748
Ο Ρόδρι της Σίτι σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης | Action Images via Reuters/Lee Smith

Απεργία ποδοσφαιριστών: «μπλόφα» ή πραγματική απειλή;

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2024, 17:22
Ο Ρόδρι της Σίτι σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης
| Action Images via Reuters/Lee Smith

Απεργία ποδοσφαιριστών: «μπλόφα» ή πραγματική απειλή;

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2024, 17:22

Στην πρεμιέρα της σεζόν 2024-2025, το βράδυ της Τρίτης, τα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ έλαμψαν ανάμεσα σε μαύρα σύννεφα. Μια μέρα πριν, ο 28χρονος χαφ της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι, είχε αποκαλύψει ότι οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται να κατέβουν σε απεργία. «Αν δούμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη λύση για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, θα το κάνουμε, είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ισπανία και ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη «Χρυσή Μπάλα», που θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο.

Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε σε 63 ματς. Στην τρέχουσα, εφόσον η Σίτι και η Ισπανία φτάσουν μακριά στις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν, μπορεί να χρειαστεί να παίξει σε ακόμη περισσότερα – σε 70, 80, έως και 85. Το ίδιο και οι συμπαίκτες του, αλλά και οι διεθνείς παίκτες όλων των ομάδων που το επόμενο καλοκαίρι θα λάβουν μέρος στο νεοσύστατο Παγκόσμιο Κύπελλο των 32 συλλόγων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου του 2025. Αυτό σημαίνει 11 μήνες αγώνων, προπονήσεων και ταξιδιών χωρίς ανάσα.

«Είναι πολλά τα παιχνίδια», σχολίασε. «Υπερβολικά πολλά. Οποιον παίκτη κι αν ρωτήσετε, θα σας πει το ίδιο. Η πείρα μου λέει ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδώσει σε 40-50 ματς υψηλού επιπέδου το χρόνο (τη σεζόν). Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρήμα και μάρκετινγκ. Αν οι φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν μπάλα καλής ποιότητας, οι παίκτες πρέπει να είναι ξεκούραστοι. Είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτού του σπορ – της επιχείρησης, αν προτιμάτε. Πρέπει να μας προστατεύσουν. Και εμείς, τους εαυτούς μας».

Τα είπαν κι άλλοι αυτές τις μέρες.

Ο ελβετός συμπαίκτης του, Μανουέλ Ακάντζι: «Αν φτάσουμε να παίζουμε μέχρι τις 13 Ιουλίου (2025), τρεις εβδομάδες μετά θα έχουμε αγώνα για το Κομιούνιτι Σιλντ. Εμείς, τελικώς, πότε ξεκουραζόμαστε; Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (2026) θα έχουμε το Μουντιάλ. Δεν υπάρχει τέλος σε όλο αυτό που έχουν φτιάξει…».

Ο βραζιλιάνος γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Αλισον: «Καταλαβαίνουμε ότι η TV, οι χορηγοί, οι φίλαθλοι, θέλουν περισσότερα ματς. Θα πρέπει, όμως, να ακούσουν και εμάς. Οταν είσαι κατάκοπος, δεν μπορείς να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου».

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι: «Αν τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν συνειδητοποιήσουν ότι το υπερφορτωμένο καλεντάρι ευθύνεται για τους συχνούς τραυματισμούς παικτών, θα έχουμε πρόβλημα».

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων αυξάνονται διαρκώς. Τα συνδικαλιστικά όργανα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχουν διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. Τώρα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (στην ουσία, μια καινούργια διοργάνωση), το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ με περισσότερους αγώνες και οι τουρνέ των ομάδων στο εξωτερικό, που έγιναν μόδα, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών), ένα στα έξι μέλη της αγωνίζεται σε πάνω από 55 αγώνες τη σεζόν, που είναι η «κόκκινη γραμμή» της. Η μεγαλύτερη ανησυχία της ομοσπονδίας αφορά τους νεαρούς παίκτες, των οποίων η σωματική διάπλαση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση του 21χρονου σούπερ-σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Τζουντ Μπέλιγχαμ. Εχει εμφανιστεί, ήδη, σε 251 επίσημα παιχνίδια: σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από εκείνα που είχε παίξει στην ίδια ηλικία ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Μαχέτα Μολάνγκο, μέλος του ΔΣ της FIFPro και εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας των άγγλων ποδοσφαιριστών (PFA), τόνισε ότι η εκπληκτική απόδοση του Ερλινγκ Χάαλαντ στην αρχή αυτής της σεζόν δεν είναι τυχαία: «Το καλοκαίρι έκανε διακοπές κανονικά (η Νορβηγία δεν αγωνίστηκε στο Euro 2024). Επέστρεψε ξεκούραστος και χαρούμενος, λέγοντας πόσο πολύ του έλειψαν οι προπονήσεις. Και ιδού τα αποτελέσματα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ποδοσφαιριστές απειλούν ότι θα απεργήσουν, γράφει το Athletic. Αλλά αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για «μπλόφα». Η απειλή είναι πραγματική. Εδώ και έξι μήνες, η κινητοποίησή τους είναι πιο οργανωμένη και συντονισμένη από ποτέ. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κατέθεσαν δικαστικές προσφυγές εναντίον της FIFA, η ομοσπονδία των άγγλων παικτών, των γάλλων παικτών και η FIFPro Europe, η οποία εκπροσωπεί τους επαγγελματίες σε 30 ευρωπαϊκές λίγκες, αμφισβητώντας το δικαίωμά της να καταρτίζει μονομερώς το παγκόσμιο καλεντάρι των αγώνων. Απώτερος σκοπός τους είναι, να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις για το ποδόσφαιρο που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τους αφορούν.

Η τύχη της προσφυγής θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2025. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο της απεργίας μοιάζει απίθανο. Το ίδιο απίθανο είναι, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Η FIFA δείχνει ανένδοτη. Στο αίτημα της FIFPro να μετακινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κατά δυο εβδομάδες, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και να αφήσει στους παίκτες ένα εικοσαήμερο ελεύθερο για διακοπές, ούτε καν απάντησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...