύψει» ο Ατζούν Ιλίτζαλι, ο οποίος και μεσολάβησε για να ολοκληρωθεί το deal με την Αρσεναλ και τον παίκτη. Ο Ιλίτζαλι -για όσους δεν γνωρίζουν- είναι ο παραγωγός γνωστών ριάλιτι και τηλεπαιχνιδιών που μεταδίδονται σε όλο τον Κόσμο -και στην Ελλάδα-, όπως το «Survivor», το «Voice» και το «Εχεις ταλέντο». Πρώην αθλητικός συντάκτης, έφτασε να διοικεί τον τηλεοπτικό κολοσσό «Acun Medya» και να είναι το… δεξί χέρι του Ερντογάν, με περιουσία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οπαδός της Φενέρ από μικρός, φιλοδοξεί να αγοράσει, κάποτε, μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη. Προς το παρόν, ο τούρκος επιχειρηματίας θέλησε να κάνει μια εξυπηρέτηση στον αγαπημένο του σύλλογο, αλλά και στον ίδιο τον Εζίλ, που είναι προσωπικός του φίλος. Δικός του, αλλά και του Ερντογάν. Στον γάμο του παίκτη με την πρώην Μις Τουρκία, Αμινέ Γκιουλσέ, το 2019, ο «Σουλτάνος» ήταν ένας από τους μάρτυρες.

Η Αρσεναλ κι οι Ουιγούροι

Ο Εζίλ γεννήθηκε στο Γκελζενκίρχεν, μια βιομηχανική περιοχή της Γερμανίας, απέκτησε γερμανικό διαβατήριο και υπηρέτησε την εθνική ομάδα της Γερμανίας, όμως ανέκαθεν ένιωθε ως ένας ξενιτεμένος Τούρκος. Δεν έχανε ευκαιρία να το δείχνει. Οταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Λονδίνο, σε μια χρονική συγκυρία που για τους Βρετανούς ήταν ανεπιθύμητο πρόσωπο, έσπευσε να φωτογραφηθεί μαζί του, μπαίνοντας στο μάτι (και) των γερμανών εθνικιστών. Πολλές φορές εξέφραζε, μέσω των social media, πολιτικές απόψεις που ενοχλούσαν. Με αποκορύφωμα εκείνο το «τιτίβισμά» του περί καταπίεσης των Ουιγούρων (μουσουλμάνων) από την Κίνα, στα τέλη του 2019, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στην Αρσεναλ.

Οπως έγραψαν οι New York Times, η τοποθέτηση αυτή έβλαψε ανεπανόρθωτα την εικόνα του συλλόγου στην τεράστια κινεζική αγορά. Δύο από τους συνεργάτες της Πρέμιερ Λιγκ στην Κίνα, το CCTV και το PP Sports, έπαψαν να μεταδίδουν αγώνες των «Κανονιέρηδων», ενώ η μορφή του ποδοσφαιριστή αφαιρέθηκε από τα βιντεοπαιχνίδια στην Κίνα. Λέγεται πως το συγκεκριμένο tweet ήταν η αιτία της οριστικής περιθωριοποίησης του παίκτη.

Η Αρσεναλ τον είχε αποκτήσει το 2013, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ – ήταν η πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον ήθελε οπωσδήποτε. Το 2018 ο αλσατός τεχνικός επέμεινε, πάλι, να επεκταθεί το συμβόλαιο του παίκτη (έως το 2021), προσφέροντάς του τις υψηλότερες αποδοχές που έδωσε, ποτέ, το club σε ποδοσφαιριστή του: 18 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αλλά έξι μήνες αργότερα, ο Βενγκέρ αποχώρησε. Ο διάδοχός του, Ουνάι Εμερι, δεν κατάφερε να πάρει πολλά απ’ αυτόν. Κι ο επόμενος προπονητής, Μικέλ Αρτέτα, που υπήρξε και συμπαίκτης του, εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Στην αρχαία Χαλκηδόνα

Ηταν παιδικό του όνειρο να φορέσει την κίτρινη φανέλα της Φενέρμπαχτσε. Επιπλέον, ελπίζει οτι στο «Σουκρού Σαράτσογλου», στην αρχαία Χαλκηδόνα, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου, ανάμεσα σε ανθρώπους που τον βλέπουν σαν Θεό, θα ξαναβρεί τη διάθεσή του για μπάλα και θα γράψει στην καριέρα του τον επίλογο που της πρέπει. Γι’ αυτό, έριξε τις απαιτήσεις του στα 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, συν 25.000 ευρώ για κάθε του εμφάνιση. Θα λάβει, επίσης, ως πριμ υπογραφής, 5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Αλλωστε, ανάγκη από χρήματα δεν έχει. Στη Σάλκε, τη Βέρντερ Βρέμης, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Αρσεναλ, κέρδισε αρκετά ώστε να ζήσουν άνετα και τα δισέγγονά του. Τη χαμένη του δόξα γυρεύει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...