Η ήττα (1-0) από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, την περασμένη Τετάρτη, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η Μπαρτσελόνα κατρακύλησε στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα της La Liga (σε δέκα αγώνες μετράει μόλις τέσσερις νίκες), ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει χάσει δύο από τα τρία παιχνίδια της. Κινδυνεύει να αποκλειστεί, ήδη, από τη φάση των ομίλων. Για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 1987 ηττήθηκε σε τρία διαδοχικά εκτός έδρας ματς, χωρίς να σκοράρει ούτε ένα γκολ.
Η απόλυση του Ρόναλντ Κούμαν, ακριβώς ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου που τον είχε επιλέξει, ήταν «μονόδρομος». Ο νέος πρόεδρος, Τζουάν Λαπόρτα, σκόπευε να απομακρύνει τον 58χρονο Ολλανδό το προσεχές καλοκαίρι, όμως η αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας τον ανάγκασε να πάρει μια απόφαση που θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η αποζημίωση που υποχρεούται να του καταβάλει η Μπαρτσελόνα, η οποία ακόμα χρωστάει 4 εκατ. ευρώ στον προηγούμενο προπονητή της, Κίκε Σετιέν.
Γι’ αυτό το πόστο ο Κούμαν είχε παρατήσει τη δουλειά του στην εθνική ομάδα της χώρας του, τον Αύγουστο του 2020, με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε. Ανέλαβε την Μπαρτσελόνα σε μια μεταβατική περίοδο, ίσως τη χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας της, επειδή ήταν το όνειρό του να κοουτσάρει τον αγαπημένο του σύλλογο. Την περασμένη σεζόν κατάφερε να την κρατήσει ανταγωνιστική. Διεκδίκησε τον τίτλο σχεδόν μέχρι τέλους, και κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας. Αλλά εφέτος, μετά και τη φυγή του Λιονέλ Μέσι, οι «μπλαουγκράνα» είναι θλιβεροί.
Ομάδα χωρίς ταυτότητα
Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι είδους ποδόσφαιρο προσπαθούν να παίξουν. Η ομάδα έχει χάσει την αγωνιστική της ταυτότητα. Στο ματς με τη Γρανάδα επιχείρησε πάνω από 50 σέντρες. Σε εκείνο με την Μπάγερν Μονάχου, στο «Καμπ Νου», δεν κατέγραψε ούτε ένα σουτ εντός εστίας. Ακόμη κι όταν νικά, δεν θυμίζει σε τίποτα την κυριαρχική, θεαματική «Μπάρτσα» της τελευταίας 15ετίας.
Η επιλογή του Τσάβι ως διαδόχου του Κούμαν φανερώνει ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία του συλλόγου: να επιστρέψει στις παραδοσιακές του αξίες, στις αρχές που τον έκαναν να ξεχωρίσει από κάθε άλλον. Ο θρυλικός πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα, που κέρδισε μαζί της 27 τρόπαια (καταγράφοντας 184 ασίστ και 85 γκολ σε 767 ματς), έχει συνδέσει το όνομά του με την πιο ελκυστική ομάδα της σύγχρονης εποχής. Μαζί με τον Μέσι και τον Αντρές Ινιέστα πρωταγωνίστησε στην «Μπάρτσα» του «τίκι-τάκα», η οποία ενθουσίαζε τους φίλους της και σκορπούσε τον τρόμο στους αντιπάλους της. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν, όχι μόνο το ποδόσφαιρο που απαιτεί να βλέπει το κοινό του «Καμπ Νου», αλλά και την ψυχοσύνθεσή του.
Τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα για τελευταία φορά, το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουνίου 2015. Σχεδόν εξήμισι χρόνια μετά, τα πάντα έχουν αλλάξει στην αγαπημένη του ομάδα. Επιστρέφοντας στη Βαρκελώνη, στα 41 του και ως προπονητής πλέον, από τους παλιούς του συμπαίκτες θα συναντήσει μόνο τον Ζεράρ Πικέ και τον Σέρχιο Μπουσκέτς, κι αυτούς… στη δύση τους. Ακόμη κι αν ο ίδιος αποδειχτεί ότι μπορεί να γίνει ένας νέος Γκουαρντιόλα, θα πρέπει να πορευτεί χωρίς τον Μέσι, τον Ινιέστα, τον Ντάνι Αλβες, τον Πουγιόλ, τον Αμπιντάλ και -φυσικά- τον ποδοσφαιριστή Τσάβι. Και με την άθλια οικονομική κατάσταση του συλλόγου να μην του επιτρέπει να κάνει τις μεταγραφές που, πιθανότατα, θα ήθελε.
Στη Βαρκελώνη έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η επιστροφή της ομάδας στους θριάμβους μπορεί να αργήσει. Σε πρώτη φάση, ο Τσάβι δεν θα κριθεί από τους τίτλους που θα φέρει, αλλά από την ποιότητα του θεάματος που η Μπαρτσελόνα του θα προσφέρει. Ενα είναι βέβαιο: ότι ο κατά πολλούς κορυφαίος μέσος που πέρασε από τα ισπανικά γήπεδα θα διδάξει το ποδόσφαιρο που και ο ίδιος διδάχθηκε. Το έκανε και στην πρώτη του δουλειά ως προπονητής, στο Κατάρ. Η Αλ Σαντ, την οποία ανέλαβε το 2019 (τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν ήταν παίκτης της), είναι πιστό αντίγραφο της «Μπάρτσα» στα καλύτερά της.
Οπως ο Πεπ κι ο Ζιντάν
Δεν θα είναι ο πρώτος άπειρος καπετάνιος που θα κληθεί να κυβερνήσει υπερωκεάνιο. Ο δάσκαλός του, Πεπ Γκουαρντιόλα, είχε προϋπηρεσία μόλις μιας σεζόν στην Μπαρτσελόνα Β όταν ανέλαβε την πρώτη ομάδα, το καλοκαίρι του 2008, με τα γνωστά αποτελέσματα: 14 τίτλους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε δουλέψει δύο χρόνια στη Ρεάλ Β, προτού «σαρώσει» τα τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ με τη «Βασίλισσα». Η ποδοσφαιρική ευφυΐα και η προσωπικότητα είναι το παν – και ο Τσάβι διαθέτει κι από τα δύο.
Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992) με ένα γκολ του Κούμαν. Ο Ολλανδός λατρεύτηκε στο «Καμπ Νου» ως ποδοσφαιριστής, αλλά ως προπονητής δεν γλίτωσε τον προπηλακισμό (από μικρή μερίδα οπαδών). Ο Τσάβι ελπίζει να μην έχει την ίδια, κακή τύχη. Κι αν καταφέρει να ξαναβάλει την αγαπημένη του ομάδα στο σωστό δρόμο, θα έχει γράψει μια ρομαντική ποδοσφαιρική ιστορία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News